FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-07-24

Az EU 89/106/EK Építési termékek irányelvének módosításai javaslata

Az EU 89/106/EK Építési termékek irányelve 1989-ben jelent meg. A címe angolul: Construction Products Directive ezért a rövidítése: CPD és igen gyakran csak ezzel a rövidítésével hivatkoznak rá. Az EU EUR-Lex rendszerében a teljes szövege a bibliográfiai adatokkal együtt, magyarul.

A CPD honosítása: a 3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet, az építési termékek műszaki követelményeinek, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól, melynek módosításokkal egységes hatályos szövege itt olvasható. A fatermékek terén több fontos értelmezési ügy volt már e tárgyban, pl. az egyedi ablakokkal, a fenyő fűrészáruval és más esetekkel kapcsolatban. Szintén érdekes, hogy a fatermékek közül a falemezek és a parketta esetében vannak olyan új, harmonizált (tehát a CPD-re hivatkozó) EN szabványok, melyek alapján e termékenél lehetővé vált a CE jel alkalmazása, ami egyben az építési megfelelőség igazolása is. Újabban az előregyártott elemekből készülő faépületek (pl. lakóház) egészének építési műszaki megfelelősége is érdekes ügy idehaza, de ezzel másik FATÁJ cikk foglalkozik majd.

 

E bevezető után a tárgyra térve: A CEI-Bois (logo-ja és kapcsolója itt a bal sávban látható) július elejei levelében (doc 2323) az alábbi tákékoztatást adta a CPD várható változásával kapcsolatban.

A CPD még nem minden termékcsoport esetében működik és bizonyos (gyakorlati) ügyeket is meg kell még oldani.

Ettől függetlenül az EU Bizottságának Építési szolgálatai már néhány hónapja dolgoznak az irányelv felülvizsgálati javaslatán, mely munkát Vicente Leoz-Arguelles végzi (irányítja), aki az Építési részleget vezette korábban, valamint egy időben a faipari témák felelőse is volt.

Júniusban a Bizottság szolgálatai két előterjesztést készítettek, melyek angol nyelvű szövege a pdf ikonokra kattintva letölthető:

  • “Az Európai Parlament és a Tanács javaslat tervezete arra az egységes nyelvezetre, amely leírja piacra vitel során az építési termékek teljesítményeit és jellemzőit” ;
  • “Az építési termékek technikai specifikációi megfelelőségi eljárásának módosítási javaslata”

 

Az egységes nyelvezettel foglalkozó tervezet lényege:

  • A jelen irányelvvel szemben az új jogintézmény az építési termékek teljes belső piacának jogi kereteit szabályozná, ami azt jelenti, hogy - elfogadása esetén - az EU egész területén automatikusan hatályba lépne, tehát nem kellene a tagállamoknak azt honosítaniuk nemzeti joguk részévé.
  • Az építési termékek alkalmazására új, egységes technikai nyelvezetet állapítana meg.
  • Megőrzi a kötelező CE jelzést, mint a jogi követelményeknek megfelelés kifejezését.
  • Új terminológiát vezet be az építési termékek területén, mint például:
       - Európai techniakai értékelés és értékelő testületek;
       - Megfelelőség értékelés;
       - Akkreditáció és nemzeti akkreditásiós testület;
       - Bejelentő hatóságok és bejelentő testületek;
       - Termék kapcsolati pontok;
       - Visszahívás;
       - Építési operátorok (résztvevők, szereplők);
       - A "tesztelés nélkül" és a "további tesztelés nélkül" fogalma;
    mely új terminológiák közül egyesek még tisztásásra (magyarázatra) szorulnak.
  • A szövegből törölnének minden utalást az "Építési Állandó Bizottság"-ra vonatkozóan. Ez úgy tűnik, hogy azt akarja jelenteni, hogy a Bizottság a leendő új jogszabály alkalmazásánál és bevezetésénél a nemzeti építési hatóságokkal konzultáció és azok felülvizsgálata nélküli saját hivatala általi eljárásokat tervez.

 

A megfelelőség tanusítás esetében a tervezet lényege (alaphangja), hogy csökkenteni kellene a megfelelőség tanusítások szintjeinek számát úgy hogy csak az 1+, 2+ és 4 maradjon meg. Bizonyos termékcsoportok esetében a 2-ről a 2+-ra váltás jelentősen növelné a megfelelőség tanusítás (AOC) költségét, ha ezt a tervezetet így elfogadják.

 

Az előterjesztett tervetek kétségtelenül vita tárgyai lesznek és bizonyosan változtani kell azokat: pl. tisztázni kell az 'innovatív termék', a piacfelügyelet, fogalmát, valamint a biztonsági kikötéseket (klauzúrákat). A CEI-Bois augusztus közepén fog válaszolni a tervezetekre.

 

A fenti eset jól példázza azt várhatóan elhúzódó folyamatot, aminek eredményeként a hazai vállalkozásokat is - a leendő új irányelv hatálybalépésekor - közvetlenül érintő új EU szabályozási környezet alakul ki. Ha a két csatolt (letölthető) tervezettel kapcsolatban bármely, fa építési termékeket előállító vagy forgalmazó magyarországi szereplőnek véleménye van, kérem juttassa el azt mielőbb a FAGOSZ titkárságára.

Ford. és komment: MM

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.