FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-10-08

Éves fapiaci elemzés: Ma kezdődött a Fabizottság és a Nemzetközi fenyő konferencia első együttes ülése Genfben.

A FATÁJ június 27-i cikkében ismertettük előzetesen az október 8-11. közti genfi együttes ülést. Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság Fabizottságának ez a 65. ülése, a Nemzetközi fenyőkonferenciának pedig a második eseménye. Ugyanakkor az első eset, hogy e két eseményt összekapcsolták.

Korábbi cikkünkben szerepel az együttes ülés részletes programja, arra itt nem térünk vissza. Ugyanakkor a piaci folyamatok megismerése és elemzése iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk a Fabizottság 65. ülésének előre publikált dokumentumait, melyek közül az ülés piaci vitájának eredménye majd a jövő héten lesz elérhető, de már most olvasható a Forest Products Annual Market Review, 2006-2007 pdf, 174 oldal, csak angolul (Fatermékek piaci folyamatainak 2006-2007. évi áttekintése), illetve ennek vezetői összefoglalója pdf, 14 oldal, angolul, franciául és oroszul .

 

Egy mondatban úgy lehet összefoglalni a terjedelmes elemzést, hogy: A faenergia politikák és piacok átalakítják az egész erdészeti-faipari szektort.

 

Némileg részletezve, a 10 legfontosabb jelenség:

  1. 2006-ban az USA-ban a házépítés élesen visszaesett, magával rántva az észak-amerikai fatermék piacot, ebben különösen a fenyő fűrészáruét. Ugyanakkor Európa és a FÁK erősebb piacai a teljes ENSZ-EGB térség fa és papírfogyasztását rekord mennyisére emelték.
  2. A klímaváltozásra és energiabiztonsági szempontokra válaszul Európa és Észak-Amerika kormányzati politikái gyorsuló tűzifa igény bővülést hoztak.
  3. A faenergia igény növekedése, a fa és papíripar bővülő faalapanyag igényéhez adódva több fa mobilizálását igénylik, ami az egész erdészeti-faipari (fagazdasági) szektor átalakulását hozza hosszútávu lehetőségekkel és rövidtávú következményekkel.
  4. A világ összes tanúsított erdőterülete már 292 millió ha 2007. közepére, aminek többsége az ENSZ-EGB térségben van, ahol a fa mellett már faalapú tüzelőanyagot és nem-fa termékeket is tanúsítanak.
  5. Kína a világ legnagyobb hengeresfa importőre és egyben legnagyobb bútor exportőre is. Ez az ENSZ-EGB térségből származó hengeresfa és fűrészáru importjában is erősen meglátszik, valamint egzisztenciális fenyegetést jelent a régió egyes bútorgyártóinak.
  6. 2006-ban Európában a fenyő fűrészáru termelése és fogyasztása is jelentősen nőtt, a a rönk és a fűrészáru árak emelkedése mellett. Ugyanakkor Észak-Amerika piacai és árai is e téren csökkentek.
  7. Az európai faiparban EU segédlettel és a nemzetközi cégek által végrehajtott kapacitásbővítések (beruházások) növelték az ipari hengeresfa iránti keresletet, valamint bővítették a fatermék termelést a hazai és export piacokra is.
  8. Oroszország bevezette a nagy hatású Erdőtörvény változtatását az egész szektorának jobb helyzetbe hozása érdekében, utána pedig kezdeményezte a hengeresfa export adók emelését 2007. közepén. Kétségtelen, hogy ezek alkalmazásával számos kezdeti nehézség adódott.
  9. 2006-ban újabb 7 évre megkötötték a hosszútávú USA-Kanada közti Fenyő Fűrészárú Megállapodást, de az továbbra is vitatott.
  10. Németország vált Európa legnagyobb fűrészáru termelőjévé 2004-ben és fenyő fűrészáru termelése 2006-ban további 12%-kal nőtt; a bővülő faenergia, egyéb fatermék kereslet hatására a hengeresfa kitermelés folytatta gyors növekedését 2006-ban több mint 9%-kal.

Érdemes a teljes tanulmányra is időt szánni, hiszen abban minden fontosabb áru és árucsoport piaci tendenciái szerepelnek számos grafikonnal és táblázattal.

 

Említést érdemel még, hogy a Fabizottsági ülésekre évtizedek óta a tagországok elkészítik az országjelentéseket: Timber Committee Country Market Statements, mely helyen most 24 ország nemzeti jelentései találhatóak meg. A magyar jelentés idén nincs köztük.

Kivonat: MM

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu


Bútorvilág,
Lifestyle
szakvásár
2007.10.27-30.

Faanyagszárítás professzora:
CATHILD
Környezetbarát ragasztók
PLASTDUR

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.