2006.
29. hét

FELIRATKOZÁS
FATÁJ-online hetilap körlevéllistára.
Ha nem közvetlenül értesült a lapról és továbbiakban szeretne rendszeresen értesítést kapni, akkor a fenti kapcsolóval küldjön egy e-mailt, a tárgyat (subject) változatlanul hagyva.
Örömmel vesszük, ha levelében jelzi közelebbi érdeklődési, illetve szakterületét.

július 17.
-----
július 23.

Használat:

Tartalomjegyzék, menürendszer:
induljon itt: www.fagosz.hu használja a FATÁJ menüt.

A középső test részben lévő barna színű szövegkapcsolók
és a , jelek további helyekre vezetnek, vagy egy dokumentumot nyitnak meg.

Szinte minden esetben érdemes a képekre is rákattintani, mert ezzel a felnagyított kép, vagy további képek jelennek meg.

Itt a bal, illetve a jobb oldalsávban lévő vastag betűs szövegrész is lehet szövegkapcsoló.

 

Ha ezt a lapszámot nem a FAGOSZ honlapja részeként olvasná, akkor a FAGOSZ honlapot itt érheti el.
Ha a FATÁJ-ból bármit felhasznál, kérem hivatkozzon erre a helyre, mint forrásra.


FÉTIS Cross Futás és kispályás focimeccs szeptember 16-án Gödön

FÉTIS Cross FutásNicsak egy sportkedvelő cég! A faipari kézi gépekkel és szerszámokkal kereskedő FÉTIS Kft. szeptember 16-ra (szombat) cross futást és kispályás focimeccset szervez. A cégemblémán kattintva eljut a sportesemény honlapjára, ahol megismerheti a részletes programot és be is nevezhet.
A sportesemény színhelye: Göd. A futásra a nevezési díj 200 Ft-tól 1000 Ft-ig terjed kortól és a nevezés időpontjától függően. Az időmérő chip letéti díja 1000 Ft, amit a chip fejében a versenyző a futam után visszakap. A résztvevőknek szép időt, friss levegőt, sportsikereket kívánunk. A versenyre felhívó levél.
(Megjegyzés: az MTB iránt érdeklődők a gödi cross futó verseny után ellátogathatnak Budapesten a Csillebérci Táborba [Szabadság hegy] ahol aznap délben van a 24 órás hegyikerékpár csapatverseny. Ez mindig nagy buli és jó hangulat. Az éjszakai szakasz különösen érdekes. Befutók vasárnap délben.)
2006-07-18 FATÁJ, forrás: Fétis hírlevél, MTB versenynaptár, tapsztalat.


Az MFB csökkenti beszállítói hitelének kamatát, a GKM megduplázza a kamattámogatást

2006. július 15-től az MFB tovább csökkenti Beszállítói hitelének kedvezményes kamatát, a GKM pedig megduplázza a hitelhez kapcsolódó kamattámogatás mértékét.
A Magyar Fejlesztési Bank 25 bázisponttal, 3 havi EURIBOR + maximum 3,75%-ra csökkenti a "Sikeres Magyarországért" Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram Beszállítói forinthitelének eddigi éves kamatát. A Beszállítói hitelhez a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a kétéves türelmi időre megduplázza kamattámogatását, ennek mértékét 2006. július 15-től 3%pontra emeli.
Az MFB Rt. az egy éve meghirdetett kedvezményes kamatozású hitellel a kis- és középvállalkozások (kkv-k) feldolgozóipari beszállítói tevékenységének megkezdését, beszállítói képességük erősítését, valamint az ilyen hálózatok kialakítását szolgáló technológiafejlesztési beruházásokat kívánja ösztönözni. A feldolgozóipari beszállítók és integrátorok által igényelhető fejlesztési forrás tárgyi eszköz beszerzéséhez, bővítéséhez, továbbá a beruházáshoz kapcsolódó forgóeszköz és nem anyagi jellegű javak vásárlásához használható fel. A kedvezmények változásával a hitel alapfeltételei nem módosulnak: a konstrukció keretében 5 - 1000 millió forintig igényelhető finanszírozás, a saját erő a beruházás nettó költségének 25%-a, a lejárat legfeljebb 15 év.
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a Nemzeti Beruházás-ösztönzési célelőirányzatból 2005. december 20-án meghirdetett "Támogatási program a beszállítói tevékenységek kialakítását, megerősítését szolgáló beruházások kamattámogatására" megnevezésű programjának egyes feltételeit módosította.
Ennek értelmében 2006. július 15-től a GKM az eddigi évi 1,5%pont helyett évi 3%pont kamattámogatást nyújt a "Sikeres Magyarországért" Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram 4. számú Beszállítói hitelét igénybe vevő kis- és középvállalkozásoknak a hitel kétéves türelmi időszakában. A kamattámogatási program többi feltétele változatlan marad.
A kamattámogatási igényeket továbbra is a hitelkérelmekkel együtt lehet benyújtani a programban résztvevő hitelintézeteknél, valamint takarékszövetkezeteknél.
Részletes információ a www.mfb.hu, a www.gkm.gov.hu és a www.lendulet.hu honlapokon található.

