FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-10-08

Hírtallózás - fapados bútorok, divatbútor, bútorbefektetés

Fapados lakásokat árul az IKEA: alacsony árral támadnak!

Az Ikea az első lakásvásárlókat célozta meg legújabb akciójával Nagy-Britanniában. Egészen pontosan úgynevezett otthon-csomagokat árul kész lakásokkal, saját, önálló parcellákon, a cél pedig a szélesebb réteg számára is elérhető saját lakások kialakítása.

Az otthon-csomagok koncepciója egyébként még a kilencvenes években indult hódító útjára Svédországban. A népszerűség nem is maradt el, évente mintegy 1000 ilyen új házat építenek Skandináviában. Az Ikea által készített otthon-csomagok mindegyike környezetbarát működésű, újrafelhasználható anyagokból készült, napelemekkel termel energiát, illetve az egyéb geotermikus felszerelések is a design részét képezik. Mindegyik ingatlan déli fekvésű annak érdekében, hogy minél több napsugár legyen képes a lakást felmelegíteni. Az egyes lakások építésének költsége 100 és 125 ezer font (36-45 millió forint) között mozog. Egy két hálószobás ingatlant 132,5 - 139,5 ezer fontért (48-51 millió forintért), három hálószobásat pedig 150 ezer fontért (54 millió forintért) kaphatnak meg az új lakók.

A skandináv áruházban olyan nagy érdeklődésre számítanak, hogy különböző szabályokat találtak ki az értékesítésre. Azok számíthatnak előnyre, akiknek ez lenne az első lakásuk, s jövedelmük pedig évi 15 és 35 ezer font (5,5 és 13 millió forint) közötti. Emellett az egyes jelentkezőket interjúra hívják be, s még akár egy lottósorsolás is dönthet a lakások sorsáról.

A pellettüzelésű kazán megvásárlása nem olcsó mulatság. Ráadásul a fűtőanyag tárolásáról is gondoskodni kell. Ez utóbbi a kisebb gond, hiszen fóliazsákokban is rendelhető, így a hótól nem lesz nedves, és elég naponta egy zsákkal lecipelni a kazánházba, feltölteni a napi tárolótartályt, a többit az automatika végzi. (Hamuzni csak ritkán kell.) Az igazi természetesen a fedett tároló, mégpedig a kazán mellett. Onnan egy automata (gégecsőben forgó csiga) hordja a pelletet a kazánba, és a tulajdonos valóban a gáz komfortját élvezheti. (Leszámítva, hogy a fűtőanyagot meg kell rendelni, és fogadni a tartályautót, amely csövön át feltölti a tüzelőanyag-tárolót.) A kazánokban egy másik csiga viszi a pelletet az égőfejhez. A fűtőanyagot ellenálláshuzal gyújtja be, majd az izzó pelletből ventilátor fújta levegő csinál lángot. Ez egyúttal a szabályozás alapja is: a befújt levegővel növelhető-csökkenthető a kazán teljesítménye.

Forrás: Pénzcentrum

Keresett bútorok: Antik vs. Modern?

Az utóbbi néhány évben a modern bútorok iránti kereslet jelentősen megnőtt a korábbi évekhez képest, amikor évtizedeken keresztül a 18-19. századi bútorokba szeretett bele mindenki. Ma viszont már a láva lámpák is értékesnek számítanak, egyre többen keresnek olyan bútordarabokat, amilyen a szülői házban is volt.

A kereslet a mai bútorokra folyamatosan nő, bár az antik bútorok eladási statisztikái még mindig szép eredményeket mutatnak. Legtöbben olyan bútorokat keresnek, ami 16 évesen körülvette őket, vagyis ami emlékeztet a gyerekkorukra, vagy azokra a bútorokra, ami a szomszéd apukájáé volt. A korabeli stílusú bútoroknak valóban van egy sajátos hangulata, de a piac egyre inkább másként működik. Az árak alakulása véletlenszerű, a ritkaság és az eredet egyre kevesebb embert érdekel. De azért sokan vannak még az antik búrotokhoz hűek, akik képesek galériákat, üzleteket, és számos kereskedést végigjárni, hogy egy szép darabra bukkanjanak. Sőt, számos olyan gyűjtő is van, aki eredeti állapotú bútordarabokat keres, mivel a restaurálás jelentősen csökkenti egy-egy tétel értékét, különösen a limitált számban készítettekét.

Forrás: Pénzcentrum

Mi fán terem a pénz? (bútorbekfektetés)

Ha unod a régi bútoraidat, és eddig vártál a nagy ötletre, hogy a megtakarított pénzedet értékálló és kimagasló hozamot hozó befektetésben helyezhesd el, ne dugd tovább a matrac alá az összegyűjtött bankokat, rakd őket inkább a keretbe, fektess bútorba!

