FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-06-08

A Parlament Mezőgazdasági bizottságának kihelyezett ülése a Nemzeti Erdőprogramról, május 31.

Az ülés házigazdája a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. volt, amely Szolnokon az Erdei Művelődési Házában látta vendégül a bizottságot.

Az ülés hivatalos napirendjeinek címei:

1. Állami erdő- és magánerdő-gazdálkodás az Alföldön

2. Tájékoztató a Nemzeti Erdőprogram végrehajtásáról, különös tekintettel az állami vagyonra, a magánerdőre és a védett erdők jövőjére.

A kihelyezett ülésen a MgB 22 tagja közül 8-an voltak jelen személyesen és ők egyben 10 további képviselő helyettesei is voltak.

 

Az 1110/2004. (X. 27.) Korm. határozat a 2006-2015. időszakra vonatkozó Nemzeti Erdőprogramról, rögzítette annak 10 célprogramját, valamint hogy az FVM miniszter feladata a program éves terveinek kidolgozása és hogy az érintett tárcák a költségvetésükben a szükséges költségeket tervezzék be (először 2006-ra), továbbá a PM miniszter dolga hogy a költségvetési törvényben az előzőeket vegye figyelembe. A Nemzeti Erdőprogram 2006-2015. évi megvalósításának tervét pedig a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Értesítőben, valamint a FVM honlapján kell közzétenni. A Nemzeti Erdőprogram az FVM honlapján valóban megtalálható. Ugyanakkor különös, hogy a honlapon egyetlen ide vezető kapcsolót sem sikerült fellelni, még szerencse, hogy volt aki korábban eltette és megőrizte. Az is érdekes, hogy az FVM honlap nyitóoldalán a fejlécben felsorolt szakterületek között az erdészet nem szerepel, így korábban itt elérhetett erdészeti joganyagok és más háttéranyagok aloldala egyszerű kereséssel nem található meg. Legalább is június 1-én így volt.

A Mezőgazdasági bizottságnak (MgB) két honlapja van, az egyik a parlamenti rendszer sablonjával azonos u.n. dinamikus honlap és a szakterületre színével és fejlécgrafikájával is utaló egyénibb honlap.

 

Az ülés elején Horgosi Zsolt a NEFAG vezérigazgatója köszöntötte a vendégeket, majd Pethő József az OEE elnöke mutatta be a Kaán Károly születésének 140. évfordulójára készült kiállítást.

Az FVM részéről Sirman Ferenc államtitkár számolt be a Nemzeti Erdőprogram megvalósításáról, amihez írott előterjesztés is tartozott. Ebben szerepel a 2082/2007. Korm.h. is, mely a 2008. január 1-től bevetendő egységes állami erdőkezelésre vonatkozó javaslat elkészítését írja elő az FVM-nek. Most tárgyalnak az állami vagyonról szóló törvénytervezet ről, melynek az állami erdőgazdálkodásra is jelentős hatása lesz. Szintén 2008. január 1-től hatálybalépően kell az Erdőtörvény módosítását elkészíteni többek között az erdőfenntartási járulék rendszerének megszüntetése érdekében. Nemzeti forrásból várhatóan 1 Md Ft-tal támogatják 2007-ben a jóléti és parkerdőket, az erdei vasutakat, illetve a magán erdőgazdálkodást. Az EU-s társfinanszírozott támogatások közül az erdészeti infrastruktúra fejlesztésére szóló 2008. szeptember 1-én, az erdőszerkezet átalakítás é pedig 2008. május 1-én indul. Az erdőkárok felszámolásához tartozó támogatás várhatóan ez év végén indul. Az FVM helyszínen átadott írásos tájékoztatója a Mezőgazdasági bizottság részére.

Az ÁPV Zrt. képviseletében Koleszár István ügyvezető igazgató bemutatta az e szervezethez tartozó erdőgazdaságok eredményeit, terveit. Átlátható, egyensúlyra törekvő, önfinanszírozó vagyonkezelés, továbbá tájegységi és regionális szervezeti fejlesztés a cél. Hangsúlyozta, hogy az erdőgazdaságok pénzügyi és szakmai értelemben is alkalmasak a védett erdők szakszerű, törvényeknek megfelelő kezelésre. Hamarosan áttekintő értékelés jelenik meg egy országos napilapban a 19 erdőgazdaság tevékenységéről, illetve a cégcsoport javára közös, átfogó honlapot is indítanak a közvélemény szakszerű informálására www.erdő.hu címen1. Az állami erdőgazdálkodás sikereit hallva a képviselők közül volt aki rákérdezett, ha ilyen sikeresek e cégek, miért kell az átszervezés lehetőségét lebegtetni az alkalmazottak feje felett és bizonytalanságban tartani őket.

