FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-11-06

Fóton épülhet Magyarország első nulla fűtésköltségű irodaháza

Fótligeten épülhet meg Magyarország első nulla fűtésköltségű iroda épülete. A rendkívül energiatakarékos, fűtését tekintve széndioxid-kibocsátás mentes irodaház a magyar Bauland Kft. és a világ legnagyobb vegyipari cége, a BASFhazai leányvállalatának közös projektjeként valósul meg. Az épületben nem lesz fűtőtest, az irodaház melegvíz és elektromos energia igényét nagyrészt az épületen található több száz napkollektor elégíti majd ki. Az új irodaház rendkívül takarékosan bánik majd a természeti erőforrásokkal, így a vízzel is. A Bauland és a BASF várakozásai szerint a példamutató irodaház koncepció megépülésével teret hódíthat hazánkban a valóban "zöld" építészet, s további lakó- és irodaházak épülhetnek a zéró széndioxid-kibocsátást és a nulla fűtésköltséget megcélozva.

Az első fűtőtest nélküli irodaház alapkőletételére várhatóan 2008 tavaszán kerül sor, az év végén pedig már birtokba is vehetik a bérlők. Kiemelkedő hatékonyságú, NeoporR alapanyagú hőszigetelésének, szerkezeti koncepciójának, energiahatékonyságának, alacsony széndioxid kibocsátásának köszönhetően ez az irodaház lesz az első minősített passzív irodaház Magyarországon. Megújuló energiaforrások alkalmazásával, az árnyékolást is szolgáló több száz integrált napelem segítségével az épület a zéró széndioxid kibocsátás követelményét is megcélozza.

A kétszintes irodaház hasznos alapterülete emeletenként 400 m2. Közösségi szolgáltatásokkal, irodafunkciókkal szolgálja majd a Budapest közeli lakópark - Fótliget - közösségét, formáját a fenntartható építés eszméje alakította.

A koncepcióról

Az építészeti alapkoncepció a minimálisra csökkentett közlekedőkkel, rugalmasan alakítható belső térrel, összefogott gépészeti és közlekedő maggal gazdaságos építést és üzemeltetést kívánt létrehozni. A földszinten üzletek és vendéglátó egységek, kiszolgáló raktárak kapnának helyet, az emeleten pedig szolgáltató irodák és bankfiók működne. Az emeleten északra tájolt irodák is találhatók.


Egyszerű forma - energiatudatos, "zöld" üzemeltetés

Az egyszerű, kompakt forma, alacsony hajlásszögű félnyeregtetős fedés, a hőhídmentes extrém hőszigetelésű szerkezeti koncepció minimálisra csökkenti a fűtési igényt. A nyári felmelegedés ellen tudatosan megtervezett árnyékolási rendszerekkel, keleti és nyugati irányban állítható külső lamellás árnyékolóval, zöldhomlokzattal, déli irányból "napelem-ernyővel" védekeznek a tervezők, kizárva a nyári direkt napsugárzást, és ezzel a nyári túlmelegedést. A több száz árnyékoló integrált napelem és napkollektor eközben jelentős mértékben fedezi az épület elektromos energia és melegvíz igényét. A hőszivattyúval kombinált hővisszanyerő rendszert alkalmazó gépi szellőzés télen- nyáron segít gazdaságosan fenntartani a kedvező belső klímát, a szűrt, tisztított, előmelegített illetve előhűtött friss levegő segítségével. A BASF különleges, ún. halmazállapotváltó anyaga, a MicronalR segítségével a szerkezetek hőcsillapítása fokozható, ezáltal növelve a felülethűtési rendszer hatékonyságát. Az új irodaház- koncepció takarékosan bánik a természeti erőforrásokkal, így a vízzel is, víztakarékos berendezési tárgyakat és készülékeket üzemeltetnek majd, többek között esővízgyűjtő és szürkevíz hasznosító rendszert.

A természetes megvilágítás maximális kihasználása is szerepelt a célok között, a mesterséges világítást alacsony energiafelhasználású kompaktfénycsöves és LED világítótesttel kívánják megoldani, valamennyi alkalmazott elektromos készülék energiatakarékos.

A déli tájolású parkolót növényzettel borítják majd, a parkolókban erősített zöldfelületet terveznek. A tetőkerttel ellátott "intenzív" zöldtető - amelybe a BASF LuquasorbR márkanevű vízmegkötő terméke és azt a növények gyökereinek fokozatosan leadó szuperabszorbere is beépítésre kerül - javítani fogja a mikroklímát, megköti a port és felfogja a csapadékvizet.

Az irodaépület intelligens mérői rögzítik az energiafogyasztást, a veszteségek és pazarlás beazonosításával segítik majd a jövőbeli bérlőket a környezettudatos használatban.

Az épület demonstrációs célokat is szolgál majd, ezzel is segít elterjeszteni az energia- és környezettudatos építészetet.

Forrás: NetureZone 10-17

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

Környezetbarát ragasztók
PLASTDUR

Faanyagszárítás professzora:
CATHILD

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.