FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-10-25

Határmenti kitekintés - hírek Románia faiparáról

 

A Kronospan emeli a társasági tőkéjét

A Kronospan Romania, az osztrák anyacég romániai forgalmazó leányvállalata 5,36 millió euróval növeli társasági tőkéjét, mintegy 11 millió euróra emelve azt.

A hírt a közelmúltban jelentette be a Kronospan Romania vezetősége. Eszerint a megemelt társasági tőke 11 millió euró lesz, 5,36 millióval több, mint eddig. Román pénznemben ez mintegy 35 millió lejt jelent, az emelés következményeként egy részvény értéke 34,97 lej lesz. A Kronospan Romania tulajdonosa a ciprusi Kronospan Holdings, a romániai cég a Kronospan csoport olyan faipari termékeinek román piaci forgalmazásával foglalkozik, amelyeket nem Romániában gyártanak. Forrás: Intarzia, 10-17

A Holzindustrie Schweighofer növeli romániai beruházásait

A romániai faipar egyik legfontosabb szereplője, a Holzindustrie Schweighofer bejelentette, hogy 25 millió euróval megemeli a belföldi beruházásokra előirányzott összeget. "Egy hengerelt árult előállító új egység felépítéséről folynak a tárgyalások, ami a japán piacra termelne, de szó lehet egy villamos hőközpont építéséről is" - jelentette be Cosmin Capra, a Holzindustrie Schweighofer Romania menedzsere. A hőerőmű fűtőanyagként a saját gyárukban feldolgozott faanyag kéreghulladékát fogja hasznosítani. A Radócon (Rădăuţi) megvalósítandó új projektek kivitelezésére a cég 25 millió euróval, 80 millióról 105 millióra emelte a romániai beruházások kivitelezésére előirányzott összeget. 2006-ban a Holzindustrie Schweighofer üzleti forgalma több mint 120 millió eurót tett ki, a cég 2002-ben, a szászsebesi fűrészárugyár felépítésével jelent meg a romániai piacon. Forrás: Intarzia, 08-08

Faipari park Brezoi-on

Brezoi helységben (Vâlcea megye) megkezdődtek a faipari park építési munkálatai. A projektet az olaszországi Informest csoport kivitelezi az olasz Termelési Minisztérium pénzügyi hozzájárulásával.

Az ipari park építésének projektjét a brezoi-i Helyi Fejlesztési Alapítvány, valamint más olasz és román magán- és állami partnerek közreműködésével valósítják meg. A cél a romániai faipar egyik ágazatának fejlesztése, amelynek támogatását az olasz Termelő Tevékenységek Minisztériumának 212/92-es számú törvénye írja elő. Ez a közintézmény a kelet-európai országok információs, dokumentációs, szaktanácsadási és segédleti piacán tevékenykedő vállalkozások támogatását hivatott előmozdítani.

A kezdeti beruházás volumenét mintegy 10 millió euróra becsülik, ennek keretében 5 hektárnyi felületen fafeldolgozó gyárakat építenek, ezek szomszédságában pedig két hektárt lerakatok építésére rendeznek be. A termelő övezetben legalább 7 olasz vállalat kap majd helyet.

A brezoi-i ipari parkban beinduló gyárak faipari alkatrészeket, ipari csomagolóanyagot, melaminált forgácslapot és egyebeket fognak gyártani. Noha a termelőfelület nagy részét olasz cégek foglalják el, az illetékesek nem zárják ki annak lehetőségét, hogy a jövőben román cégekkel való együttműködés is kialakulhat. Forrás: Intarzia, 08-08

Egy kormányrendelet miatt fölugrott a faanyagok ára

Mivel a közbeszerzésekre vonatkozó 34/2006-os kormányrendelet a Romsilvát is érintette, a fakitermelésre kiírt árverezések emiatt jócskán megkéstek, és a szokásos határidok már rég leteltek. A mulasztás hatása a faanyag árának növekedésén mérheto le.

