FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-10-25

Céghírek

Vezetőváltás és profiltisztítás az AKE Hungária Szerszámgyártó és Forgalmazó Kft-nél

 

Az AKE Hungária Kft-ben volt kissebbségi (Céghírek DVD alapján ez összesen 7%) üzletrészeket október 1-vel az AKE Knebel GmbH & Co. KG Holding kivásárolta ezek tulajdonosaitól és így 100%-os tulajdonosi pozícióba került. Az AKE Knebel céget Albert Knebel Engstlatt-ban [Stuttgarttól délre] alapította 1960-ban. Éppen mikor cég 40 éves lett, 2000-ben üzemelték be Szombathelyen az AKE Hungária Kft. üzemcsarnokát és körfűrészlap gyártó üzemét. A magyar cég szépen fejlődött, a körfűrészlap gyártás és élezés mellett a keményfémlapkás, majd a gyémánt marószerszámok gyártását és élezését is elkezdték. Sőt az AKE e hagyományos tevékenysége mellett belefogtak a HOMAG faipari gépekkel kereskedésbe is.

Az AKE Hungária Kft-nek korábban Albert Knebel és Schmidt Katalin voltak az ügyvezető igazgatói, 2007. október 1-től pedig Albert Knebel és Karl Heinz
Rosner az ügyvezető igazgatók
. Ugyanakkor a cég megvált a HOMAG gépek kereskedésétől, ezt a LIGNOMAT Kft-nek adta át, mely ugyanott Szombathelyen, egy közeli bérelt csarnokban kezdi meg e termék forgalmazását. E két cég megállapodott, hogy a továbbiakban az AKE nem fogalmaz gépet, a Lignomat pedig nem fog szerszámok forgalmazásával foglalkozni, ugyanakkor segítik egymás tevékenységét. Az AKE-nél kapott tájékoztatás szerint a Lignomat Schmidt Katalin tulajdonában van és ő az ügyvezetője is. (Megjegyzés: A szeptember 30-i zárású, a cégbírósági adatokon alapuló Céghírek DVD-n, illetve annak online október 25-i frissítésében sem szerepel még sem az AKE, sem a Lignomat esetében a fenti változások átvezetése.)

Karl Heinz Rosner október 25-én a fentiekről Szombathelyen a cégnél tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az AKE Hungária Kft. leányvállaltaiként irányítja a Romániában és a Szerbiában lévő AKE cégeket is. Ugyanakkor ismét jelen kívánnak lenni Szlovákiában és Csehországban is. Szerinte az AKE-nek jó neve van, amit még javítani szeretne; céljuk a magyar piac még agresszívebb megdolgozása a továbbiakban. Az AKE Holding különböző tagjai erős fejlődésben vannak, nemzetközi szinten nagyon aktívak, ezek sorában fontos szerepe van a magyar kft-nek.
A magyar piacon Rosner úr nagyon fontosnak tartja a tanácsadással erősített értékesítési módszert. Az AKE Holdingnál elvárás, hogy minden telephely önmagában
legyen nyereséges, ne legyen keresztfinanszírozás. A 2006. évi eredményük +0 volt, amivel szemben 2007-ben biztosan nyereségesek lesznek. (A Céghírek DVD+ szerint a 2005. évi mérleg szerinti eredmény 14 M Ft volt, 2,0 Md Ft értékesítési nettó árbevétel és 60,4 M Ft üzemi tevékenységi eredmény mellett.) Nagy hangsúlyt fektetnek a munkatársak fejlesztésére. Most kb 70-80% kihasználtsággal megy a cég.

2008-ban céljuk az ügyfélközpontúság, high-level szerszámok gyártása a felső szegmens részére: nem akarnak olcsó szerszámokat készíteni, arra vannak mások. Csökkenteni szeretnék a szállítási határidőket. Megítélése szerint a magyar piacon a fűrészipar termelési volumene és így szerszámigénye sem fog lényegében változni. Ugyanakkor a bútoriparban akár 15-30%-os csökkenésre is számít, növekedést egyedül az exportra dolgozó nagyobb cégeknél lát. Ezért ha a hazai piacon bővülni szeretnének, a versenytársaktók kell el-, illetve visszahódítaniuk az ügyfeleket.

A faipari szerszámok mellett hamarosan belefognak fémipari szerszámok
gyártásába is.

Szöveg és kép: MM

 

Nyírbátorban felavatták az ország legnagyobb kapacitású akácgőzölőjét

NyírerdőZrtA hagyományos erdei faválasztékok és a fűrészipari fafeldolgozás terén a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. eddig is piacvezetőnek számított Magyarországon. Az erdőgazdaság az innovációban, a magas hozzáadott értékű munkában látja a további fejlődés lehetőségét, ezért valósította meg idei legnagyobb beruházását. A társaság Nyírbátori Fafeldolgozó Üzemében kialakított gőzölő berendezés évi 2000-2500 köbméter akác kezelésére alkalmas. Hasonló kapacitású gőzölőt Európában is csak bükk kezelésére használnak - tájékoztatott Kaknics Lajos, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója. A Magyarországon mintegy 300 évvel ezelőtt megjelent akác mára hungarikummá vált. A NYÍRERDŐ Zrt. által kezelt 61 ezer hektár állami tulajdonú erdő 44%-át teszi ki a Nyírség aranyának tartott akác - így ez a fafaj eddig is meghatározónak számított az erdőgazdaságnál. Mintegy 170-féle primér-, és több mint 40 egyéb választék jelzi sokoldalú felhasználhatóságát. Kiváló alapanyaga a szőlészetnek, a kertépítészetnek, vagy éppen a gyermekjátszótereknek. Fája sokszínű - ez a tulajdonság viszont gátolhatja a bútoripari hasznosítását.

