FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-10-15

Sajtószemle

A következő hét évben összesen 37 milliárd forint jut, főként EU-forrásból a természetvédelem fejlesztésére - közölte Haraszthy László a környezetvédelmi tárca államtitkára Visegrádon a Duna-Ipoly Nemzeti Park fennállásának 10 éves ünnepségén. Ebből a pénzből a többi között az úgynevezett agrár-környezetvédelemre, a mező- és erdőgazdálkodásra való átállást finanszírozzák, és tovább bővítik az erdei iskolák hálózatát. Ezeknek az intézményeknek ugyanis fontos a szerepük a környezettudatos szemlélet kialakításában. Ugyanakkor a természetvédelmi őrszolgálat létszámát is meg kívánják kettőzni, a jelenlegi 200-ról 400-ra emelni - közölte.

Kiemelt feladat az ökoturizmus fejlesztésének gyorsítása - mondta az államtitkár. Ezen belül a 10 nemzeti parkban a természeti értékeket "közelebb hozzák" a látogatókhoz. Visegrádon 700 millió forintos beruházással látogatóközpont is épül, ahol audiovizuális eszközök felhasználásával lehet bővíteni a természettel kapcsolatos ismereteket.

greenfo.hu 2007-10-16

 

Idén megosztott Nobel-békedíjat kapott Al Gore korábbi amerikai alelnök, és az az ENSZ 1988-ban alapított, éghajlatváltozással foglalkozó szervezete, az IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change - Éghajlatváltozási Kormányközi Panel) Az 1988-ban alapított IPCC-ben az évek folyamán négy magyar kutató is dolgozott, köztük Somogyi Zoltán az Erdészeti Tudományos Intézet ill. EU Közös Kutatóintézet tudományos igazgatója.

hirado.hu 2007-10-16 továbbá: greenfo.hu 2007-10-16

 

A faiparba beruház a NYÍRERDŐ Zrt.

Piacvezető pozíciójának erősítésére az ország legnagyobb kapacitású akácfa gőzölőjét alakította ki a Nyírerdő Zrt. nyírbátori fafeldolgozó üzemében - közölte a nyírségi erdészeti társaság vezérigazgatója az elmúlt napokban. Az évi mintegy 2500 köbméter akácfa feldolgozhatósági tulajdonságait javító gőzölő - a hozzá tartozó kazán korszerűsítésével, új porelszívó üzembe helyezésével, a szárítóvezérlés modernizálásával, terméktároló raktár és szociális helyiségek létesítésével együtt - 190 millió forint költségből épült.

vg.hu 2007-10-15

 

A Dunapack Zrt. tervezett erőművében nagyobb arányban használnak majd biomasszát. Az erőműberuházás 67 Md Ft, a beruházó a Dunapack Zrt. anyavállalata, a W. Hamburger GmbH.

A vegyes tüzelésű erőmű önálló projekttársaság keretében épül, erre a társaság 2007. januárjában megkapta a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől az egységes környezethasználati engedélyt.

Az erőművet úgy építenék meg, hogy az eredetileg tervezettnél nagyobb arányban lehessen felhasználni biomasszát, ami viszont nagyobb helyet foglal el, mint ahogy eredetileg tervezték. Ezért a társaság telkének egy részét elcseréli az önkormányzat szomszédos nagyobb területével, amit a képviselő-testület támogatott. Az erőmű megépítésével az önálló gőz- és áramellátásuk megoldódik.

fmh.hu 2007-10-10 (A cikk nem tesz említést arról, hogy a Dunapack erőműve esetében mit kell biomassza alatt érteni.)

 

Részlet az Sonline (Somogy) Csányi Sándor bankelnökkel készített riportjából:

- Szenvedélye a vadászat. Hogyan sikerült az idei szarvasbőgés?

- Rengeteg energiát és pénzt fektettünk a területbe és ennek hatása kezd megmutatkozni. Már láthatóak az eredmények, jó minőségű az állomány. Tényleg példaértékű vadgazdálkodás folyik: műveljük a vadföldet, odafigyelünk a természetvédelemre, etetünk és nincs folyamatos vadászat. Néhány év múlva az ország legjobb vadászterülete lesz Nagybajom környékén.

- A város díszpolgára lett. Az elismerés bekerül a többi közé a fiókba vagy kiemelt helyet kap?

- Nagyon büszke vagyok rá, mert az jelenti, hogy a város be- és elfogadott. Budapest mellett Nagybajomban töltöm az időm nagy részét. Ahol tudok, segítek a városnak, ezt kötelességnek érzem, de nem akarom megvásárolni a város jóindulatát.

sonline.hu 2007-10-09

 

Pusztító fakitermelésre ösztönzi évek óta a Világbank a külföldi vállalatokat a kongói esőerdőben - állítja egy olyan tanulmányra hivatkozva a The Guardian, amelyet a bank magas rangú munkatársai és független szakértők írtak. A dokumentum szerint félrevezették a kongói kormányt az erdő valós értékével kapcsolatban, és a fakitermeléssel több ezer pigmeus életét is veszélyeztetik. A kongói esőerdő a világon a második legnagyobb az Amazonas esőerdői után. Közel 40 millióan függnek az erdőből nyert gyógyszerektől, élelemtől, fától és otthontól.

origo.hu 2007-10-04

 

Az elmúlt két és fél évben mintegy 13 milliárd forint értékű beruházás és felújítás valósult meg, vagy zárul le az év végéig a Nyugat-Magyarországi Egyetemen. Enyi idő alatt még soha ilyen mértékű fejlesztés nem történt a felsőoktatási intézményben - jelentette ki Faragó Sándor, az Egyetem rektora. 22 helyszínen 22 projekt valósul meg.

Faragó Sándor rámutatott: a PPP-konstrukcióban magántőkéből, bankhitelekből megvalósuló létesítmények beruházási költségeit 20 év alatt fele részben az egyetem, fele részben pedig a központi költségvetés törleszti a befektetőnek. Ez idő alatt a befektető vállalja a létesítmények fenntartását.

gyoronline.hu 2007-09-26

 

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu


Bútorvilág,
Lifestyle
szakvásár
2007.10.27-30.

Faanyagszárítás professzora:
CATHILD

Környezetbarát ragasztók
PLASTDUR

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.