A rönkfa, különösen a fenyo iránti egyre növekvo kereslet miatt az árveréseket ütemesen kellene megtartani, de a fenti kormányrendelet eloírásainak értelmében a Romsilva is 52 napot kénytelen várakozni az elso kikiáltásig, illetve 32 napot a másodikig.

E szinte három hónap alatt a kereslet csak még nagyobb lett, következésképpen a fa árát mintegy mesterségesen felpumpálták.

"Ily módon elvesztegetünk egy teljes kitermelési idényt, a károk pedig felbecsülhetetlenek" jelentette ki Dan Ioan Aldea, a Romsilva vezérigazgatója.

Az árveréseken az árakat köztudottan a kereslet és a kínálat alakítja, "de ezek a kikényszerített halogatások más tényezoket is játékba hoznak" - mondta még a Romsilva vezeto embere. Megítélése szerint a Romsilva besorolása a 34/2006-os kormányrendelet hatókörébe súlyos tévedés, "amit legkevesebb egy hónapon belül helyre lehetne hozni". Forrás: Intarzia, 07-03

A román faipar legfőbb gondja a lej felértékelődése

A múlt évben a faanyag ára 15-20%-kal növekedett, és ez a folyamat, a nagy kereslet következtében az idén is tovább tarthat. A különféle díjszabások emelkedése és a nemzeti pénznem megerősödése további aggodalmakat szül ebben a tekintetben. A faanyagok iránti kereslet ebben az évben még nagyobb lesz, tekintettel a fát nyersanyagként felhasználó ágazatok erőteljes fejlődésére. Az olyan iparágak, amelyek alapját a fakitermelés képezi, mint például a bútoripar, 2007-2010 között évente 7%-os növekedést fognak elérni, mutat rá az Országos Előrejelzési Bizottság (Comisia Naţională de Prognoză - CNP) legfrissebb tanulmánya. Az építőipar lendületes felívelése ugyancsak előidézi a faanyag árának emelkedését. "A kiadások növekedésének még egy kiváltója a hasznossági illetékek emelkedése", mondja a Faipari Szakszervezetek Szövetségének elnöke, Vasile Bădică. "Nagy gondot jelent a szakágazat számára az is, hogy a lej néhány év óta folyamatosan erősödik, ami olyannyira hátrányosan érinti az exportáló cégeket, hogy sokuk meg is szűnik", tette hozzá a szakszervezeti vezető. Az elnök azt is megjegyezte, hogy megtörténhet az is, miszerint a fentiekhez egyéb gondok is adódnak. "A környezetvédelmi előírások is csak hátrányunkra lesznek, ha az állami szervek nem intézkednek a veszteségek csökkentése végett", zárta nyilatkozatát Bădică elnök. A fakitermelés és -feldolgozás, beleértve a cellulóz- és papíripart is, a nemzeti össztermék (PIB) mintegy 3%-át teszi ki, ebből az arányból közel 0,6%-ot jelent az elsődleges feldolgozó ágazat részesedése: erdészet, vadgazdálkodás, fakitermelés, tűnik ki a CNP adataiból. Forrás: Intarzia, 04-24

Finanszírozás a fűrészpor-brikettálóknak

A fafeldolgozó cégek 70%-ig menő pénzügyi támogatást kaphatnak a "Gazdasági versenyképesség növelése" program keretén belül a fűrészpor brikettálása céljára.

A cégek a nagyobb teljesítményű felszereléseket nem visszatérítendő támogatásként kapott pénzekből vásárolhatják meg annak a programnak a keretében, amely a gazdasági versenyképesség növelését célozza. Ez egyike annak a 7 ágazati operacionális programnak (Programe Operative Sectoriale - POS), amelyek a 2007-2013-as Országos Fejlesztési Stratégia részét képezik.

