FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-11-19

Készház-építész

A készház technológia sajátossága, hogy a gyártók általában számos tervrajz alapján kínálják termékeiket, ettől idő- és költséghatékonyabbá válik az építkezés. Ám előfordul, hogy az építtető egyedi igényeinek megfelelő konstrukció nincs a portfólióban, ezért szükség van építésztervezőre.

 

Bizonyos, hogy az építész kiválasztása majdhogynem olyan döntő fontosságú, mint hogy milyen építőanyagokból készül a ház. S minthogy választásról van szó, objektív és szubjektív szempontokat egyaránt figyelembe kell venni. De lássuk, mitől is függ, hogy ki tervezi majd a házat.

Gyakran a gyártó vagy kivitelező cég tud ajánlani tervezőt, esetleg saját tervezőt foglalkoztat. Ebben az esetben kifejezetten hasznos, hogy a tervező ismerheti a cég által alkalmazott technológiát, emiatt gyorsabban is dolgozhat, illetve hatékonyabb a kommunikáció a tervező, az ügyfél és a kivitelező között. Hátrány viszont, hogy kevésbé ismeri az építési telek és környezetének sajátosságait, vagy hogy kevésbé gördülékeny a személyes kapcsolattartás és az egyéni szempontok érvényesítése.

 

Ha az építtető személyesen ismeri az építészt, már általában megvan a közös tervezéshez szükséges bizalom, s valószínűleg az egyéni szempontokat is jobban figyelembe tudja venni a szakember. Néha egy ilyen személyes ismertség még a tervezési költségen is meglátszik. Ugyanakkor számolni kell azzal is, hogy a nézeteltérések az addigi jó kapcsolat rovására mehetnek, vagy csupán nehezebb a határidők betartatása.

 

Az építész fizikai közelsége, tehát, hogy egyazon városban legyen az építkezővel sokaknak megnyugtató szempont. Sőt, úgy tartják, a személyes kapcsolattartás a legeredményesebb, de ez igényli a legtöbb időbefektetést. És valóban, a gyakoribb személyes egyeztetések lehetősége kecsegtető, de ma már a távolság is könnyen áthidalható a modern kommunikációs eszközökkel. Ezért a szakértők mindenkit lebeszélnek arról, hogy a telefonkönyv vezesse az építkezőt.

 

Kétségtelen, hogy az építész kiválasztásánál is az egyik leginkább befolyásoló tényező a munkadíj. A Magyar Építész Kamara ajánlása szerint a teljes költség 2-4 százaléka a tervezői díj. Természetesen létezik ennél kedvezőbb ajánlat is, de ez erősen függ a tervezői szolgáltatások körétől és a vállalt határidőtől. Nem ritka, hogy a kivitelező saját tervezői körrel dolgozik, így a munkák folyamatossága miatt kedvezőbb árat is kaphat az építkező. Ne feledkezzünk meg a felelős műszaki vezető személyéről sem, akit ideális esetben a kivitelező biztosít, de elvállalhatja a tervező is.

 

Mindenesetre tisztázni kell előre, hogy mit tartalmaz pontosan a munkadíj. Nem reális ugyanis, hogy 100-150 ezer forintért a vázlattervektől a látványtervekig minden beleférjen komplett hivatali ügyintézéssel. Azzal is számolni kell, hogy kiviteli tervre, illetve gyártmánytervre is szükség lesz, de a nagyon pontos gépészeti tervek sem nélkülözhetők, hiszen különösen fontos, hova kerülnek a kapcsolók, fogyasztók, vagy a víz- és fűtésrendszer kiállásai, csatlakozásai. S ki emlékezne tíz év múlva, hol mennek az egyes vezetékek?!

Végül pedig érdemes olyan tervezőt megbízni, aki jelentős referenciával szolgálhat, és ezek nem csak rajzokon, de élőben is megtekinthetők. Hasznos tanulságokat oszthatnak meg a tervező korábbi ügyfelei is. Forrás: hg.hu

 

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

Környezetbarát ragasztók
PLASTDUR

Faanyagszárítás professzora:
CATHILD

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.