FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-11-12

Gyáravató a Kronospan-MOFA Hungary Kft-nél

A KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft. 2007. november 8-ára a szakközönséget és a parnerek képviselőit meghívta Mohácsra a gyáravatásra. Elkészült és működik az új HDF alaplemez gyártó, folyamatospréssel szerelt gépsor, mely 200-220 ezer m3 lemez gyártásásra képes. Az alapanyag előkészítés minden eleme (aprítás, rostosítás, a rostanyag szárítása és gyantázása) szintén új, kibővítették a fateret a korábbinál nagyobb anyagmennyiség fogadásához.

Ugyanakkor a korábbi ELMAG lakkozósort áthelyezték az új HYMMEN lakkozósor mellé. A két gépsor együtt évi 40 millió m2 (120 ezer m3) lemezt képes lakkozni.

A raktárgazdálkodásukhoz az SAP-vel fejlesztettek olyan rendszert, amely minden termék mozgását követi, ezzel segítve a vevők gyors, pontos kiszolgálását is.

Felújították az irodaépületüket, melyben létrehoztak egy tágas, látványos bemutatótermet is. A teljes beruházás mintegy 20 Md Ft-ba (80 M Euro) került.

A cég mindezek után 170 főnek ad munkát, a tervezett árbevétel évi 18 Md Ft (75 M Euro). Jelentős változás, hogy száraz technológia (HDF) a korábbi nedves eljáráshoz képest nem igényel vizet, így a korábban mintegy évi 1,3 M m3 vízfelhasználás, illetve ezzel járó környezetterhelés megszűnt.

A késztermék döntő többségét (80-85%) exportban értékesítik, a felhasznált faanyagnak pedig nem csekély része importból származik.

Az új beruházást Karl-Heinz Konzelmann úr (a KRONOSPAN csoport beruházásokért képviselője, Salzburgból), dr. Veres János (pénzügyminiszter) és Novák Tibor (vezérigazgató) nyitották meg. A több mint 150 meghívott vendég, köztük a magyar és a külföldi szaksajtó képviselői, a finanszírozó bank képviselői, vevők, szállítók, helyi önkormányzat és egyéb hatóságok képviselői megtekintették a gyárat és a bemutatótermet.

Karl-Heinz Konzelmann gratulált Novák Tibornak és csapatának, hogy rövid idő alatt sikeres, jól működő üzemet hoztak össze. Novák Tibor kitért a farostlemezgyártás hazai történetének néhány fontosabb állomására és ismertette az elkészült gyár képességeit, piaci céljaikat. A 2 féle táblaméret szerinti 2-6 mm vatag lemezt zömében szlovák, cseh, román, görög, olasz, horvát, bosnyák, szlovén és szerb, valamint a német és osztrák piacokon kívánják értékesíteni, illetve 1-15%-nyi lesz várhatóan a hazai eladás. Szakterület szerint elsősorban a bútoriparnak kínálják termékeiket hátlap, fiókfenék és egyéb célokra. Dr. Veres János szerint a magyar gazdaság már erősen átalakult, amit az államnak is követkie kell, az államapparátus korábbi szerkezeteit nem szabad folytatni. Célja, hogy a költségvetési terhek lefaragásával az állam több levegőt hagyjon a cégeknek, a gazdaságnak. Úgy látja, hogy a cégeken belüli átalakulásokat a társadalom tudomásul vette, az állam hasonló átalakulásait ugyanakkor nehéz elfogadtatni. Szükséges, hogy az állam esetében is legyenek világos mérési pontok. A költségvetési szféra alkalmazotti létszáma most először ment 800 ezer fő alá, először sikerült érdemi csökkenést elérni. Reméli, hogy az üzleti szféra segíteni tud az állami szerkezet átalakításában. A külföldi befektetők javaslataira is figyelni akarnak. 2009-től érdemi, szélesebb adóbázison álló adócsökkentés várható.

A nyitóbeszédek után Karl-Heinz Konzelmann és dr. Veress János Novák Tibor segédletével átvágták a szalagot az üzemcsarnok kapuján.

Az üzemavatás után a meghívottak megtekintették a gyártósort.

 

A KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft-t 2004. augusztus 26-án alapította a KRONOSPAN Holdings (Ciprus) és a MOFA Rt 80% - 20% tulajdonrészekkel. A társaság alaptőkéjét több lépésben 5.32 Md Ft-ra emelték a tulajdonosok. A közös vállalat a MOFA Rt telephelyén található valamennyi eszközt megvásárolta, vagy a MOFA tárgyi apportjával került a társaság tulajdonába, kivéve a régi technológiai berendezéseket, amelyeket a MOFA 2006 májusáig üzemeltetett. 2006. decemberében a KRONOSPAN Holdings kivásárolta a MOFA Rt. 20%-os tulajdonrészét és így a KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft. 100%-os tulajdonosa.

KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft. 2005. januárjában kezdte meg a termelést a MOFA Rt-től átvett lakkozó sorral. Ehhez a natúr HDF lemezt a KRONOSPAN lengyelországi és oroszországi gyárai szállították mostanáig, amíg az új alaplemez gyár Mohácson fel nem épült. A lakkozott lemezek gyártásával és forgalmazásával a társaság már az elmúlt üzleti évben is 5.5 milliárd Ft feletti forgalmat ért el.

 

A KRONOSPAN Holdings (Ciprus) a világ legnagyobb falemez gyártója, 18 országban 29 gyárral rendelkezik; Magyarországon 1997. május 17-étől van jelen amikor megalapították a KRONOWOOD Kft-t Tárnokon. E cég Kronospan termékeket értékesít nagy sikerrel Magyarországon és az elmúlt üzleti évben forgalma meghaladta a 10 Md Ft-ot (40 M Euro)

A KRONOSPAN Holdings az elmúlt hetekben megvásárolta az ausztriai székhelyű CONSTANTIA csoporttól a szombathelyi FALCO Zrt-t (éves árbevétele több mint 25 Md Ft [100 M Euro]), valamint egy Németország keleti részén található másik forgácsapgyárat. Így a KRONOSPAN Holdings (Ciprus) két gyártó és egy kereskedelmi céggel van jelen Magyarországon.

A KRONOSPAN Holdings a jövőben fejleszteni kívánja a vékonylemez és a forgácslap gyártását is, hogy ezáltal megerősítse vezető pozícióját mind Magyarországon, mind a környező országokban.

 

Magyarországon az első farostlemezeket az 1950-ben alapított Farostlemez Kísérleti Üzemben, Szegeden, a Cserepes soron állították elő, majd 1953-54-ben a Szegedi Falemezgyárban az üzemi hulladék feldolgozására építették meg az első 400, majd 700 m3 termelésre képes farostlemez üzemet. Az első igazi farostlemezgyár 1955-59. során Mohácson épült fel NDK gépekkel, és svéd defibrátorokkal. A cég 1955-től MOFA néven ismert. 1960-ban 10,2 e m3 lemezt gyártottak. A második, immár teljesen svéd gépsor 20 e m3 kapacitással 1961-ben indult. Az első lakkozósor 1964-ben indult, a laminálás 1965-ben kezdődött. A harmadik lemezgyártó sort 60 e m3-es kapacitással a Funder cég szállította, de nem vált be, egy német cég javította ki a hibákat. 1979-re a gyártás elérte a 94 e m3-t, majd 1980-ra a 100 e m3-t is. Ugyanakkor 4,5 M m2 lemezt lakkoztak és 2,25 M m2-t lamináltak.

A MOFA 1992-ban alakult át Rt-vé és 1993-ban került magántulajdonba, melyben 9 magánszémélyé volt a többség, de a helyi önkormányzat és az akkor 380 dolgozó is résztulajdonos volt. 1995-ben Párizsban megkapták az Európai Nemzetközi Minőségi Díjat. 1998-ban önerős beruházásként új, hengeres lakkozósort állítottak üzembe 10-12 M m2 kapacitással. 1999-ben a KVM Környezetvédelmi Innováció Díját nyerték el.

A MOFA igazgatói, illetve vezérigazgatója: Fáy Mihály (1951-1978.), Nagy Ernő (1978-1980.), Steindl László (1980-1992.) és Szántó Dezső (1992-2007.), aki egyben ügyvezető igazgatója volt a Kronospan-MOFA Kft-nek annak létrejöttétől 2007. februári haláláig. A MOFA közismert főmérnöke volt Amrik László (1959-1980.) és Balogh Gábor (1980-2000.). A történeti rész készült: Tóth Sándor: A fafeldolgozás 1945. után című könyve alapján.

Az alaplemezt illetően a MOFA már 1997-ben kereste az MDF-re, illetve HDF-re átállás útját, mely végül a most bemutatott gyáravatással, illetve tulajdonosváltással valósult meg Mohácson. A hagyományos nedves farostlemez gyártás leállítását és a száraz farostlemez gyártáshoz vezető beruházás megkezdését Szántó Dezső a 2006. tavaszi Construmán tartott sajtótájékoztatón jelentette be.

 

A FAGOSZ 1998. tavaszi közgyűlését a MOFA-nál tartotta. A cég a FAGOSZ alapító tagja és az átalakuláskor a Kronospan-MOFA Kft. folytatta a Szövetségnél e tagságot.

MM

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

Faanyagszárítás professzora:
CATHILD

Környezetbarát ragasztók
PLASTDUR

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.