 

Bár a megszorító intézkedések az egész antik piacot érzékenyen érintették, ez nem jelenti azt, hogy bútorba fektetni elvetélt ötlet lenne, nyilatkozta a Goldbach Kereskedőház Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Korompay Miklós. A piac jelenlegi állapota ugyanis nem az antik bútorok értékének csökkenését tükrözi, csupán azt, hogy az egyre vékonyabb pénztárca arra ösztönzi az embereket, hogy eladják a luxusnak számító antik bútorokat, míg ugyanezen okból nincs aki ezeket megvegye, így mivel a kínálat meghaladja a keresletet, az árak csökkennek. A szakértő szerint azonban ez nem ad nekünk okot arra, hogy elforduljunk ettől a befektetési formától, sőt pontosan most érdemes vásárolnunk.

Mekkora kezdőtőkével érdemes belevágni? 50,000 forinttól 50 millió forintig bármilyen összeggel érdemes elkezdeni a befektetést. Ha viszont 500,000 forintot vagy a feletti összegért szeretnénk bútort venni, akkor érdemesebb egy nagy garnitúrát, de mindenképpen egy értékesebb darabot vennünk, mint több kisebbet. Ez alól kivétel, ha hagyatéki befektetésként, az unokáink örökségeként szeretnénk bútort vásárolni, ekkor érdemesebb apróbb darabokat venni, mert ezzel elkerülhetjük az eladás, osztozkodás körüli bonyodalmakat.

Ha a zsebünkben a befektetni szánt összeg, akkor érdemes ellátogatnunk a Falk Miksa utcába és végigjárni a kereskedéseket. Laikusként azonban jobb, ha nem megyünk egyedül, egyrészt, mert nem tudjuk jól megbecsülni egy bútor értékét, kellő művészettörténeti ismeretek hiányában, másrészt könnyen félrevezethetnek bennünket egy jó utánzattal. Ugyanis az a Biedermeier bútor, amelyet az 1930-as években készítettek el ugyan tökéletesen hasonlíthat 100 évvel korábbi társára, de korántsem olyan értékes. A bútorra, mint az egyéb antik műkincsre is igaz, hogy minél régebbi annál értékesebb. Tehát mielőtt elindulunk keressünk fel egy szakembert, becsüst, restaurátort, érdemes megfizetni az idejét, mert szakértelme megóvhat minket a rossz üzletek megkötésétől.

Ha már elindultunk, kétféle bútorral találkozunk, roncs vagy megtalálási állapotban lévővel és felújítottal, restaurálttal. Arra a kérdésünkre, hogy melyiket érdemesebb megvenni Korompay úr a következőket válaszolta: ilyen célból mindenképpen a felújított bútort javasolja, mert a "roncsbútornak" a felújítás előtt csupán eszmei értéke van, az igazi értékét ezután nyeri el. A restaurálás költségei egyébként is nagyon magasak, és nem növelik meg költségeink mértékében a bútor árát. Emellett azt, hogy mennyibe kerülhet felújítani egy roncs bútort, egyáltalán rentábilis-e, azt csakis egy szakképzett restaurátor tudja nekünk megmondani, ezért jobb, ha megfogadjuk a hozzáértők javaslatát és nem veszünk sérült bútort egyedül.

A piacon jobban körülnézve, azt fogjuk tapasztalni, hogy a legkelendőbbeknek most az Art Deco bútorok számítanak. De biztos, hogy jó ötlet most ezt vásárolni, fontos, hogy kövessük a piaci trendeket? A válasz nem, ugyanis nem a trendek határozzák meg a bútorok értékét, ezt az példázza a legjobban, hogy hiába az Art Deco most a legkeresettebb, mégsem növekszik az értéke abban az ütemben, mint a Biedermeier vagy a szecessziós társaié. Emellett az art deco bútorokkal kapcsolatban az is fontos, hogy neves tervező művét vásároljuk meg. Fontos még, hogy a kommersz és a ritkaság között lévő bútorok közül vásároljunk, ezeket lehet ugyanis a legkönnyebben értékesíteni.

Ha elnyerte a tetszésünket ez a befektetés, de nagyon pici a lakásunk, vagy egyszerűen csak elégedettek vagyunk a jelenlegi berendezéssel, és nem szeretnénk rajta változtatni, gondot jelenthet, hogy hol tároljuk a megvásárolt bútorokat. Korompay úr szerint a legrosszabb megoldás az, ha eldugjuk egy raktárba, egyrészt mert meg kell fizetnünk a raktározás költségeit, másrészt mert gondoskodnunk kell megfelelő csomagolásról. Ha már a csomagolásról esik szó, nagyon fontos, hogy odafigyeljünk, hogy semmiképpen ne kerüljön befektetésünk tárgya műanyag fólia alá, mert az az alatt felgyülemlő pára rohadáshoz vezethet, használjunk mindig kartont. De ennél sokkal jobb, ha felajánljuk használatra a barátoknak, vagy ha náluk sem fér el, akkor valamilyen közintézménynek, ők biztosan szívesen fogadják majd ajándékunkat.

Mindent összevetve elmondhatjuk, hogy a bútorbefektetés mindazoknak megoldást jelenthet, akik hajlandóak a garantált hozam, akár évi 15 százalék érdekében időt, pénzt szánni a keresésre és a bútorokról való gondoskodásra.

Forrás: Pénzcentrum

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu


Bútorvilág,
Lifestyle
szakvásár
2007.10.27-30.

Faanyagszárítás professzora:
CATHILD
Környezetbarát ragasztók
PLASTDUR

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.