FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-10-15

Készül az Erdőtörvény módosítása

A most érvényes Erdőtörvény (1996. évi LIV. tv.) módosítására több kezdeményezés is volt. Ebből az utolsó három év összefoglalása az alábbi.

 

2005. december végén kaptunk akkor sürgős, január elejei határidős véleményezésre egy kodifikált tervezetet. Nagy véleményezési munka indult. FAGOSZ készített még 2005-ben a két ünnep között egy olyan anyagot, melyben az élő és az akkor javasolt változások szövege egységes szerkezetben volt látható. Ez nagyban segítette a véleményezést.

2006. elején telt az idő, majd a FAGOSZ-MEGOSZ-OEE összefogtak, alakítottak egy közös munkacsoportot, mely kidolgozta a szakmai, gazdálkodói óhajt a változtatás koncepciójára. Ez lényegében 2006. nyár elejére elkészült.

2007. júliusában készített saját indíttatásból és a szakmai szervezetek anyagai alapján az FVM Természeti Erőforrások Főosztálya (TEF) egy koncepciót az Etv. módosítás stratégiai jelentőségű elemeiről. Ezt augusztus 10-én a FAGOSZ-MEGOSZ-OEE képviselőivel alaposan megvitatták. (Érdekelt tagjainak a részletekről folyamatosan tájékoztatuk.) Utána szeptemberben a TEF a koncepciót az FVM szakállamtitkári értekezlete elé vitte, ahol azt elfogadták és így vált lehetővé hogy elkészülhessen az FVM előterjesztése az Etv. módosításának koncepciójáról október elején. Gyakorlatilag ezt ismertette Wisnovszky Károly az MGSZH Erdészeti Igazgatóság igazgatója október 10-én a FAGOSZ Fakonferencián, Tihanyban.

 

Az államigazgatás megszokott menetében ezt a koncepciót tárcaközi egyeztetésre lehetett volna küldeni, de az utóbbi idő gyakorlata szerint ezt megelőzi az úgynevezett "szakmapolitikai egyeztetés", amit lényegében a Miniszterelnöki Hivatal szervez. Ezen az egyeztetésen ismereteink szerint a múlt hét végén az Etv. módosítás koncepciója "elvérzett", de nem tartalmi okokból, hanem csak azért, mert nem volt mellette a koncepcióban leírtak kodifikált törvénytervezeti szövege.

Elmondható, hogy a közös munka eredményeként komoly sikereket értünk el, hiszen a koncepciótervezetben a szakmai szervezetek által kért szinte minden fontos javaslat szerepel már. Ugyanakkor a fenti fordulat következtében várhatóan felgyorsul a jogszabálytervezet szövegezési munkája. Reméljük, hogy az első kodifikált tervezetet már az idén szakmai egyeztetésre meg lehet kapni és így reményteli, hogy a jövő év elején a törvénymódosítást a Parlament elfogadhassa.

 

2007-10-16

A fentiekhez kiegészítés, hogy az MSZP Országgyűlési Képviselőcsoportjának Agrárpolitikai és Vidékfejlesztési Munkacsoportja október 16-án délutáni ülésén foglalkozott az Erdőtörvény tervezett módosításával. Az ülésen meghívottként részt vett Kiss János FVM TEF főosztályvezető, valamint a FAGOSZ, a MEGOSZ és az OEE is.

A résztvevők rögzítették, hogy a koncepció valóban előzetes szakmai egyeztetéseken alpul és alkalmas a kodifikációs munka elkezdéséhez. Ennek várható menete: legkésőbb 2008. február 1-ig a törvénymódosítás szövegtervezetét tárcaközi és társadalmi egyeztetésre lehessen küldeni, majd április 1-ig a kormány elé és május 1-ig a Parlament elé lehessen terjeszteni. Így teljesülhet, hogy a Parlament elfogadhassa 2008. első félévében az Etv. módosítását.

A kodifikációs munka tehát ezen a héten elindult és a módosító törvénytervezet szövegét a Természeti Erőforrások Főosztálya idén év végéig kívánja elkészíteni.

Különböző források és a FAGOSZ titkárság napi munkája alapján: MM

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu


Bútorvilág,
Lifestyle
szakvásár
2007.10.27-30.

Faanyagszárítás professzora:
CATHILD

Környezetbarát ragasztók
PLASTDUR

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.