FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-11-06

Vissza a jövőbe, avagy a praktikus art deco

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb történeti stílusa az art deco. Az 1920-30-as évek bútorai, lakberendezési és használati tárgyai manapság is igen divatosak és kelendőek. Az I. világháború okozta sokk után újjáéledő, lendületes technikai fejlődés, a sebesség kultusza, a metropoliszok kialakulása, az emancipált nő megjelenése, mind olyan folyamatok, melyek máig sem zárultak le.

Az art deco a francia art décoratif kifejezés rövidítése, mely iparművészetet jelent. Már a 20. század első évtizedeiben is készültek art deco stílusú tárgyak, az irányzat első hivatalos bemutatkozása azonban 1925-ben volt, a Párizsban rendezett ipari és iparművészeti világkiállításon. Ez a stílus tehát Franciaországból indult, a tömegkommunikáció és a turizmus fejlődésének köszönhetően hamar elterjedt egész Európában. Ez volt a rádió, a különböző vasút- és hajózási társaságok aranykora. Számos amerikai utazott hosszabb-rövidebb időre Párizsba szórakozni, a legújabb divat szerinti ruhákat, kiegészítőket vásárolni, illetve sok európai vándorolt ki, köztük jó néhány neves építész és lakberendező. A harmincas évek elejére már az egész világ art deco lázban égett Rio de Janeirótól Tokióig.

A korábban a nagyközönség általános nem tetszését kiváltó avantgárd művészeti irányzatok, a kubizmus, a futurizmus, a konstruktivizmus lassan polgárjogot nyertek. Formaviláguk, színviláguk az iparművészetben és az építészetben is megjelent. A modernségre, az újdonságra egyre inkább nyitott közönség köreiben óriási sikert arattak az absztrakt képek világát idéző szőnyegek, bútorszövetek, a konstruktivista szoborra emlékeztető bútorok, lámpák, dísztárgyak. Az art deco ugyanakkor nem tagadta meg a korábbi irányzatokat: a klasszicizmust, a biedermeiert, a neobarokkot, a szecessziót sem. Hatott rá az afrikai, ázsiai gyarmatok bennszülött művészete, az ókori egyiptomi művészet. A sokféle forrás változatos szín- és formavilágot eredményezett.

Ez volt az emancipált nő megjelenésének kora. A nők választójogot kaptak, saját cégeket alapítottak, autót vezettek, dolgozni jártak, esténként egyre rövidebb szoknyájukban rövidre vágott hajukat hajpánttal díszítve táncoltak, cigarettáztak és ittak. Az új nőideál nem csak a ruha- és ékszertervezők fantáziáját mozgatta meg, de az art decós dísztárgyak kedvelt témája is lett.

Forrás: Stílus és Életmód 11-05

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

Környezetbarát ragasztók
PLASTDUR

Faanyagszárítás professzora:
CATHILD

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.