FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-10-26

Sajtószemle

Mi lesz a hazai erdőkkel? címmel szervez konferenciát a Népszabadság november 7-én szerdán, reggel 9:30-tól a Novotel Budapest Centumban (Budapest, Rákóczi út 43-45.) Témák:

  • az erdő szerepéről a globális szénháztartásban és a klímaváltozás enyhítésében;
  • a biológiai sokféleségről, a talaj- és levegővédelemről;
  • a pihenés lehetőségeiről, és a környezetbarát nyersanyagok forrásáról
  • az állami erdővagyon jelentős részét kezelő erdészeti részvénytársaságokról, hogy vajon miként tudnak megfelelni annak a feladatnak, hogy miközben el kell érniük az eléjük tűzött gazdasági célokat, a tartamos kezelést, a védelmet, az erdővagyon gyarapítását és a fenntartható fejlődését, az erdő biológiai egyensúlyának fenntartását is biztosítaniuk kell.

A beszélgetés résztvevői: Benedek Fülöp, szakállamtitkár FVM; Prof. Dr. Faragó Sándor, NYME rektora, az MTA levelező tagja; Márkus Ferenc, igazgató WWF Hungary; Koleszár István ÁPV Zrt. Erdészeti és Agrárgazdasági Portfólió-kezelő Igazgatósága ügyvezető igazgatója; Wisnovszky Károly MGSZH Erdészeti Igazgatóság igazgatója; Feiszt Ottó Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója és Horváth Ferenc elnök, FAGOSZ.

A további részletek és a jelentkezési lap megtalálható a Népszabadság Konferencia honlapján.

A Stora Enso csökkenti magazinpapír, újságpapír és cellulóz kapacitását, valamint csökkenti az adminisztratív létszámát. (2007.10.25-én 9:02-kor megjelent közlemény)

A kapacitáscsökkentés 505 ezer tonna papír és 550 tonna cellulóz termelést, valamint 1.700 alkalmazottat érint. Oka a drámai mértékű költségnövekedés.

A Kotka-ban (Finnország) lévő laminálópapír és speciális mázolt-papír üzemeitől meg akar válni a Stora Enso. Az ugyanott lévő fűrészüzem is erre a sorsra juthat, ha magfelelő vételi ajánlat érkezik. A kotkai üzemek 650 emebert foglalkoztatnak.

A fentieken és az észak-amerikai tőkekivonáson túl a cégcsoport adminisztrációs létszámának 850-ről 300 fővel csökkentését is tervezik az Egyesült Királyságban, Finnországban, Svédországban és Németországban.

A mejelentés kapcsán Jouko Karvinen, a Stora Enso vezérigazgatója (CEO) az álábbiakat mondta: Mindezt a hosszútávú versenyképesség érdekében kell megtenni, a várakozás később csak még fájdalmasabb lépésekhez vezetne. Világosan hangsúlyozni kell, hogy ezek a tervek a jelen körülményeken és a faexportra bejelntett, 2009. január 1-től érvényes 80%-os (legalább 50 Ero/m3) orosz exportvám ismeretén alapulnak. Ha a fenyegetően emelkedő vám ügyét nem lehet hamarosan megoldani, illetve a drámaian emelkedő fa költség trendeket nem lehet megfordítani, kénytelenek leszünk további racionalizálási lépéseket tenni a cellulóz, a papír és a fűrészáru termelés terén Finnországban. Tisztában vagyok milyen hatással lesz a mai bejeltés az érintett alkalmazottakra és családjaikra. Azon dolgozunk, hogy biztosítsuk a Stora Enso és az alkalmazottak döntő többségének jövőjét.

(A Stora Enso 2006. évi árbevétele 14,6 millió Euró volt és 40 országban 44 ezer embernek adott munkát. Az évi termelési kapacitása 16,5 millió tonna papír és karton, valamint 7,4 millió m3 fűrészelt termék, amiben 3,2 millió m3 az értéknövelt áru. A cég részvényeit jegyzik Helsinkiben, Stockholmban és New Yorkban a tőzsdén.)

A közlemény (3 oldal) teljes egészében megtalálható a cég honlapján a sajtóanyagok közt. Kivonatolta: MM

 

Szintén ma tette közzé a Stora Enso 2 oldalnyi közleményét a cégcsoport 2007. január-szeptemberi eredményeiről, amit részletesen olvashat a cég honlapján 2007.10.25-én 9:02-kor megjelent sajtóközleményben. A nettó nyereség az eseti tételek nélkül 178,6 (162,8) M Euró, az eseti tételekkel -264,1 (93,1) M Euró volt (zárójelben: előző év azonos időszak), a kedvezőtlen eredmény alapvető oka a magasabb fa költségek és a gyengélkedő dollár árfolyam.