2006-07-18 FATÁJ forrás: GKM-MFB sajtóközlemény július 13.


ÁESZ beolvad valamiféle összevont agrárszakigazgatási szervbe?

A Határozatok Tárában a 31. számban megjelent két érdekes kormányhatározat. A HT 31. szám egsészének szövege pdf-ben.

A 2117/2006. (VI. 30.) kormányhatározat lerövidítve a címét az államapparátus létszáma felső határa rögzítéséről, ami persze zömében csökkentés a korábbiakhoz képest. Ebben az FVM létszáma 452 fő, az igazgatási és hasonló szerveiéi együtt pedig 10.937 fő. A KvVM 409 fő, a háttintézményeké pedig 6.066 fő. Létszámnövelés csak új feladattal, vagy feladat átadás-átvétellel lehetséges.

Ugyanebben a számban jelent meg a 2118/2006 (VI. 30.) kormányrendelet is - a címet rövidítve - az államapparátus szervezeti átalakításáról. Az érintetteknek havonta be kell számolniuk MEH részére, hogy hol tartanak.
A 7. b) pont alapján az 1. melléklet szerint átalakuló agrárszakigazgatási intéményeknél (első bajusz) az integráció országos, illetve regionális szintjére kell javaslatot tenni, ami azért érdekes, mert az ÁESZ lényegében már ma is regionális szervezettségű, azon belül is lényegében az erdőtájakhoz igazodva, míg az összes többi agrárintézmény megyei tagozódású.
A 7. h) pont, mely a KVI egységes vagyonkezelő szervezetté alakításáról beszél, majd külön mondatban kijelenti, hogy meg kell vizsgálni a NFA bevonását, de később az 1. melléklet részletes táblázatában az NFA-ra nincs utalás a konkrét teendőket illetően.
Az 1. melléklet FVM fejezete a 2. pontban azt szabja, hogy összevont FVM szakigazgatási szervbe kell terelni a Növény- és Talajvédelmi Szolgálatokat + a Földművelésügyi Hivatalokat + Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomásokat. A fejezet 4.2. pontja szerint e koncentrátumba kell terelni az OMMI telephelyeit és az ÁESZ Területi Igazgatóságokat. E két utóbbi szervezet központjairól e pont nem tesz említést. Az ÁESZ TI-ok eme, legtöbb esetben szétszedése, majd utána megyei agrárhatóságba olvasztása igen figyelemre méltó ötlet abból a szempontból, hogy előfordulhat a nem sokkal későbbi megint regionális szervezetekbe továbbszervezés.

A KvVM esetében a Nemzeti Park Igazgatóságok pénzügyi és számviteli tevékenységét elveszik és egy új KvVM Költségvetési irodába koncentrálják. A KvVM helyi felügyelőségeinek pénzügyi és számviteli tevékenységét pedig az Országos KvVM Felügyelőséghez összpontosítják.

2006-07-18 FATÁJ


Céghírek

STIHL Kft.Pilisi Parkerdő Zrt.Bakon Gábor 2006. második félévétől az Andreas Stihl Kereskedelmi Kft. vezetésében dolgozik, megszerzendő mindazon ismeretet, ami szükséges, hogy 2007. januártól cégvezetői állást tölthessen be ott. Eddigi munkahelyén, a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészeténél dr. Boda Zoltánt nevezték ki megbízott erdészetvezetőnek, aki azelőtt 7 éven át volt ott erdészetvezető helyettes. Mindkettejüknek sok sikert kívánunk az új posztjukon.

