FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-11-30

Sajtószemle

A kormány elfogadta az energiastratégiát éskét héten belül a Parlament elé terjeszti.

Az energiastratégia 2020-ra "legreálisabban" 14-16%-kos megújuló energia termeléssel számol az akkori teljes energiafogyasztáshoz viszonyítva. Csak "halvány esély" van arra, hogy az Európai Unió által kitűzött 20 százalékos részarányt Magyarország teljesíteni tudja. Az alternatív energiaforrásokkal megtermelt energia aránya jelenleg valamivel 4% felett van, ami mintegy 2000 gigawattóra. Ez 2010-ig várhatóan 3500 gigawattórára bővül. A 2010-ig épülő új kapacitások döntő része, mintegy 1300 gigawattóra olyan biomassza-erőmű lehet, amelyek nem erdei alapanyaggal, hanem energiaültetvényről származó biomasszával üzemelnek.

A kormány kisebb mértékű zöldáramtermelés-bővülésre számít még szélenergiából, illetve vízenergiából. Geotermikus energiára alapuló megújuló áramtermeléssel 2010-ig nem számol a kabinet. magarorszag.hu 11-29

Kapcsolódó anyag: GKM előterjesztés (tervezet) a magyarországi megújuló energiaforrások felhasználásának növelésére vonatkozó 2007-2020 közötti stratégiáról (pdf 3,5 MB, 124 oldal) dátuma: 2007. november (Ugyanez a GKM honlapján)

Két kiragadott táblázat az előterjsztésből (2.mellékletből), aminek alapján úgy tűnik, hogy ezt a stratégiát érdemes lesz alaposabban is elemezni.

A BAU forgatókönyv:

A POLICY forgatókönyv:

Szigetközi nemzeti park?

A Norvég Alapra pályázik a Pisztráng Kör Egyesület partnereivel az "Új típusú nemzeti park működésének megalapozása a Szigetközben" címmel. Partnere a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület, a Keret Egyesület, a szlovákiai BROZ egyesület és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara. A térség aktív civil szervezetei szakmai és állami szervekkel együttműködve több éve szervezik a szigetközi-csallóközi nemzeti park megvalósulását.

Fűzfa Zoltán, a Pisztráng Kör Egyesület elnöke elmondta: 120 milliós pályázatuk többek közt egy társadalmi bázis kiépítését célozza meg a dunaszigeti ökoparkban. (Partnerük a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület, a Keret Egyesület, a szlovákiai BROZ egyesület és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara.) Láng István, a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (SZITE) elnöke szerint – aki egyébként januártól a szakminisztérium főosztályvezetője lesz – érezhetően támogatottabb most a nemzeti park ügye. "A SZITE kidolgozta a natúrparki és a nemzeti parki koncepciót is, ám érthetően az utóbbi megvalósítását szeretné elérni" – mondta. Az egyesület úgy véli: Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának ismételten megválasztott vezetője is támogatólag áll a szigetközi nemzeti park ügyéhez.

Kárpáti László: Van egy korábbi parlamenti határozat a nemzeti park létrehozására: erre el is készítettünk egy tervezetet, melyet időnként aktualizálunk. A szigetközi nemzeti park létrehozása azonban politikai döntés függvénye. Tény, hogy az új miniszter rendkívül aktív, az Őrségi Nemzeti Parkot is "visszaállítaná". Szigetköz ügyében azonban előrelépésről nem tudok: ha szóba kerül ez a feladat, szívesen segédkezünk. Új nemzeti parki igazgatóságot itt azonban a közeljövőben nem tudok elképzelni, ehhez apparátus, költségvetés szükséges. Jelenleg is a Szigetközi Tájvédelmi Körzet bővítésén dolgozunk: várhatóan a jövőben az ökoturizmus fejlődése jellemzi majd e térséget. Az Őrségben is natúrparkkal indultak, s Erdélyben a Bihar hegységben is ez a jól működő természetvédelmi formula. Ráadásul a szóba került IUCN II-es nemzetközi besorolási lehetőségbe egy szigetközi nemzeti park nem fér bele, hisz a szabályokat itt nem lehet betartani. Például az előírt úgynevezett magterület erősen befolyásolt: a vízjárás területén "a folyamatoknak szabadon kellene játszódniuk" – mondta. kisalfold.hu 11-27

Erdőt venne a magyar állam

Koleszár István, az ÁPV Zrt. Erdészeti és Agrárgazdasági Portfóliókezelő Igazgatóságának ügyvezetője szerint a mostani, területalapú támogatási rendszer arra sarkallja a gazdálkodókat, hogy "feléljék" a támogatásokat.

