FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-12-13

Nemzetközi faipari sajtószemle

Az orosz kormány tatarozza a faipart

Viktor Zubkov miniszterelnök Oroszország faiparára fókuszál. Egy találkozó alkalmával, ahol a piac fontos szereplői és miniszterek vettek részt (Vologda Region-ban), felszólították, hogy gondolja újra a módszert, ahogyan az ország bánik a legfontosabb forrásai egyikével. Bár Oroszország majdnem a világ faanyag tartalékainak negyedével rendelkezik, szerepe a fa-világkereskedelemben lényegesen csökkent a 1990-as évektől. Bár eddig is voltak próbálkozások ennek megfékezésére, ezek nem hoztak eredményt.

Viktor Zubkov azt mondja, hogy nem elég új és még újabb kezdeményezésekkel próbálkozni, hanem a teljes faipar szerkezetét át kell vizsgálni, újra kell gondolni.

Több kérdés van, mint válasz a nyersenyagok, fafeldolgozás, erdei úthálózat, technológia, fakereskedelem és személyügyi képzés területeken, de egy dolog nyilvánvaló: tatarozni kell Oroszország faiparát, mondta Zubkov.

Elsőként, a kormány elkülönítette a nyersanyagkivitel szabályozását a feldolgozott termékekétől. Az egyik kiemelt termékcsoport a rétegelt lemezek köre, melyek igen sokrétűen hasznosíthatóak belföldön, és exportirányokban egyaránt.

Ezek a termékek segítettek, hogy nyers faanyag kiviteli mennyisége a 2000-ben exportált 70%-ról, 2006-ban lecsökkent 40%-ra.

Fejlesztési ötletekból nincs hiány. Oroszország Eenergiaügyi Minisztériumában több mint 200 javaslat gyűlt össze, majdnem 40 régióból. Ezek közül négy kiemelt projekt fog megvalósulni 2008-ban. Elvira Nabiullina, gazdaságfejlesztés miniszter szerint: "az ipar szeretne magán beruházásaihoz mind külföldi mind állami forrásokból pénzt kapni. Ugyanakkor a faipari ágazat mind bruttó hazai termékben mind exportcikkekben aránylag alacsony értéket képvisel. Ezért döntöttünk a közepes- és nagy-projektek támogatása mellett".

A környezetvédők persze figyelmeztettek arra, hogy a fejlesztések közben nem szabad megfeledkezni magáről az erdőről. A fenntarthatóságot, tartamosságot biztosítani kell.

RussiaToday 12-06

A korrupció csökkenti e faexport reményeket Bosznia-Hercegovinában

Nehezen hihető egy erősen erdősült országban, mint Bosznia-Hercegovina, hogy a külföldi faipari beruházók gyakran faanyag behozatalra kényszerülnek a szomszédos Horvátországból. Ennek két fő oka van. Egyrészt a faanyag túlnyomó részét a szerb tartományban (entitás) termelik ki, amit persze a saját területen lévőknek értékesítenek, másrészt a fakitermelésben, faiparban, bútoriparban jelenlévő korrupció folyamatosan aggasztja a külföldi befektetőket.

Bosznia-Hercegovina területének 53 százaléka (2,7 millió hektár) erdő. Bükk és tölgy aránya az összes kitermelés 50 százaléka. Az erdők 80 százaléka állami tulajdonban van. Éves növedékük kb. 7 millió m3, bár ebből mindössze évi 4 millió m3-t termelnek ki.

A négy legfontosabb külföldi beruházó ország (2007. szeptemberi adat szerint) Szerbia, Svájc, Oroszország és Ausztria.

2006-ban, az új Sarajevo-based Foreign Investor Council szerint Bosznia- Herzegovinát a második legnehezebb befektetési hely Európában (az élre Fehéroroszország került). FinancialTimes 12-11

Pelletüzemek létesülnek Szerbiában

A Phaunos Timber Fund Ltd bejelentette, hogy mintegy 9 millió USD beruházási összeggel be fog indítani néhány fapellet gyártó egységet Szerbia déli részén. A befektetői csoportnak ez lesz az első beruházása a kelet-európai régióban. A csoport azt nyilatkozta, hogy a pelletgyártáshoz a fűrészüzemi eselék vagy hulladék (residue or waste) faanyagot kívánnak felhasználni.

A pellet nagyon hatékony alternatív üzemanyagot biztosít, otthoni, intézményi és ipari fűtő alkalmazások számára. PhaunosTimber 12-10

Lettország faipari, bútoripari termelése csökkent

Lettországban az év első kilenc hónapjában (január-szeptember) 1,1%-al magasabb a termelési érték mint az előző év hasonló időszakában, a lettországi nemzeti statisztika iroda szerint.

Az idei harmadik negyedévet nézve +1,6% 2006-hoz viszonyítva.