Kanizs Trend Kft.Nagykanizsa - Az andante bútorok gyártója, a Kanizsa Trend Kft. nemrég zárta üzleti évét. A nehéz piaci körülmények ellenére, a társaság jó évet produkált, a cég árbevétele elérte a 9 milliárd forintot. Magyarország legnagyobb bútorgyárában személyi változás is történt, az eddigi ügyvezető, Wilheim Gábor teendőit Miklós Zsolt vette át. Wilheim Gábor, a Steinhoff cégcsoport magyarországi, illetve kelet-európai terjeszkedéséért, a magasabb stratégiai célok megvalósításáért lett felelős.
A különféle fagyártmányokat előállító Kanizsa Design Kft. beolvadt a Kanizsa Trend Kft.-be zalaihirlap.hu 07-18

A FATUDAKOZÓ-ban új szereplők:
MASPED-RAILOG Vasúti Szállítmányozási Kft.MASPED-RAILOG Vasúti Szállítmányozási Kft. A cég tevékenysége: Vasúti szállítmányozás.

Jegenye Kft. JEGENYE Motorfűrész Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A cég tevékenysége: Motoros láncfűrészek, fűkaszák, permetezők, STIHL és VIKING szakkereskedés és márkaszervíz, GARDENA tipusú kerti kisgépek javítása, értékesítése.

De Bonum Ingatlanhasznosító és Kereskedelmi Kft. - MADERA kerti, kültéri és wellness bútorok akácból A cég tevékenysége: MADERA akác kertberendezések, pavilonok, kerti bútorok, vendéglátói bútorok, kerti és köztéri építmények; könnyűszerkezetes lakóházak.

2006-07-17 .... FATÁJ


Események

Július 21-23. között először próbálkozik az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség regionális bútorkiállítás szervezésével Jászberényben, a Bercsényi úti sportcsarnokban. A szervező a szövetség megyei szervezete. Tóth Imre, a szövetség megyei elnöke - aki egyben az országos szövetség alelnöke is - elmondta, hogy a Jászberényben évek óta megszervezett megyei bútorkiállítás adott arra alapot, hogy a regionális bemutató előkészítését is felvállalják. Már Békés, Bács-Kiskun-, Heves, illetve Pest megyei asztalosok is jelezték, részvételi érdeklődésüket. A kiállított termékek: mindaz, amit egy asztalos előállíthat és az eszközök, kiegészítők, amelyek ezen munkához szükségesek. A kiállítást pénteken és szombaton tíztől este hatig, vasárnap délután négyig tekinthetik meg az érdeklődők. Ha sikeres lesz a program, a regionális kiállítást jövőre is megszervezik, s az új helyszín várhatóan Szolnok lesz. ÚjNéplap 07-18

Erdész Nők Országos Találkozóját szervezi az OEE július 22-23-án Pécsett. Az első ilyen találkozó 1987-ben Sopronban volt. Országszerte 200-300 erdésznő dolgozik a szakmában, mint kerületvezető erdész, kerületvezető vadász, műszaki vezető, erdőtervező, erdőfelügyelő, és a természetvédelemben is sok erdész végzettségű hölgy tevékenykedik, végzettségüket nézve erdész technikusok, erdőmérnökök. pecsinapilap.hu 07-21 , baranyanet.hu 07-21

 

Üzletember találkozó Rigában 2006. október 18. RÉSZLETES előzetes program

téma: gépipar, feldolgozóipar

A rigai, a vilniusi és a tallini Magyar Nagykövetségek a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITDH) közreműködésével és pénzügyi támogatásával 2006. október 18-án Rigában magyar-lett üzletember találkozót szervez elsősorban a gépiparban és részben a feldolgozóiparban tevékenykedő vállalati kör részére.

A szervezők a kiutazó magyar vállalatok képviselőinek lehetőséget biztosítanak másnap azaz 2006. október 19-én az "INDUSTRY 2006" Nemzetközi Gépipari Szakkiállítás felkeresésére.