Az operatív program egyik célkitűzése a már működő vállalatok korszerűsítésének és felújításának támogatása, kiemelten a termelő és az üzleti szolgáltatásokat nyújtó KKV-k felkarolása. Ilymódon segítik a gyártási technológiák bővítését és korszerűsítését, a termelési folyamatok innovációját, a nemzetközi szabványok bevezetését.

Az érdeklődő kiscégek 70%-ig menő vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek, míg a közepes nagyságú vállalatok 60% támogatásra jogosultak. Ennek érdekében a cégeknek a KKV-k és Szövetkezetek Országos Hatósága illetékes megyei irodáihoz kell fordulniuk, a támogatás maximális összege 1,5 millió euró lehet. Forrás: Intarzia, 08-08

A Holver Romániában gyártott termékekkel jelenik meg a piacon

A Frischeis osztrák vállalat, Közép-Európa egyik legnagyobb, fatermékeket forgalmazó cége gyárat épít Romániában: a kiszemelt helyszín Brassó. A Frischeis első romániai vállalatát, a Holvert 2000-ben alapította: a cég elsősorban a bútoriparnak szánt színfurnér-gyártásra szakosodott. A romániai és külföldi nemzetközi vásárokon bemutatott színfurnér-kínálat változatosságának köszönhetően egyre jobban megugrott a termék utáni kereslet. Ez a tény arra késztette a Frischeis, illetve a Holver vezetőségét, hogy Brassóban felépítse és üzembe helyezze saját színfurnér-gyártó egységét.A beruházás értéke több millió euróra rúg, a munkálatokat a tervek szerint ez év októberében befejezik. Az új gyár üzembe helyezésének eredményeként megduplázódik a Holver munkahelyeinek száma. Forrás: Intarzia, 04-24

Az idén 40%-kal bővül a faházak piaca

A hazai faház-piac idei forgalma el fogja érni a 15 millió eurót, véli az Aprocor szakmai egyesület vezérigazgatója, Adrian Stanciulescu. A piaci elemzők szerint 2007-ben az összes ház- és lakásépítkezések mintegy 15-20%-át a faházak jelentik majd. "Egy kulcsrakész ház átlagértéke mintegy 68.000 euró lesz" - jelentette ki a vezérigazgató.

Az Aprocor romániai szövetség a gyorsan kivitelezhető lakásépítési (beleértve a faház-építési) technológiák térhódítását hivatott előmozdítani. A faházak területén a két legfontosabb kategória az előregyártott panel- vagy gerendaházak és a gömbgerenda házak.

A házépítkezés piacának főirányát rendszerint a "divat" szabja meg, márpedig az utóbbi években az európaiak kedvencei a környezetbarát házak. Ez a divat szemmel láthatóan Romániában is egyre inkább hódít.

"A faszerkezetu házak készítése és eladása egész Európában teljes lendülettel fejlődik, vannak országok, ahol a faanyagpanelekből épült házak aránya az összes házak és villák több mint 70%-át teszi ki. Ez az épülettípus Romániában is egyre nagyobb teret nyer, a legjobb vásárlók főként a külföldi cégek, amelyek jól ismerik ennek a rendszernek az előnyeit" - mondta Adrian Stanciulescu.

A hazai piac szakértői 2007-ben 40%-ig menő növekedésre számítanak, arra alapozva, hogy a romániai vásárlók is egyre inkább felismerik ezeknek az épületeknek a vitathatatlan előnyeit: jól bírják a földrengéseket, tuzállóak, sokkal gyorsabban és olcsóbban felépíthetők, ráadásul olyan anyagból készülnek, amelynek megvan a maga sajátos varázsa. Forrás: Intarzia, 07-03

 

 

Az EGGER összeállította a radóci gyár vezetőgárdáját

2006. október 16-án az ausztriai Tirol tartomány St. Johann városában székelő Egger cég egy ünnepélyen bejelentette, hogy a Suceava megyei Radócon (Rădăuţi) megkezdődtek az Egger első romániai faanyaglemez-gyárának építkezési munkálatai. Tekintettel arra, hogy a projekt a megvalósítás fázisába lépett, az Egger már össze is állította a gyár vezetőgárdáját.