A közeljövő piaci kilátásait illetően a közlemény szerint a nagyon erős 2007 első félév után a fatermékek piacain most túlkínálat van, gyorsan romlanak a kilátások a szállítási és ár lehetőségek terén. A következő két negyedévet befolyásolja Japán időleges keresletcsökkenése is. Az alapanyag költségek Finnországban, Oroszországban és a Balti országokban rekord magasságot értek el.

Kivonat: MM

 

A Stora Ensot Magyarországon a Stora Enso Hungary Kereskedelmi Kft. képviseli.

A heiligenkreutzi osztrák Abalon Hardwood GmbH Schwalmstadtban (DE, Hessen, Frankfurttól kb 100 km északra) új lombos fűrészüzem építésébe kezdett. Az üzem építési munkái a tervek szerint 2008. elejére készülnek el. Manfred Reinkemeier az Abalon ügyvezető igazgatója 2007. augusztusában kötötte meg a vásárlási szerződést a bonni Szövetségi Ingatlanügyi Hivatallal (BIMA), a korábbi Bundeswehr laktanya egy részére; a vételárat pedig szeptember végéig át is utalta.

Még hivatalosan ismeretlen, hogy milyen forrásokból finanszírozzák az építési munkálatokat. Az EU Versenyhivatala még vizsgála a tartományi kezességvállalási szándékot (29,5 M Euro) és a beruházási hozzájárulási szándékot (4,5 M Euro), így ezek a források még nem állnak rendelkezésre.

Renkemeier korábbi nyilatkozata szerint az üzemnek 2008. elejé működnie kell. A hagyományos rönkhasító szalagfűrésszel felszerelt üzem kezdeti kapacitása 80 ezer m3 elsősorban bükk rönk bevágása. Az európai lombos fűrészáru piac alakulásához igazodva lehet a kapacitást később növelni. Az új üzem 50-60 új munkahelyet jelent. Forrás: EUWID Holz, 2007-10-18 Kivonat: MM

Szövetkezet alakul a fás szárú energianövények termelésére és értékesítésére.

A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola és a Károly Róbert Kht. egy faapríték-termelő és -termeltető szövetkezetet alakít, melyhez bárki csatlakozhat. Ivády Imréné, a kht. vezetője: a szövetkezet ad biztosítékot arra, hogy a másfél-két évtizedre szóló döntést megalapozottan, kockázat nélkül hozhassák meg a leendő termelők.

Már tíz cég, vállalkozás jelezte csatlakozási szándékát (Egererdő Zrt., Poplár Kft., Verbox Kft., stb) melyek több száz ha területen kezdenék meg a telepítést. Kisebb cégek, magángazdálkodók is csatlakozhatnak, a cél: biztos piacot szerezni a megtermelt energianövényeknek.

Hosszú távú szerződéseket kötnek a Mátrai Erőművel, intézményekkel és mezőgazdasági egységekkel. A szövetkezet a teljes folyamatot koordinálja, és segít a földterület, a szaporítóanyag kiválasztásától az értékesítésig. A szövetkezet a kht. akkreditált laboratóriumában elvégzi a szükséges talajvizsgálatokat, ez alapján tesz javaslatot arra, hogy milyen energiafát telepítsenek az adott területre. Eztán kizárólag a szövetkezet által biztosított, üzemi méretben kipróbált szaporítóanyagot lehet eltelepíteni, s ezzel a termelő egyben garanciát is kap arra, hogy - a technológiai utasításokat betartva - eléri az elvárt hozamot.

A szükséges szaktanácsadás és oktatás díjmentes. Az első két-három évben - az ültetvény termőre fordulásáig - nem lehet jelentős bevételre számítani. A telepítés becsült hektáronkénti költsége 500 ezer forint, ehhez 250 ezret uniós pályázaton lehet megnyerni, a pályázásban a kht. segít. A beadási határidő 2007-ben november eleje. A fennmaradó negyedmilliót önrészként kellene biztosítani, ám erre a Magyar Fejlesztési Bank kedvező, halasztott törlesztési konstrukciót kínál. Az első betakarításig - fajtától függően a második vagy harmadik évig - nem kell visszafizetni semmit, viszont a földalapú támogatás erre az időszakra is jár.

A teljes cikkben a további részletek is érdekesek, forrás: hevemegyeihirlap.hu 2007-10-18

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu


Bútorvilág,
Lifestyle
szakvásár
2007.10.27-30.

Faanyagszárítás professzora:
CATHILD

Környezetbarát ragasztók
PLASTDUR

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.