A természetvédelemmel kapcsolatban a gazdálkodási többletköltségek és az akác kapcsán számos kritikai észrevétel volt. A KvVM képviseletében Sódor Márton osztályvezető ismertette a tárca álláspontját. A KvVM helyszínen átadott írásos tájékoztatója a Mezőgazdasági bizottság részére.

Luzsi József a MEGOSZ elnökeként a magán erdőgazdálkodók érdekében emelt szót, kiemelve, hogy a gazdálkodónak és a tulajdonosnak is elsődleges, hogy meg tudjon élni tulajdonából, illetve erdőgazdálkodói munkájából. Bemutatta a támogatási rendszer idei problémáit: az EU társfinanszírozott erdőtelepítés pályázata még nincs kiírva. Az erdőfenntartási járulékot be kell fizetni, de az erdőfelújítás támogatása idén először nem szerepel az agrártámogatási rendeletben, a helyette a a magántulajdonosoknak megígért de-minimis eljárású nemzeti támogatásnak még a tervezete sem ismert.

Jung László a FAGOSZ elnökségi tagjaként kritizálta a sürgősséggel a Parlament előtt lévő villamos energiáról szóló törvénytervezetben lévő előírást, amely a magyar erdőkből származó fa energetikai felhasználásához más megújuló energiahordozókkal szemben nem adná meg a belőle termelt "zöldáram" kötelező átvételét és a rögzített jelentősen magasabb termelői áramár előnyét. Ezzel a magyar erdőkből származó fa a zöldáram üzletben jelentős hátrányba kerülne, 2009. után lényegében akár ki is eshetne. Hozzászólását vetített grafikonokkal is alátámasztotta. Mivel e törvénytervezetet a MgB-nak nem kellett tárgyalnia, a képviselőknek e probléma új volt, ugyanakkor úgy döntöttek, hogy a MgB kezdeményezni fogja e pont megváltoztatását, vagy törlését a tervezetben, illetve abból.

Az OEE részéről dr. Pethő József elnök nehezményezte az erdészeti szolgálat integrálását az új szakigazgatási hivatalba, áttekintést adott az Egyesület erdészeti lobby munkájáról és annak eredményeiről. Új elemként hozta szóba az erdészek és zöldek közti párbeszéd fórumot. Schmotzer András alelnök hangsúlyozta az állami erdőterületeken az egységes vagyonkezelés fontosságát, illetve a vagyonkezelési szerződések véglegesítését. Rögzítette, hogy nincs szükség önálló nemzeti parki törvényre, helyette a három zöld törvény összehangolt módosítása a jó megoldás, ha van új, szabályozásra érdemes ügy e téren.

Végül az ülés levezető elnöke Herbály Imre, a bizottság alelnöke összefoglalta az elhangzottakat azzal, hogy igyekeznek segíteni a felvetet problémák megoldásában.

 

A NEFAG házigazdaként az ülés előtt bemutatta erdei iskolát, az ahhoz épülő új rönkházat, az állatbemutató kertet, a fa játszószerekkel felszerelt játszóteret, és a tanösvényt. Horgosi Zsolt vezérigazgató, Dégi Zoltán erdészetvezető, Horváth Ernő az Erdei Művelődési Ház vezetője és munkatársaik nagy munkát végeztek a sikeres nap érdekében.

 

 

 

 

-------------------

1 FATÁJ a domain névhez: Az erdő.hu bizonyára elsősorban a magyar közönséghez fog szólni, hiszen más nyelvhez beállított számítógépről és billentyűzetről az "ő" betűt szabályos dupla, hosszú ékezettel nem lehet beírni. Érdekesség, hogy az edő.hu domain-használója a Mecseki Erdészeti Zrt., mely cég ezt a címet 2004. júliusában foglalta le. Az erdo.hu - ékezet nélkül - domain-használója pedig a 2000. májusi bejegyzéskori nevén az FVM Erdészeti Hivatal. Bizonyára megoldható, hogy ez utóbbiról legyen átirányítás az előbbire.

 

MM, foto: MM

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.