A 2006 decemberétől hivatalba lépett csapatot - amely ettől fogva állandóan a felépítendő gyár helyén fog tartózkodni - Mihai Şandru eladási és marketingigazgató, Ioan Lucian Banciu műszaki igazgató és Georgiosz Natszosz adminisztrációs-pénzügyi igazgató képviselik. A teljes személyzet egyelőre 20 főből áll, de az első építkezési szakasz végére a létszám már 400 alkalmazottra fog emelkedni. A saját értékének tudatától magabiztos Egger családi vállalkozásként működik és a hangsúlyt mindig kiváló szaktudású professzionisták képzésére helyezi. Az újonnan kinevezett igazgatók kollégáikkal együtt egyéni felkészítő tanfolyamon fognak részt venni az osztrák Unterradlberg városban működő Egger cégnél, ahol a legmagasabb szintű szakmai hozzáértést kell megszerezniük. "Nagy lelkesedéssel tölt el, hogy megalapozott és távlatokat ígérő szakmaiságot hozhatok majd Romániába. Új szaktársaimmal együtt azt akarjuk, hogy a hozzáértő és felelősségtudattal dolgozó Suceava megyei szakemberekből verbuváljuk össze munkatársainkat, akik továbbviszik majd az Egger értékeit és hagyományait" - mondta a brassói illetőségű Şandru mérnökigazgató. Georgiosz Natszosz, a németországi Gifhornban működő Egger-gyár volt igazgatója, ahol ugyancsak az adminisztrációért és a pénzügyekért felelt, hozzátette: "Az Egger, kiválóan képzett szakembereinek köszönhetően, magas minőségi színvonalú termékkínálattal tudja ellátni a fafeldolgozó ipart. Ez csak úgy lehetséges, ha a vállalat kimondottan saját jól körvonalazott arcélére és cégkultúrájára összpontosít." A radóci munkacsapat kialakításának következő, kulcsfontosságú szakasza a logisztikai, infrastrukturális, IT részlegeken szükséges személyzet toborzása lesz; ezzel párhuzamosan kell megoldani az épülőben levő gyár energia- és nyersanyagellátását. "A projekt gyors ütemű megvalósítása kétségkívül hozzájárul a régió felértékelődéséhez, és nemcsak a munkahelyek teremtése szempontjából lesz fontos, hanem jelentős mértékben kihat az egész, itt élő lakosság életére" - mondta Banciu mérnök, az új műszaki igazgató.

A radóci faanyaglemez-gyár

A cég októberben tett bejelentése szerint a gyár építése a tervek szerint három szakaszban fog megvalósulni. Az első fázisban az Egger 210 millió eurós beruházást eszközöl, és mintegy 400 biztos munkahelyet fog teremteni. Az építkezés kivitelezését, amelyet az osztrák szakemberek és az új vezetőgárda felügyelnek, helyi román építőcég vállalta fel. Jelen pillanatban a terepet már előkészítették. Több mint 120.000 köbméter földet mozgattak meg, és 250.000 köbméter építőanyagot szállítottak a helyszínre. Már fektetik az 1,80 m átmérőjű esővízcsatorna-hálózatot, épül a 26.000 köbméteres csapadékvíz-tároló medence. Hozzáfogtak a gépcsarnok alapozásához is. A következő két hónap folyamán mintegy 50.000 köbméter betont öntenek, felépül 73.000 négyzetméternyi csarnok és a 150.000 négyzetméter felületet kitevő melléképületek. Az első rendelésekkel az Alpine/Porr Romania és Lupp Romania cégeket keresték meg. A többi szerződő partner a COMINCO Frasin, Vatra Dornei és ACI AG (Szucsáva): ezek a cégek már 110 munkást küldtek az építőtelepre. Amint a legfontosabb munkálatokra megkötik a szerződéseket, a munkáslétszám jelentősen növekedni fog - amire hamarosan sor kerül.