Koleszár szerint az eddig lényegében szociális szempontok alapján működő Nemzeti Földalap programcéljai közé fel lehetne venni az erdősítési indokok alapján történő földvásárlást is. napi.hu 11-26 , a teljes szöveg pedig: forestpress.hu 11-26

Clear float üveg gyártása indul a bútoripar részére is Orosházán

A világ vezető síküveggyártói között számon tartott Guardian cégcsoport magyarországi tagja a Guardian Orosháza Kft. 7 milliárd forintot meghaladó fejlesztésével évi 6,6 millió négyzetméternyi üvegtermékek gyárt a jövőben.

A cég úgynevezett "clear float" üveget, vagyis színtelen úsztatott üveget állít elő, mely egyaránt alkalmas az autó- illetve a bútoripar számára, építészeti célokra, képkeretező vállalkozások részére vagy kertészeti célokra, például üvegházak építésére. origo.hu 11-26

A fűtőolaj drágulása miatt az Egyesült Államokban mind több háztartásban térnek vissza a sokkal környezetszennyezőbb fával történő fűtéshez. A fűtőolaj ára egy év alatt 83 százalékkal emelkedett, ezért a "kőkorszaki alternatívát" főleg az északkeleti országrészben választják.

A költségmegfontolások sokkal erősebbnek bizonyulnak a környezetvédelmi szempontoknál. Jóllehet a tűzifa elégetésével 50-350-szer több szennyező anyag kerül a levegőbe, mint az olajkályha használata esetén, a termelt hő tekintetében a fa feleannyiba kerül, mint a fűtőolaj - közölte a Bloomberg televízió az energiaügyi minisztérium adatai alapján.

New Hampshire egyes részein, ahol telente több hétre is mínusz 20 fok alá süllyed a hőmérséklet, szinte mindenki fával fűt, az emberek nem törődnek a környezetszennyezéssel. Ahogy az olajár közeledik a 100 dolláros hordónkénti szint felé, a tüzelőfa eladása jelentős mértékben növekszik, idén 15-18 százalékkal nagyobb a forgalom a tavalyinál - mondta el egy massachusettsi kereskedő. A tűzifával működő fűtőberendezések eladása 1999 óta megháromszorozódott.

A tűzifa ára csak mérsékelten emelkedett, nincs hiány és az emberek jó része, legalábbis az északkeleti államokban, saját maga gyűjti össze és aprítja fel a tüzelnivalót.

Az Egyesült Államokban a háztartások 1,3 százalékában fűtöttek tűzifával 2005-ben. Ez a mutató 20 évvel azelőtt még 7,1 százalék volt. A háztartások 7 százaléka használ olajat, 58 százaléka földgázt és 30 százaléka villanyáramot fűtéshez. inforadio.hu 11-23 , dunatv.hu 11-23 , stop.hu 11-23 , piacesprofit.hu 11-23 , MTI alapján

Székely ház a Székelyföldön című faipari szeminárium volt november 17-18-án Gyergyószentmiklóson.

A "székely ház" fogalmát szeretnék levédeni, mint márkanevet, és egyben visszatérnének azokhoz a hagyományokhoz, amelyek még őrzik a sajátos technológia és külalakbeli sajátosságokat, és ezeket egységes rendszerbe foglalva védetnék le. A székely ház fogalma még ismert és élő Gyergyó vidékén, ám ezt a fogalmat kézzelfogható márkává kell nemesíteni a későbbiek során, hogy ezáltal is "megmutatkozhassanak" a famegmunkálók az Európai Unió előtt - vélte Szilágyi Imre az Arbor Famegmunkálók Szövetségének elnöke.