Az üzletember találkozó szervezői nagyon örülnének, ha a faipari ágazatból (beleértve a faipari gépeket, alkatrész-gyártók pl. fűrészlap stb.), fafeldolgozó hazai üzemek minél nagyobb számban kilátogatnának a fenti rendezvényre, mert úgy tapasztalják, hogy a balti relációban rejlő üzleti lehetőségek egyelőre kevéssé ismertek a magyar faipari vállalatok előtt. Az erdőkben, faanyagban gazdag Lettországban a fafeldolgozás, míg Litvániában és Észtországban a bútoripar kifejezetten fejlettnek mondható. Litvániában gyártják pl. az IKEA bútorok többségét, ráadásul a térségben az utóbbi egy-két évben jelentős építőipari "boom" tapasztalható, amelyet a balti országok kétszámjegyű exportnövekési üteme még csak tovább fokoz. Ezért a térségben mind a háttér-fakitermelő gépipar, mind a fafeldolgozóipar illetve a bútoripar egyaránt piacot találhat, ha a piaci erőfeszítéseket megfelelő tájékoztató illetve team- és marketing munkával elő lehet segíteni.

A FAGOSZ titkárság kéri, hogy az esetleges érdeklődők már előzetesen is jelezzék várható részvételüket a szervezőknek, amihez a továbbiak a fenti részletes előzetes program kapcsolón érhető el.

 

2006-07-17 .... FATÁJ


Sajtószemle

Emlékezés a csibráki fűrészüzemre:
..... Ő is itt dolgozott egy darabig, majd a fűrészüzemben kapott munkát. Évtizedekkel ezelőtt ez volt a környéken a legnagyobb üzem. Közel kétszáz ember dolgozott itt több műszakban, nemcsak a faluból, hanem Kurdról, Hőgyészről is. Parkettát gyártottak 1992-ig, amikor bezárták a gyárat. Mióta az üzem megszűnt, minden megállt - mondja Margit néni. Addig volt munka, biztos megélhetés. Építettek, felújítottak házakat az emberek, de ma már nincs munkalehetőség helyben, ezért inkább elmennek a fiatalok. .... Tavaly nagyon bíztak abban, hogy egy vállalkozó újraindítja a fűrészüzemet, de most ott is csend van. A mezőgazdasági üzemek is megszűntek, napszámba tudnak csak elmenni a fiatalok dolgozni. ... tolnainepujsag.hu 07-21

Magda Sándor a zöldenergia termelés feltételeiről:
A 80 dolláros hordónkénti olajárnál már Magyarországon is gazdaságosan lehet úgynevezett zöldenergiát termelni, így biomasszát, a bioetanolt, illetve a biodízelt - mondta Magda Sándor, az MSZP szakpolitikusa. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Országgyűlésnek őszi ülésszakán kiemelten kell ezzel a kérdéssel foglalkoznia. A bioenergia alapanyagát termelők ugyanis csak akkor érezhetik magukat biztonságban, ha a parlament garantálja, hogy a termelők az energia célú felhasználásra szánt növények termőterülete után is megfelelő mértékű területalapú támogatást kapnak. Emellett garanciát kell kapniuk a termelőknek arra is, hogy az általuk megtermelt alapanyagot az erőművek, illetve a feldolgozó üzemek hosszú távon átveszik. Az MSZP agrár- és vidékfejlesztési munkacsoportja ezért kezdeményezi azt, hogy az Országgyűlés őszi ülésszakán ötpárti egyetértéssel alkossanak olyan törvényeket, amelyek a termelői biztonságot hosszú távon garantálják.
Magda Sándor elmondta: számításaik szerint mintegy 1 millió hektáron lehetne termelni bioetanol-alapanyagot, azaz gabonát, valamint további 500-700 ezer hektáron biomassza-alapanyagot, azaz olyan fásszárú növényeket, amelyek aprítéka jó hatásfokkal elégethető az erre alkalmas erőművekben. Az országgyűlési képviselő szerint a bioenergia-alapanyagot termelő területeken tevékenykedő gazdálkodóknak a szokásos normatívánál mintegy 20-30 százalékkal magasabb területalapú támogatást kellene kapniuk. A Európai Unióból az elkövetkező 7 évben - az új költségvetési időszakban mintegy 1.200-1.500 milliárd forintos támogatás nyerhető el a bioenergetikára. A nemzeti támogatás mértéke a vállalkozói önrészen felül 15 százalékos lenne. (MTI) reggel.hu 07-20

