FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-10-25

Élő otthonok - készházak a természetet kedvelők részére

Azok a házak a legjobbak, amelyek úgy biztosítanak otthonosan egészséges környezetet a lakók számára, hogy közben csak minimális terhelik a környezetüket. A készházak, ha megfelelő anyagokból, környezetbarát technológiával, természetes anyagok felhasználásával gyártják őket, megfelelnek ennek a kritériumnak.

 

Az amerikai Living Homes környezetbarát készházakat gyárt. Ezek a házak amellett, hogy pár hét alatt beköltözhetőek, sokkal kisebb energiafelhasználással tudnak működni, egészséges életteret biztosítanak, ráadásul sokkal esztétikusabbak a hazánkban általánosan elterjedt készházaknál.

 

De mitől is lesz egy ház környezetbarát? A LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) egy pontrendszer, amellyel a házak környezetterhelését vagy éppen környezetbarát tulajdonságait értékelik a tengeren túl. A LEED számos egyedi tulajdonságot vesz figyelembe, ilyenek például a hely kiválasztása, a vízhasználat, az energia, az anyagok és az erőforrások felhasználása. A nevezett házak ezüst, arany és platina fokozatot érhet el, melyből a Living Homes épületei a legjobb, platina minősítést szerezték meg.

 

Bár a NatureZone oldalain korábban bemutatott néhány épület vetekszik a Living Homes épületeivel, azért nem árt felsorolni, hogy mik azok a legfontosabb tulajdonságok, amiket megtalálhatunk ezekben a házakban.

  1. A háztetőkön napelem alakítja át a fotonok energiáját elektromos árammá, így havonta alacsonyabb a villanyaszámla és a ház kevesebb CO2-t juttat a levegőbe.
  2. A zöldtetővel kisebb lesz a városokban tapasztalható hősziget-effektus, nagyobb esőzések esetén csökkenti a lezúduló esővíz mennyiségét, élhető környezetet nyújt számos helyi állatnak, és nem utolsósorban a gyepen kívül néhány konyhakerti vagy dísznövény is termeszthető rajta.
  3. A ház építéséhez csak természetes anyagú festékeket, felületkezelő anyagokat használnak, így a belső légtere mindig egészséges, friss és élhető marad.
  4. A felhasznált fa újrahasznosított eredetű vagy FSC (Forest Stewardship Council) minősítésű, amely azt jelenti, hogy csak fenntartható módon termesztették őket.
  5. Az alkalmazott padlófűtés pedig sokkal energiatakarékosabb és egészségesebb, mint az amerikában általánosan elterjedt légfűtés.
Persze nem csak az számít, hogy milyen anyagok és technológiák felhasználásával építjük a házainkat, hanem az is, hogy hogyan tudunk élni a ház adta lehetőségekkel, és milyen háztartási berendezések vásárolunk és használunk a beköltözés után.


Forrás: NatureZone

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu


Bútorvilág,
Lifestyle
szakvásár
2007.10.27-30.

Faanyagszárítás professzora:
CATHILD
Környezetbarát ragasztók
PLASTDUR

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.