Elképzelésük egy hosszas folyamat végeredménye lenne. Radeczky Jenő, a Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a rendezvény társszervezője azt is kihangsúlyozta, hogy mindezt azáltal látja megvalósulni, ha a famegmunkálók klaszterekbe tömörülve, összefogással próbálják azt kivitelezni.

A szemináriumon számos más előadás mellett Köllő Miklós műépítész ismertette a székely ház történeti vonatkozásait, és az ebben rejlő mai lehetőségeket, valamint szó esett a faipari hulladékok kezeléséről és hasznosításáról is. erikanet.hu 11-22

A Károly Róbert Főiskolán 2008-tól energetikai szakemberképzés indul.

2008. szeptembertől 30 hallgató kap lehetőséget arra, hogy energetikai szakirányt végezzen. Az intézmény rektora szerint hazánkban csaknem 1 millió hektár terület van, ahová fásszárú növényeket lehetne telepíteni, ami később a bioenergia alapja lehetne.

Ha az agrárium változik, akkor ahhoz a szakemberképzésnek is változni kell, mert nem lehet az, hogy csak a növénytermesztők, vagy csak az erdészek oldják meg mindezt a kérdést. Magda Sándor hozzátette: ezekhez a változásokhoz 5-6 ezer speciálisan képzett szakemberre van szükség. dunatv.hu 11-24

Kísérleti biomassza fűtőmű avatása Gyöngyösön

Kisüzemi kapacitású, az energetikai és mezőgazdasági takarmánytermelést ötvöző bioenergetikai fejlesztések megvalósítására ír ki pályázatot a földművelésügyi tárca - jelentette be Gőgös Zoltán, az FVM államtitkára november 22-én Gyöngyösön.

Az ily módon megvalósuló beruházásokat működtető termelői kör tetszés szerint döntheti el, hogy egy adott időszakban energiahordozót állít elő, vagy takarmányként értékesíti például a megtermelt kukoricát - mondta az államtitkár a Károly Róbert Főiskola taspusztai tangazdaságában, a kísérleti biomassza fűtőmű avatásán. A taspusztai 216 millió forintos beruházás keretében elkészült 1 megawatt teljesítményű biomassza fűtőmű teljes egészében ellátja hőenergiával a főiskola tangazdaságának tanulmányi épületeit, illetve a 0,2 hektárnyos fóliakertészetet. Egyelőre erdei nyesedéket, illetve venyigét használnak tüzelőanyagként. Ugyanakkor a bioerőműhöz kapcsolódóan tervezik egy 110 hektár területű fás szárú energianövény-ültetvény telepítését. Magda Sándor, a főiskola rektora elmondta: a fejlesztéshez szükséges pénzt a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Hivatal Biztosította pályázat keretében. dunatv.hu 11-22 , hevesmegyeihirlap.hu, piacesprofit.hu

Biomassza erőmű Gellénházán

Mérföldkőhöz érkezett a Gellénházára tervezett vegyes tüzelésű biomassza-erőmű megvalósításának ügye: közbeszerzési eljárás keretében december 5-ig szerződést kötnek a tervek kidolgozójával. zalaihirlap.hu 11-21

Biomassza erőművet építene az atomerőmű?

Paks polgármesterének információi szerint az atomerőmű fontolgatja egy kis biomassza erőmű létesítését. Ebben a mostani információk szerint elégethetnék a keletkező hulladék egy részét, az úgy nevezett könnyű frakciót, s ily módon eleget tennének az előírásoknak, kevesebb lenne a szeméttelepen lerakott hulladék szerves anyag tartalma. Ez azonban - hasonlóan a többihez - most még alig több egy ötletnél.

A cikk lényegében a Paks körüli települések hulladéklerakásának és kezelésének megoldásával foglalkozik, melyben a fenti az egyik megfontolásra váró ötlet. A további részletek: tolnainépujsag.hu 11-21

Stagnáló magyar idodabútor piac, szűkülő terek, kisebb luxus.

