FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-11-22

Energetikai ültetvények - december közepéig igényelhető támogatás

Péntektől (november 16.) kismértékben változott az energiaültetvények támogatása, és az eredetileg meghatározott november 2. helyett december 14-ig lehet igényelni támogatást - a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter erről szóló rendeletei a Magyar Közlönyben jelentek meg.

 

A miniszter még júliusban két rendeletben szabályozta az energiaültetvények támogatását. Az első rendelet a lágy szárú növények (energiafű, energianád), a második a fás szárú ültetvények (energiaerdő) támogatását tartalmazta. Ezért a módosításuk is két külön rendeletbe került.

Mindkettőben azonos szabály, hogy a támogatási kérelmet nem november 2-ig, hanem december 14-ig lehet beadni a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz. A kifizetések időpontja is módosult. Amíg a korábbi rendeletek január, április, július és október hónapokat jelölték meg, addig most az egységes területalapú támogatással együtt, május 15-ig lehet igényelni ezt a támogatást is.

Szintén közös szabály, hogy nem kaphat energianövényre támogatást az, aki öt éven belül kapott már támogatást lágy-, vagy fás szárú energianövényre, ültetvény- illetve erdő telepítésére. Aki 15 millió forintot meghaladó támogatást igényel, annak üzleti tervet is kell mellékelnie a kérelemhez. Mindkét növényfajtánál az ültetvényt legalább öt évig fenn kell tartani.

Energiafüvet csak fémzárolt vetőmagból lehet vetni, az energianád telepítésénél pedig kórokozómentes szaporítóanyagot kell felhasználni. Az energiafűre és -nádra kért támogatás értékelésekor nagyobb súllyal esik latba mostantól a felvásárlási szerződés megalapozottsága.

Az energiaerdőnél lényeges engedmény, hogy a beruházás befejezésétől számított ötéves faapríték értékesítési szerződésnek nem a teljes mennyiségre, hanem csak a felére kell szólnia. A másik fele saját felhasználás lehet, amelyről elég nyilatkozatot adnia a telepítési támogatást kérőnek.

Az energiaerdőt telepítő fiatal vállalkozó - aki kedvezőtlen adottságú területen hoz létre ültetvényt - az általános 40 százalékos támogatás helyett továbbra is 60 százalékot kaphat, viszont kikerült a rendeletből a hektáronkénti 250 ezer forintos, maximális támogatás. Helyette általános jellegű korlát került a rendeletbe: energiaakác telepítésekor hektáronként legfeljebb 160 ezer, míg fűz és nyár telepítésekor 200 ezer forint támogatás adható.

Forrás: Servian

A FATÁJ szerkesztőség segítsége a leendő pályázóknak: a "134/2007. (XI.13.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a rövid vágásfordulójú fás szárú energiaültetvények telepítéséhez nyújtott támogatás igénybevételének részletes feltételeiről szóló 72/2007. (VII. 27.) FVM rendelet módosításáról" teljes szövege.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN


Környezetbarát ragasztók
PLASTDUR

Faanyagszárítás professzora:
CATHILD

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.