FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-11-06

Határmenti bútorbiznisz

Az EU-s csatlakozás óta egyre több cég hoz be használt bútorokat vámmentesen, főként Németországból, és Hollandiából. Az ötlet zseniális, arrafelé ugyanis bevett szokás, hogy egy nagyobb festés után kiárusítják a bútorokat. Ezekre csapunk le mi.

A használt bútornak nagy piaca van hazánkban, és nem csupán azért, mert jutányos áron lehet megvásárolni őket. A piaci verseny miatt már szerencse sem kell ahhoz, hogy jó állapotú berendezési tárgyakat találjunk. A cégek válogatósak, a bútorok beszerzési helye, módja és gyakorisága mindenkinél változó. Van, aki kamionnal hozza be az országba a használt cikket, néhányan meg kisbusszal vagy utánfutóval járják végig a környező országokat, egyedi árakat kialkudva vásárolván fel a bútorokat. Ebben az üzletben mindenki jól jár.

  Műhelytitok

"Első lépésként találni kell egy megbízható külföldi partnert" - mondja egy használt bútorral kereskedő vállalkozó. Külföldi partner nélkül is lehetséges ugyan boldogulni, de sokkal könnyebb, ha olyan személy irányítja a beszerzés folyamatát, aki ismeri a nyelvet, és vannak helyi kapcsolatai. Az árut raktárakban halmozzák, mindaddig, amíg össze nem gyűlik egy kamionra való. Egy nyergesvontató általában 100-120 köbméter rakományt tud befogadni.

A fuvarozóval személyesen egyeztetik az útitervet, majd megállapodnak az árban. "Általában 320-350 forintos kilométerenkénti árban egyezünk meg. Természetesen vannak árcsökkentő tényezők, például, hogy a fuvarozó a teljes összegről adjon-e számlát, vagy csak a feléről" - súgja meg a vállalkozó. Egy kamion fuvaronkénti bérleti díja 300-350 ezer forint között mozog.

 

Többen megspórolják ezt a pénzt is, saját furgonnal utazva ki az áruért. Ők általában az autóban alszanak mindaddig, míg meg nem pakolják a járművet. Ez igazi türelemjáték, az egyes bútorok behelyezése a Tetrisz játékhoz hasonló feladvány.

Fontos a jól szervezettség 

Miután felpakolták a bútorokat a kamionra, a sofőr értesíti a külföldi üzleti partnert az indulás időpontjáról, és arról hogy mikor ér a határra. Ha rendben megérkezett Magyarországra, felhívja a magyar vállalkozót, hogy mikor érkezik meg az üzlethez. A rakodómunkások fejenként 1500 forintért segítenek a lepakolásban. Ezután jön az elemek összeszerelése és tisztítása. "Nagyon oda kell figyelni, hiszen sokszor nem tudjuk milyen állapotban jön az áru, sőt azt sem, hogy pontosan mit vettünk. Visszaküldeni természetesen semmit nem lehet. Eladjuk, vagy kidobjuk"- mosolyog informátorunk.

Ha minden bútor a helyére került, kezdődhet a beárazás. Az árak a versenytársak áraihoz szabottak. Mivel nagy tételben veszik a bútorokat - olykor egy-két euróért -van rajta elég haszon.


Számokba fojtva

A használt bútorral foglalkozó cégek általában elég magas, ötvenszázalékos vagy ennél is magasabb haszonkulccsal dolgoznak. A bútorokat rendkívül olcsón, darabját néhány euróért veszik. A vállalkozásoknak azonban a kamion költségein kívül ki kell fizetniük az értékesítési hely rezsiköltségét és az alkalmazottak bérét is. Hazai kisvállalkozás számára ez nem kevés pénz, ezért a kamiont csak akkor indítják útnak, ha teljesen megtelt, hiszen akkor is több százezer forintot kell fizetni, ha csak egy széket hozatnak. 

 

Az internet a legjobb vadászterep, a legtöbben ennek segítségével dolgoznak.
Legtöbbször a fuvarozó cégek alkalmazottai is licitálnak, hiszen mi sem egyszerűbb pénzkereset annál, mint a hivatalos megrendelés mellé betuszkolni néhány fillérekért vásárolt bútort. Hazaérkezve viszonteladóknak adják el portékájukat, aki tovább értékesíti ezeket, és a vevő még így is jól jár, hiszen még így is olcsóbban kapja, mint az újat.


Nem mindenkinek megy a szekér

A használt bútor piacon is vannak keresett termékek. Fontos a fa minősége és anyaga is. Leginkább a tömörfa-, illetve fenyőbútorokat választják. Főként kihúzható kanapékra és a kisebb kiegészítő bútorokra van igény. Nem mindegy tehát, hogy milyen a cégek árukészlete. Egy hernádi cégvezető kérdésünkre elmondta, hogy bár csak néhány éve van a piacon, egyértelműen érzékeli, hogy tavaly óta nem keresik annyira a bútorokat. Szerinte nem azért, mert egyre kelendőbbek lennének az új bútorok.  

Nem csak azok a cégek járnak jól, akik külföldi használt bútorokkal kereskednek, hanem azok is, akik itthon portyáznak, bútorokat kutatva. Egy egri cég vezetője elmondta, hogy a bútorokért az ország legtávolabbi pontjára is elmennek. "A kedvenceim a régi parasztbútorok, abból is kifejezetten a fenyőt keresem. Magam restaurálom ezeket, és azután értékesítem" - mondta a vállalkozó.

Árak

Még a használtbútor-kereskedésekben is vannak akciók, egy háromszemélyes bőr ülőgarnitúrát fotellel már 63 ezer forintért meg lehet vásárolni. Lehet kapni húszezer forintos kanapét, és 12 ezer forintos asztalt is. Ezeket a berendezési tárgyakat újonnan csak több százer forintért lehetne megkapni. Az antik bútorokkal más a helyzet, ezek ára vetekszik az új, márkás bútorokéval, sőt...
Egy barokk nappali garnitúra 880 ezer forintba is kerülhet.

Egy kis történelem

A használt bútor piac az előbb említettnél is jövedelmezőbb ága az antikbútor-kereskedelem. Az Antik Style bútorház munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy a hetvenes évektől hollandok, németek és osztrákok vásárolták fel a magyar polgári bútorok zömét. A berendezési tárgyak kivitelére törvényi szabályozás van, ami előírja, hogy ötven évnél idősebb bútort csak engedéllyel lehet kivinni az országból.

Értesüléseink szerint az illetékes minisztérium könnyen engedélyez, a magyar bútorokat nem minősítik kiemelkedő kulturális örökségnek. A magyar gazdasági helyzet láthatóan ebben az ágazatban is sajátos vonásokat mutat. A hollandok és a németek elviszik több száz éves, értékes bútorainkat, mi meg cserébe elhozzuk tőlük a kiszuperált alkalmatosságokat...

Forrás: Vállalkozói Negyed 10-31

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

Faanyagszárítás professzora:
CATHILD

Környezetbarát ragasztók
PLASTDUR

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.