FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-10-09

Bemutatjuk a GTO-Holz Kft-t

 

A GTO-HOLZ Termelő és Kereskedelmi Kft. a FAGOSZ tagja. A Mosonmagyaróváron bejegyzett cég Enesén (Győrtől nyugatra) működtet raklapelem termelő fűrészüzemet.

A cég ügyvezető igazgatója Kocsis Szabolcs, aki műszaki főiskolai végzettségű mérnöktanár. A GTO-Holz-ot megelőzően nem foglalkozott faiparral. Az enesei fűrészüzem Leskó Jánosé volt, aki messze nyugdíjaskora után is még aktív fakereskedő és faiparos volt, a Fakonferenciák gyakori résztvevője. Halála után vette meg az üzemet a 2002-ben alakult GTO-Holz Kft.

Pontosabban a vevők Kocsis Szabolcs szülei voltak, akik a 90-es évek elejétől kereskedőkként egyre jelentősebb beszállítói voltak az akkor EPI nevű rajkai raklapgyárnak. 30-40 ezer m3 nagyságrendben szállítottak oda (nyár és fenyő) rönköt, kivágást. Az EPI '99-es csődje után a faüzlettel felhagytak, majd tulajdonképpen véletlenül kaptak hírt az enesei üzemről és gyors döntés után megvették, az ügyvezetést pedig a fiú vállalta el.

Neki az első 2-3 év igen sok tanulsággal járt, bizony előfordultak hibák a számára akkor még ismeretlen terepen. Először több, majd egyre kevesebb segítséggel üzemeltette a céget, melyet mára kivásárolt a szülőktől, végül a raklapelem gyártás szakértője lett. Sokat számított a családi segítség, így nem volt szükség bankhitelre a kezdetekhez.

A cég 2007-ben várhatóan 22-23 ezer m3 alapanyagot dolgoz fel. 31-32 főnek ad állandó munkát, illetve időnként további 5-10 főt vonnak be időszaki munkára. A cég szépen fejlődött, az első teljes év, 2003. 79 M Ft-os árbevételét 2005-ben 250 Mft, majd 2006-ban 319 M Ft követte. Az idei cél a 400 M Ft túllépése.

Két gatterrel és egy Storti bontógéppel dolgoznak, illetve illetve végelőt, sorozatvágót használnak. Sikerült előrelépni a területburkolással és a csarnokot is bővítették. Szárítógépük, illetve hőkezelő gépük nincs, friss termelésű raklapelemet adnak el főleg olasz vevőiknek. Az értékesítés mintegy 90%-a export. A jól kiépített vevőkör és a szépen fejlődő üzletmenet alapján komolyabb technikai fejlesztésre is szükség van: hamarosan lecserélik a "stortit" új, hazai gyártású, alsó-felső tengelyelrendezésű, többlapos (körfűrész) bontógépre. Ennek szállítója várhatóan a hazai KISAGÉP Kft. lesz.

A fűrészport, szélanyagot és egyéb mellékterméket egyelőre értékesíti a cég, lehet hogy az évek során e téren is lehetne majd más megoldást találni.

Kocsis Szabolcs egyébként gyakorlott vállalkozó, hiszen nevéhez a fenti faüzemen túl egy ingatlanforgalmi és bérbeadó, valmaint egy pénzvátó és egy idegenforgalmi vállalkozás is kötődik, mely három cég Mosonmagyaróváron működik.

 

 

Riport és képek: MM

 

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu


Bútorvilág,
Lifestyle
szakvásár
2007.10.27-30.

Faanyagszárítás professzora:
CATHILD
Környezetbarát ragasztók
PLASTDUR

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.