Új székházba költözik a Zala Megyei Vadászkamara. zalaihirlap.hu 07-20

5 millió Ft-os bírságot szabhat ki a Munkaügyi Szakhatóság egy Bács-Kiskun megyei erdőtulajdonosra, aki szerződés nélküli favágókkal, engedély nélkül kezdett hozzá fáinak kitermeléséhez. haon.hu 07-20 , hirtv.hu 07-20 , mno.hu 07-20

A FIAT autógyár és az IKEA lakberendezési áruházlánc együttműködési megállapodást kötött a napokban: világszerte a FIAT-autószalonok új arculatának a megtervezésére. A társaság a közelmúltban új modelleket dobott a piacra, s a most bejelentett megállapodással az IKEA segítségét is igénybe veszik üzleteik berendezésében.
Tíz olaszországi viszonteladónál már most tesztelik az új dizánjt, a jövő évtől pedig mind a 350 olaszországi FIAT-szalonban már az IKEA által ihletett környezet fogadja az érdeklődőket. Két éven belül pedig Európa-szerte kiépülne az IKEA stílusú hálózat. Európában jelenleg 1500 viszonteladója van az olasz autóipari nagyvállalatnak. A családközpontú és sportorientált élményvilág megvalósítása mellett a bútorgyár ígérete szerint berendezéseit úgy tervezi, hogy az üzlethelyiségek kialakításakor 30 százalékkal nőjön a terület kihasználhatósága. vg.hu 07-19

Hat napos szakmai programot szervezett a Nyírerdő Zrt. az ásotthalmi Bedő Albert Középiskola, Erdészeti Szakiskola és Kollégium tantestülete számára a közelmúltban. Elsőként a Fehérgyarmati Erdészettel ismerkedtek meg a tanárok. Látogatást tettek többek között a Bockereki erdőben, illetve a Kömörő környéki erdőségekben, a hét második felében pedig a Guthi Erdészetbe tettek élménydús kirándulást. Ugyanakkor jutott idő Kölcsey síremlékére Szatmárcsekén, a debreceni Nagytemplomra és a hortobágyi pusztára is. szon.hu 07-18

Az EB elégedett az SCI területek kijelölésével. Elégedettségét fejezte ki a közösségi szintű fontossággal bíró természetvédelmi területek (Sites of Community Importance, SCI) kijelölésével kapcsolatban az Európai Bizottság a 2004-ben csatlakozott új tagállamok három ökológiai térségével kapcsolatban. Az alpesi, a pannon és a boreális élőhelyek SCI-jeire Brüsszel szerint összességében nagyjából megfelelő előterjesztéseket tettek az érintett tagállamok, így Magyarország is. A kontinentális élőhelyek SCI-jeinek kijelölése viszont túl lassan halad, ami elsősorban Lengyelország "sara". vg.hu 07-18
"A biodiverzitás védelme a 10 új tagországban - a Natura 2000 hálózat fejlődése" tárgyában július 18-án kiadott EU sajtótájékoztató anyag (sajnos csak angolul) megtalálható az EU honlapján. Ebben a konkrét adatok országonkénti bontásban megtalálhatóak. Itt pedig ugyanaz az EU sajtóközlemény word.doc-ban, amelyben az országokat összehasonlító grafikon is látható.

Az utóbbi időszak legkeményebb évén van túl a Kanizsa Trend Kft. A kedvezőtlen piaci változások - a világpiacon szinte mindenhol - a fogyasztás visszaesését eredményezték, ezzel a problémával a bútoripari gyártóknak is szembe kellett nézni. A nagykanizsai gyár viszonylag jól vette az akadályt, mely - a hozzáértő szakemberek szerint - a hazai piacon való erős jelenlétnek, illetve a környező országokban kiépített remek exportkapcsolatoknak köszönhető. Értékesítése 39% belföld, 61% export 29 országba. Javítják a termelés hatékonyságát, a kárpitozást a belső ellenőrzés alá vonják és ezen a téren a bedolgozói hálózatot felszámolják. A különféle fagyártmányokat előállító Kanizsa Design Kft. beolvadt a Kanizsa Trend Kft.-be, így a dolgozói létszám július elejétől mintegy 100 fővel gyarapodott. A gyár területén egyébként több energiamegtakarítást célzó beruházás is folyik, melyek értéke eléri a 250 millió forintot. A cél a versenyképesség és a közel 500 munkahely megtartása.
Az új üzleti évben 6 %-kal szeretnék növelni árbevételüket, amely így meghaladja majd a 9,5 Md Ft-ot. Szerencsére, megrendelésekből nincs hiány, olyannyira, hogy az idei nyár leállás nélkül telik majd. zalaihirlap.hu 07-18