Az október első hétvégéjén felavatott túlnyomásos gőzölő a fa színének és megmunkálási tulajdonságainak átalakítására alkalmas. A fűrészáru gőzölését a faanyag nemesítésének céljával végzik. A gőzölés a következő előnyökkel jár:

NyírerdőZrt

  • A faanyagban lévő feszültségek kiegyenlítődnek;
  • Nagy nedvességtartalmú fűrészáru egyenletes előszáradása következik be;
  • Csökken a faanyag vízfelvevő képessége;
  • Előnyös színváltozás következik be a keresztmetszetben;
  • Javulnak a megmunkálhatósági jellemzők;
  • A gőzölés hatására elpusztulnak a gomba spórák és rovar kártevők.

A gőzölő alkalmazása nyomán nemcsak a fa felülete, hanem "mélységben" is ugyanolyan színt kap. Emellett a kezelés felpuhítja a keménysége okán az "ördög fájaként" ismert akácot, így az jól megmunkálhatóvá válik - utat nyitva a parkettagyártás és a remények szerint az asztalosipari felhasználás felé. Az így előállított termék lehetőséget ad keménylombú trópusi fafajok kiváltására is. A túlnyomásos gőzölő berendezés a megszokottnál magasabb hőmérsékleten dolgozik, ezért a gőzölési idő lerövidül, és a kívánt színhatások sokkal egyenletesebben vezérelhetők. Az akácgőzölő jó példája az egyetemi kutatómunka és a gyakorlati alkalmazás összehangolásának, hiszen a NYÍRERDŐ Zrt. elképzelései a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karának szakemberei segítségével nyertek végleges formát. A Nyírbátori Fafeldolgozó Üzemben elvégzett fejlesztés 190 millió forintba került: ebből 115 millió forint a tulajdonos ÁPV Zrt. támogatásából származik, a többi pedig az erdőgazdaság saját forrása. A gőzölő berendezés kialakításának költsége megközelítette a 65 millió forintot. A kazán korszerűsítése 80 millió, egy új porelszívó üzembe állítása 15,5 millió, a szárító új vezérlése pedig több mint 3 millió forintot emésztett fel. Új terméktároló raktár, szociális épület, térburkolat, csapadékelvezetés teszi teljessé a beruházást. A Nyírbátori Fafeldolgozó Üzem 80 családnak ad biztos megélhetést. Az avató ünnepségen jelen volt dr. Veres János, pénzügyminiszter, Koleszár István, az ÁPV Zrt. Erdészeti és Agrárgazdasági Portfoliókezelő Igazgatóság ügyvezető igazgatója, Dr. Molnár Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar dékánja, valamint Balla Jánosné, Nyírbátor polgármestere.

Forrás: Államerdo.hu, 10-12

Bauhaus - új barkácsáruház-lánc nyitott Dunakeszin

A barkács piac legújabb szereplője, a német Bauhaus - a közel hatmillió eurós nyitó árukészlettel együtt - 16 millió eurót fordított Auchan kereskedelmi parkjában felépült 130 fős áruházra. A cég - amely decemberben  még egy ugyanekkora egységet nyit Szigetszentmiklóson - arra törekszik, hogy tíz év alatt kiépítendő húsz szakáruházból álló lánccal átvegye a piacvezető pozíciót Magyarországon.

Európa harmadik legnagyobb szakáruház-lánca, a 14 ezer fős Bauhaus Németországban 121, a kontinens 12 országában összesen 186 szakáruházzal rendelkezik. A Bauhaus elsősorban abban különbözik a többi barkácsáruházlánctól, hogy kizárólag egyszintes, de 18-20 ezer négyzetméteres szakáruházakat létesít a szakmában legnagyobb, 120 ezer termékből álló kínálati palettájának a bemutatására.

Újdonság, hogy ezekben a létesítményekben több mint 5 ezer négyzetméteres úgynevezett drive-in szekció is létesül a nagyobb terjedelmű termékeknek. Ide akár teherautóval is be lehet hajtani, és a vevő a kiválasztott áruért kihajtáskor fizet.

Forrás: Világgazdaság, 10-14

 

 

Megújult a Márker-Bútor honlapja

Örömmel tudatjuk minden kedves hírlevél olvasónkkal, hogy a Márker Kft. átalakított honlapja felkerült a világhálóra. A www.markerbutor.hu oldalon igyekeztünk egy könnyen kezelhető, jól átlátható, vidám felületen bemutatni cégünk termékeit, és szolgáltatásait. Az oldal kialakításánál törekedtünk a színvonalas tájékoztatásra, hogy Ön minél egyszerűbben és gyorsabban megtalálhassa a keresett információt. Bízunk benne, hogy weblapunk az Ön tetszését is elnyeri, és továbbra is elégedett partnereink közt tudhatjuk. Forrás: Márker Bútor, 10-12

 

 

Már 4050 cég online megjelenő adataival! Megújított bejegyzések a Fatudakozóban:
TechnitradeKft
Technitrade Kft. Faipari gépek forgalmazása. LOGSET forwarderek, MORBARK aprítógépek, KOHLBACH aprítéktüzelésű kazánok; VECOPLAN faipari aprítóberendezés magyarországi kizárólagos forgalmazása.
FORST-Trade Kft. Faipari gépek forgalmazása (PRIMULTINI).

 

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu


Bútorvilág,
Lifestyle
szakvásár
2007.10.27-30.

Faanyagszárítás professzora:
CATHILD

Környezetbarát ragasztók
PLASTDUR

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.