FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-05-25

Sajtószemle


Az FVM előzetes nyílvántartásba vette a Nyíregyházi Erdészeti Információs Központot, mint területi szaktanácsadási központot, ahol hamarosan a NFT keretében kiírt, összes mezőgazdasággal kapcsolatos pályázat készítésével foglalkoznak majd. Már készülnek a hamarosan kiírásra kerülő erdőtelepítési pályázatokhoz nyújtandó segítségadásra, uniós támogatások elnyerésére.

A Központ megnyitásáról a FATÁJ-ban 2006. szeptemberében beszámoltunk. A Központot a SzSzB Megyei Erdészeti Integrátorok Szövetsége működteti, melynek elnöke Támba Miklós.

A Napkori Erdőgazdák Zrt. igazgatóságának elnöke Támba Miklós elmondta: nem régen szövetkezetből alakultak át részvénytársasággá. A változtatásra a gazdasági verseny kényszerítette őket. Újabban jobb lehetőségük van pályázatokra, hatékonyabban gazdálkodhatnak. A zrt., amelynek összesen 392 részvényese van, kuriózumnak számít az Észak-alföldi régió három megyéjében. Közel ezer hektár a saját erdő, de erdőgazdálkodási szaktanácsokat adnak 15 ezer hektárnyi területen.

szon.hu 05.23.

 


Hat állomáshelyet hoz létre a a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZMVA) a megújuló energiák felhasználásának bemutatására. A ZMVA ehhez 42 M Ft-os project-et pályázott meg. A második vasi bemutatóhelyet, a vépi közöttégi szélerőművet tegnap avatták fel. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap Interreg-programja kínálta a lehetőséget a ZMVA-nak, valamint együttműködő partnerének, a Sinergija Fejlesztési Ügynökségnek, hogy hazánk nyugati régiójában létrehozzon megújuló energiák felhasználását bemutató állomáshelyeket. A nemzetközi megújulóenergia-útnak Szlovéniában és Ausztriában is 12-12 állomása van, Magyarországon 6 lesz. Pornóapátiban a települési biomassza-fűtőmű és Pinkán a vízerőmű már működik, a vépi szélerőmű a harmadik hely. Keszthelyen a napenergia és a földhő hasznosítására, Szentgyörgyvölgyön napenergiára, Dötkön biomassszára, Nagypáliban földhőre és szélenergiára lesz bemutatóhely. zalaihirlap.hu 05.23. , vasnepe.hu 05.23. , alon.hu 05.23.

 


Érdekes történet egy "zöld-energia-sziget"-ről:

Dánia a 4300 lakosú Samso szigetére a '70-es években atomerőművet akart építeni, de Soren Hermansen (burgona és céklatermesztő) szervezte ellenálláson végül elbukott ez a terv. Ugyanakkor 97-ben kompenzációképpen a kormány számos olyan szubvenciót és adókedvezményt vezetett be, amelyek a megújuló energiaforrások használatának - főképp a szélenergiának - kedveztek. Az áramszolgáltatókat a kormány arra kötelezte, hogy a piaci áraknál magasabb összegért, gyakran dupla áron vegyék át a megtermelt szélenergiát. A garantált és magas profit azt eredményezte, hogy kisbefektetők is piacra léphettek.

A zöldenergiás kompjáratok ugyan nem indultak el, de a szélenergia terén olyan sikerei vannak a szigetnek, hogy áramexportőrré vált. Energiafű és fapellet alapon szerették volna az egész sziget házait távfűteni, de ez végül csak a sziget egy településén valósult meg. Ott hatalmas kazánt építettek a magánházak fűtésére. A szükséges energia fennmaradó részét napelemekkel biztosítják - ezek megépítéséhez állami támogatást vettek igénybe.

A 2001-es dán országgyűlési választások azonban a konzervatívok győzelmét hozták a szociáldemokraták ellenében. Az új kormány fokozatosan felbontotta szélenergia termelői számára magas jövedelmet biztosító szerződéseket. A napenergia használatát támogató adókedvezményeket és az energiafű-, pellet és egyéb biomassza tüzelésű fűtőrendszerek szubvencióit is megszüntették. Dán Energia Hatóság szóvivője szerint: "Szemléletváltás tanúi lehettünk, melynek lényege az a vélekedés volt, hogy a piaci környezet költséghatékonyabb megoldásokat eredményez majd." A döntések a dán szélerőmű piac összeomlásához vezettek, az addig védett hazai pályán játszó legnagyobb gyártónak új piacokat kellett keresnie.

Dániában ma a háztartások 20 százalékban szélenergiával működnek, ám a zöld energia termelői és az állam között köttetett, garantált fix díjas szerződések 2010-ben lejárnak. Az pedig kérdéses, hogy a gazdasági nehézségekre hivatkozó dán kormány támogatja-e majd a megújuló energiaforrások előállítóit és használóit, vagy magára hagyja őket a piaci versenyben. vg.hu 05.23.

 


Vadorzó Békésben: Nem kizárt, hogy több száz dámvadat lőttek ki. Gál Imre, a Dalerd Zrt. gyulai erdészetének igazgatója a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, évek óta észlelik az orvvadászatot. A börtönviselt dénesmajori fiatalembert korábban az erdészek is többször megfogták. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Körös alosztályának munkatársai és a gyulai rendőrök az elfogott dénesmajori fiatalember házában a fegyvert nem találták meg, azonban az illető megmutatta, hová rejtette. A börtönviselt dénesmajori fiatalembert korábban az erdészek is többször megfogták. Az erdészek azt tapasztalták, hogy a húsukért vadászták az állatokat. Az elejtett állatokat vevő, eladó orgazdahálózat megtalálása a célja rendőrségnek és erdészetnek egyaránt.

A gyulai erdészeti területen kilencven százalékban dámvad él. A erdőtömb 3.600 hektáron terül el. Az erdészet sarkadi, remetei és mályvádi vadászterülete nyolcezer hektár. A vésztározó területe Gyula-Városerdőtől Dénesmajorig tart, ahol mintegy 1.500 dámvad él. Bekeríteni nem lehet, mert árvíz esetén így tudnak elmenekülni az állatok - magyarázza a sajátosságokat Gál Imre erdészeti igazgató. bmhirlap.hu 05.23.

 


 

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.