Az idei Sziget Octopus Összművészeti Helyszín programját - nem először - a Medence Csoport szervezi. A Medence Csoport fizikai és szellemi alkotóműhely, melyben a környezettervezés és a művészetek szerteágazó területei - az építészet, bútor- és tárgytervezés, képzőművészet szobrászat, installációk, média és vizuális művészet, előadó-művészet ágai - ötvöződnek. Célunk, hogy egy sajátos környezetű életmodell alakítsunk ki természet, a művészet és a közösség harmonikus egységének megvalósítására törekedve. litera 07-17

Tovább folytatja terjeszkedését a Budapestről kivezető sztrádák mentén a Kika bútorkereskedelmi lánc, amely az M1-M7-es autópálya Budaörs és Törökbálint melletti szakaszát követően az M5-ös mellett is új áruházat nyit, várhatóan még az év vége előtt. Összes alapterület 30 e m2 lesz, amiből 18 e m2 az eladótér, 200 eladóval számolnak. Javában folyik egy új áruház építése Pécsett is, ahol szintén az év vége tájékán kezdődhet meg az értékesítés. A pécsi áruház összesen 14 e m2, ebből az eladótér 8 e m2 lesz. Győri (negyedik) áruházát a Kika néhány hónapja nyitotta meg. Már keresik az újabb helyszíneket Miskolcon, Szegeden és Debrecenben, mert néhány éven belül az ország valamennyi régiójának központjában jelen akarnak lenni.
Juhász Attila, a Kika Lakberendezési Kft. ügyvezető igazgatója szerint a hazai bútorpiacon a következő években a verseny fokozódására lehet számítani. Az eladások bővülésének üteme az elmúlt években tapasztalt két számjegyű növekedés után várhatóan lényegesen lelassul, miközben a magyar bútorpiacra még mindig a kis- és közepes vállalatok nagy száma jellemző. Éppen ezért a következő időszakban erőteljes koncentrálódásra és a nagy cégek piaci részesedésének növekedésére lehet számítani, ami a barkácspiacon vagy éppen az élelmiszer-kereskedelem területén már évekkel ezelőtt lejátszódott. vg.hu 07-17

Barabás Tibor, a Gemenc Zrt. erdészetvezetője: Az áprilisi árvíz után ismét járható a gemenci kisvasút Pörböly és Malomtelelő, illetve Bárányfok és Gemenc-Duna-part megálló között. Egyelőre csak óvatosan pöfög a mozdony az erdőben. A 8 és 12 kilométeres szakaszon csökkentett sebességgel közlekedik a vonat naponta négy, illetve két alkalommal. A vasút Pörböly és Bárányfok közt található teljes, harminc kilométeres szakaszán egyelőre csak a legszükségesebb javításokat tudta elvégezni az erdészet. Az áprilisi árvíz okozta mintegy 80 milliós kár nagy részét még nem sikerült helyreállítani. petofinepe.hu 07-17

A Mecseki Erdészeti Zrt. a "Zsolnay-szobor helyreállítására indított kezdeményezés Arany fokozatú támogatója" lett. Ebből az alkalomból a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) elismerő oklevelet adott át a Mecseki Erdészeti Zrt. képviseletében Káldy József vezérigazgatónak. dunantulunaplo.hu 07-17