A legerőteljesebb növekedést az 1-9 hónapokban a gumi és műanyag termékek előállításában produkálták, ahol +19,1% volt a teljesítmény; az elektromos gépek és alkaltrészek gyártásában +15,3% növekedés volt. A jelzett időszakban a fatermékek gyártásban 7,1%-nyi csökkenés mutatkozott, gépgyártásban 4% csökkenés, bútorgyártásában 3,6% csökkenést mutatott a statisztika. InteractiveInvestor 11-05

Hamberger növeli parkettagyártó kapacitását

A Hamberger Industriewerke GmbH növeli kapacitásait parkett gyártására a Aschaffenburg közeli Klenostheim-ben. Az építkezés folyik, az új gyártócsarnok már áll, keményfa feldolgozó fűrészüzem összeszerelésén dolgoznak. Addig is amíg ez az üzem a parkett szektorban tapasztalható fokozott igények kielégítésére termelni kezd, a cég meglévő üzemeiben fokozzák a termelést, a HARO márka iránti egyre növekedő nemzetközi keresletre válaszul.

 

Dr Peter M. Hamberger ügyvezető magyarázta: "a következő három évben, fokozatosan meg fogjuk növelni a termelő-kapacitásainkat, azokkal tervezzük elérni a 10 millió négyzetméter parketta előállítását évenként. Az új beruházással, a jövőben képesek leszünk megőrizni eddigi pozíciónkat a parketta-piaci nagyon erős versenyben".

A cég Logisztikai és Szolgáltatási Központja 2000-ben épült, és jelenleg 19 szinten, körülbelül 30.000 raklapnyi áru egyidejű befogadására alkalmas. Ebből a központból, széles áruválasztékból, folymatosan csúcsminőségű padlóburkolatok hagyják el a Hamberger céget, több mint 70 különböző országba.

Németországi gyártóhely: a vállalat hagyományaihoz híven, ismét egy újabb hazai gyártó-helyszín mellet döntött. Peter Hemberger nyilatkozta: "a mi alkalmazottaink műszaki tudása Rosenheimben és a legkorszerűbb gyártási technológia Kleinostheimben a biztosítékunk arra, hogy tovább lépjünk előre, és hogy folyamatosan biztosítsuk termékeink igen magas minőségét".
Hamberger GmbH

 

 

Tulajdonosi szerkezetváltozás - skandináv bútoróriás születhet

Az Axcel befektetési alap felvásárolta az óriási bútoros céget az Idémobler-t. Most a Skandináv országok teljes területén szeretnék tovább-bővíteni az üzletláncot. Az Axcel Alap 60 százalékos részesdésével biztosítja azt az új anyagi erőt, amely a terjeszkedéshez szükséges a skandináv országok bútorpiacain.

Idémobler Dánia második legerősebb bútor-lánca, megközelítőleg 15 százalékos piaci részesedéssel. A lánc 39 bútorboltból áll, megközelítőleg 800 alkalmazottat foglalkoztat, várhatóan 1,3 milliárd DKK lesz az idei forgalma.

Ez a nagyon erős dániai bútor piac, ahová most az Axcel belép, a tavalyi évben megközelítőleg 10 milliárd DKK volt, 11 százalékkal több mint az azt megelőző évben (a Retail Institute Scandinavia elemzése alapján).

CopenhagenCapacity 12-10

 

 

A dán bútoripari óriás a globális növekedésre koncentrál

A Koppenhága északi részén székelő Fritz Hansen A/S egy újabb csúcs-árbevetételű év után, új növekedési stratégiába kezd. A cél 150 millió EUR forgalom és a 15%-os üzemi eredmény elérése a következő három évben. Ennek eszköze az új stratégiában egy teljesen új nemzetközi bolt hálózati elgondolás. A dán bútorgyártó célja, hogy független bútorkereskedők bevonásával, 12 hónap alatt kialakítson 150 úgynevezett shops-in-shops üzletet a világon, amelyek kizárólag Fritz Hansen bútort kínálnak, létrehozva ezzel a Fritz Hansen márka Köztársaságát - jelentette be Jacob Holm, a cég vezérigazgatója. Ha ezt az első lépcsős tervet tartani tudják, még intenzívebb második terjeszkedési hullámot terveznek beindítani.

Fritz Hansen A/S most befejezett hároméves stratégiai ciklusát 81 millió EUR forgalommal - a korábbihoz képest 72%-os növekedéssel - zárta. CopenhagenCapacity 11-09

A karácsonyfa - Dánia export-sikere

Karácsonyfák, fenyőfák, csillagok és marcipánok exportja 250 millió euró fölötti jövedelmet jelentenek Dániának évente. Dánia a karácsony-ünnep egyik legfőbb "exportőre". Még a távoli piacok is átvesznek a dán hagyományok közül néhányat, ami komoly értékesítési lehetőségnek számít - nyilatkozat Steen Thorsted, a Danish Trade Council vezető tanácsadója. Természetesen a legfőbb árucikk a karácsonyfa. Mivel a teljes előállítási gépezetet átalakították, az értékesítési folyamatot sikerült nagyon lerövidíteni.

CopenhagenCapacity 12-13

Tallózta, kivonatolta: TJ

 

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN


Környezetbarát ragasztók
PLASTDUR

Faanyagszárítás professzora:
CATHILD

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.