A Magyarországon működő bő tucatnyi irodabútor-gyártó közel 10 százalékkal részesedik a 134 milliárd forintos teljes hazai bútorgyártásból - derül ki a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség (MBFSZ) adataiból. A piacon azonban nemcsak az ő termékeik forognak. A tavaly mintegy 60 milliárd forintos irodabútor-értékesítés nagyobb hányadát az importtermékek adták - mondta a HVG-nek Hidas Mátyás MBFSZ-elnök, aki az irodai, színházi székeket és más, "hivatalos" helyekre való ülőalkalmatosságokat gyártó Stulwerk Kft. ügyvezetőjeként maga is résztvevője a piacnak.

A hosszabb elemző írás további részeit itt találja: hvg.hu 11-21

A világ irodabútor piacán nem támadnak a kínaiak

Miközben a lakásbútorgyártók rettegnek a már nem csupán tucatárut, hanem minőségi stílbútort is előállító kínai, indonéz és vietnami manufaktúráktól (HVG, 2007. május 12.), irodabútorra specializálódott kollégáik nyugodtan alhatnak. Bár a világpiacot vezető amerikai multik - a Steelcase-től a Haworthön át a Teknionig - mindegyike rendelkezik gyáregységgel a Távol-Keleten, egyelőre nem fenyegeti őket az a veszély, hogy bedolgozóik egyszer csak önállósodnak, és koppintott termékeikkel alájuk kínálnak. "Az irodabútor bizalmi áru, ezért ránk nem jelent komoly veszélyt a keleti konkurencia" - fogalmazott a Michigan Business Review-nak idén tavasszal Thomas Reardon, az amerikai irodabútor-gyártók szövetségének igazgatója.

A cikk további részletei: hvg.hu 11-21

Brüsszeli versenyélénkítés; a bútoripar a rosszul működő piacok középmezőnyében

Számos gyakorlati kezdeményezéssel próbál nagyobb versenyt csiholni az EU belső piacán az Európai Bizottság. A november 20-án Brüszszelben bemutatott csomagterv értelmében hamarosan konkrét jogszabálytervezettel állnak elő például a banki számlazárási díjak eltörlésére.

Az egységes belső piac jogi értelemben 1992-ben jött létre az EU akkor 12 tagállamában. Becslések szerint akadályok lebontásának köszönhető az elmúlt 15 év uniós GDP-növekedéséből 2,15 százalékpont (vagyis fejenként 518 euró), a tagállamok közti kereskedelem 30 százalékos növekedése, 2,75 millió új munkahely, vagy például a fix vonalas telefonhívások költségének jelentős csökkenése. További részletek: vg.hu 11-21

A cikk részletezi a további teendőket, majd az Európai Bizottságra hivatkozva lajstromba szedi a piacegységesedés szempontjából rosszul működő piacokat, mely listában a bútoripar a középmezőnyben szerepel.

Az év vállalkozója díjat kapott Sragner László, a Sragner és Sragner Bútorgyár vezetője.

Új helyszínen adták át az idei Príma Díjakat Győrben, a Richter teremben megjelent vendégeket a regionális kitüntetés mentora, az est fő szervezője, Graffelner Kálmán, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei elnöke köszöntötte. Ezt követően adták át az év vállalkozója díjakat. Idén Sragner László, a Sragner és Sragner Bútorgyár vezetője valamint Máthé Imre, a Fémker Kft. igazgatója vehette át az elismerést

2007-ben harmadszor adták Győrben a Príma Díjakat. Az elismerést a Príma Primissima díj mintájára, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei szervezete hozta létre még 2005-ben. A hagyományoknak megfelelően három kategóriában osztották ki az kitüntetéseket: a média, a tudomány és a művészet kiválóságait köszöntötték pénteken este a Richter-teremben. revitatv.hu 11-12

A budapesti Sragner és Sragner Kft. 2007. januárjában nyitott mintaboltot Győrben a Bútorgyári utcában, amivel Győr vállalkozói világában is megjelent, ráadásul a hírek szerint sikeresen.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN


Környezetbarát ragasztók
PLASTDUR

Faanyagszárítás professzora:
CATHILD

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.