A napokban megalakították a Lenti Vállalkozók Körét. A vállalkozók hatékonyabb érdekvédelmét, a helyi politikai tevékenység fokozását tűzte ki céljául az a szervezet, mely mintegy húsz taggal kezdte meg működését. Több felszólaló után Németh László, a város egyik legnagyobb faipari munkaadója azt tartotta fontosnak elmondani, hogy alulról szerveződő kezdeményezésről van szó, melyet a kényszer hozott össze. A gazdaságnak jelenleg nincs perspektívája, a fiatalok elmennek Lentiből, kevés az olyan szakember, akire tudnának alapozni. Ez hosszú távon már a város jövőjét is veszélyezteti. A lenti cégek azt is nehezményezik, hogy piaci alapon sem jutnak önkormányzati megrendeléshez, a pozitív diszkriminációt sosem kérték, de az egyenlő esélyek biztosítását elvárnák a felelősen gondolkodó városvezetéstől. zalaihirlap.hu 07-17

A megszűntetésre ítélt második leghosszabb a Balatonszentgyörgy-Somogyszob vonal. Ehhez iparvágányokkal kapcsolódnak a közeli erdészetek is, továbbá a Marcaliban a műtrágyagyár és a Concordia gabonatároló, a nemrég épült intervenciós gabonatároló Mesztegnyőn és sok egyéb vállalkozás. További részletek: hetivalasz.hu 07-20

A MÁV december 12-től megszünteti a Komló-Godisa vasúti vonalon a személy- és a teherszállítást - áll közleményükben. Ez kellemetlenül érintheti az erdőgazdálkodót is:
A Mecseki Erdészeti Zrt. évente nagyjából 4000 tonna fát szállít a szárnyvonalon a mecsekjánosi pályaudvarról, ahol évtizedek óta működik a depó. A faáru az Árpádtetői és a Sásdi Erdészet terméke, a közelség miatt éppen a jánosi állomás a legalkalmasabb a rakodásra. Amint azt a részvénytársaság kereskedelmi igazgatója, Illyés László elmondta, bízik abban, hogy a szárnyvonalon a teherfuvarozás nem szűnik meg, hiszen ez érzékenyen érintené az erdészeti céget.
A pécsi erőműbe szállított évi 2000 tonna faanyag közúti szállítása, ha nagy nehézségek mellett is, de megoldható lenne, ám a termelt mennyiség másik felét csak vasúti szállítással lehet megoldani. A faanyagból nagyjából 1000 tonnát Ausztriában, Németországban és Csehországban exportként értékesítenek, ezt a mennyiséget csak sínpáron lehet gazdaságosan szállítani. A fennmaradó 1000 tonnát az ország különböző cégei vásárolják meg, itt is gond lenne a közúti szállítás. dunantulinaplo.hu 07-14

Területi értékesítési központot és bútorkárpit gyárat adtak át július 14-én pénteken Bábolnán, a német tulajdonú J. H. Ziegler Kft. középvállalkozás beruházásában. A Ziegler cég több mint 1 milliárd forint értékű létesítménnyel nemcsak gyártókapacitást helyezett ki, helyi munkaalkalmat teremtve, hanem Közép-Európai Regionális Központot is létesített Komárom-Esztergom megyében - mondta az üzemavatón Achim Bundschuh ügyvezető. A bábolnai ipari parkban 18 ezer négyzetméteres telken megvalósult létesítmény része egy 2500 négyzetméteres csarnok. Ebben kapott helyet a bútor- és autókárpit-anyagot valamint posztót előállító üzem. A német anyavállalat 2004-ben 12 millió eurós árbevételt ért el, 2005-ben vette tervbe, hogy Magyarországon leányvállalatot létesítsen. mfor.hu 2006-07-14 , index.hu 07-14 , radio.hu 07-14 Az, hogy a 3,5 millió Eurós beruházáshoz választásuk Bábolnára esett véletlen volt. 2005. elején vetődött fel az elképzelés, hogy Magyarországon leányvállalatot létesítenek. Több budapesti telephely meglátogatása után, hazafelé álltak meg Bábolnán, ahol érdeklődésükre azonnal konkrét ajánlatot kaptak az ipari területet kezelő Alland IPF Kft.-től. mfor.hu 2005-10-20