Forrás: Intarzia, 02-19

 

 

Az Egger Romania fiatalokat toboroz

Nagy méretu toborzókampányuk keretében az Egger Romania képviselői a radóci (Rădăuţi) Muszaki Kollégium végzős diákjaival találkoztak, akik előtt bemutatták a céget, és munkavállalási lehetőségekről meg karrierről beszéltek. Az Egger részéről jelen volt Georgiosz Natszosz ügyvezető és pénzügyi igazgató, illetve Ioan-Lucian Banciu muszaki igazgató.

2006 végén az Egger cég Romániában belevágott legújabb nagyarányú projektjébe: Radócon elkezdték egy farostlemezgyár építését. A munkatársi gárda jelenleg 60 alkalmazottból áll, de számuk gyorsan növekedni fog: a létszám 2007 végére el fogja érni a 400 főt.

"Ezzel a megmozdulásunkkal is közeledni szeretnénk azokhoz a tanulókhoz, akiket érdekelne az a lehetőség, hogy egy olyan dinamikusan fejlődő cégnél dolgozzanak, amelynek háta mögött több mint 45 évnyi, egész Európa területén gyujtött faipari tapasztalat van. Olyan odaadó és érdekelt személyeket keresünk, akik arra törekednek, hogy fejlesszék tudásukat, új dolgokat tanuljanak és akik be fognak illeszkedni az Egger-alkalmazottak nagy családjába" - jelentette ki Georgiosz Natszosz ügyvezető és pénzügyi igazgató.

Az Egger most a muszaki, kommunikációs és jogi részlegre keres személyzetet, de foglalkoztatja őket az adminisztratív és termelőrészleg fejlesztése is: sok üres villanyszerelői és gépszerelői állásuk van. A cég ezen a téren egyaránt számít mind a tapasztalt szakemberek, mind a frissen végzett diákok jelentkezésére. Forrás: Intarzia, 07-03

 

Műszaki útmutató a faanyagok felületkezelésére

Az Országos Faipari Intézet (Institutul Naţional al Lemnului - INL) Műszaki Útmutatót állított össze a faanyagok felületkezelésére vonatkozó 699/2003-as számú kormányrendelet és az 1902/2004-es módosító kormányrendelet gyakorlati alkalmazása érdekében. A rendeletek célja az illó szerves anyagok (COV) kibocsátásának csökkentése, az útmutató e tekintetben nyújt támogatást a bútorgyártó cégek számára.

Az illó szerves anyagok faipari felhasználásának mérsékelésére vonatkozó európai direktíva életbe léptetése nagy kihívást jelent a bútorokat és más késztermékeket gyártó cégek számára, mivel arra kötelezi a fenti anyagokat felhasználó termelőket, hogy betartva a 699/2003-as számú kormányrendelet előírásait, állandóan kövessék nyomon és ellenőrizzék az illó szerves anyagok kibocsátásának mértékét.

Az útmutató használhatóságához szükséges információtartalom meghatározása előzetes tanulmányokon és kutatásokon alapul: a szerkesztők esettanulmányt készítettek, adatokat gyűjtöttek az ország gyáraiban, kikérték a felületkezelési eljárások, anyagok és berendezések terén jártas szakemberek, szállítók és gyártók véleményét.

Az útmutató nem normatív jellegű és nem célja az érvényben levő vonatkozó törvényes előírások helyettesítése: az információk zöme tájékoztató jellegű, szögezték le az INL képviselői. A kiadvány tartalmára és hozzájutási módjára vonatkozó további tájékoztatásért ajánlatos a bukaresti Faipari Intézet munkatársaihoz fordulni. Forrás: Intarzia, 10-17

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu


Bútorvilág,
Lifestyle
szakvásár
2007.10.27-30.

Faanyagszárítás professzora:
CATHILD

Környezetbarát ragasztók
PLASTDUR

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.