2006-07-17 ... FATÁJ gyűjtés


Tallózás lengyel szaklapokból


Erdőközeli biznisz. Hol érdemes beruházni a faiparba? GPD 2006/7:5
Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych / az ITDH lengyel megfelelőjeA Lengyel Információs és Külföldi Befektetési Ügynökség (Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych) három régiót jelöl meg, ahol célszerű befektetni az ország faiparába. A Gorzów-i régió (Lubuskei Vajdaság) amellett, hogy kiemelt gazdasági körzet, logisztikailag kiváló hely, jelentős fa-alapanyagiparral (Kronopol, Swedwood) és bútorgyárakkal rendelkezik. A Warmia-Mazuri régiónak (Mazuri tóvidék) jelentős a lombos és fenyő fűrészipaa és innen származik a lengyel bútor- és épülesztalosipari termékek exportjának 13,4%-a. A régióban még további fakitemelési lehetőségek vannak. A harmadik régió Nyugat-Pomeránia 34,3% edősültségével. A térségben Kronospan, Swedwood üzemek működnek és mintegy 150 hektáros Ipari Park áll rendelkezésre a befektetők számára Starogardban.

Ideje a falemezeknek GPD 2006/7: 7
Instytut Technologii Drewna / lengeyl Fatechnológiai IntézetA lengyel Fatechnológiai Intézet (Instytut Technologii Drewna) 2010-ig terjedő prognózisa szerint a legnagyobb fafelhasználó az építőipar lesz (40%), ezt követik a háztartások (37%), majd a kereskedelem. A bútorforgalomban 56-57%-os növekedést várnak. Az építőipariban a vázszerkezetű faházépítések ugrásszerű növekedése várható az országban, amihez - a 2004. évihez viszonyítva - 17-21%-os épületasztalosipari járul majd. Az optimista prognózis szerint a padlóburkoló anyagoknál 18% lesz a növekedés. A mennyiségi mellett anyag-összetételi változások várhatók: megnövekszik a faaprítékból és farostból elállított kompozitok aránya a tömörfa felhasználás terhére: LDF lemezek, Shen és Shen Compact lemezek, valamint üreges MDF. Legnagyobb növekedés az OSB és MDF lemezek felhasználásában várható 2010-ig.

Diffenbacher a világban GPD 2006/7:9
DieffenbacherKronospan MOFA Kft.A 2007. évben a Kronospan cég Magyarországon állít üzembe egy Diffenbacher HDF (THDF) sort. Hasonló berendezést üzemel be 2006-ban a Siam Fiberboard Thaiföldön. Hasonló gyártósorok működnek ősztől Indonéziában és Kanadában. Az Atlantai IWF kiállításon a cég az eddigieknél 30%-al termelékenyebb HDF gyártósort mutat be. További érdekessége a cégnek az új rendszerű LSL gyártósor és a PB 3000 csökkentett formaldehidkibocsátású technológiája.

A fa a múlt és a jövő anyaga GPD 2006/7:25.
Műegyetem, GdanszkA Gdanszki Műegyetemen (Politechnika Gdanska) rendezett Szabadegyetem egyik előadássorozatának témája a fafelhasználás örökéletűsége volt. A fa megújíthatósága, újrahasznosíthatósága mellett nemsak a múlt, hanem a jövő nyersanyaga is. Ebben jelentős szerepet játszhatnak a gyorsan növő, u.n. hibrid fák, mint Amerikában a genetikailag módosított Yellow pine, Európában az energtikai fűz, a nyár, általában a császárfa, a tulipánfa, vagy a hárs, a vöröstölgy és a fekete dió. A kompozittermékek közül az MDF, a HDF, az OSB és az ezek fehasználásával készülő vázszekezetű faházak előretörése említendő meg.

Ellenállásos és dielektromos elven működő fanedvességmérők GPD 2006/7: 48-49
TANEL lengyel műszergyárA faanyagok nedvességének mérésére kétféle elven működő: ellenállásos és dielektromos berendezések használatosak. Az elméleti meggondolások és gyakorlati tapasztalatok alapján mindkét berendezés fajtáit, felhasználási területeit, mérési tartományát, pontosságát és előnyeit részletesen tárgyalja a szerző, akinek a cége évtizedek óta gyárt és exportál ilyen, Tanel márkanevű berendezéseket Lengyelországban.
A cég: Zaklady Eletronicznego TANEL. Eddig, 1982. óta kb. 50 ezer készüléket gyártottak, Ausztriába, Svédországba és Németországba is.

Helyzetjavulás a német bútorpiacon Meblarstwo 2006/7: 68-70.
A korábbi évek visszaeséséhez képest a 2004. év volt az első, amikor is javulás volt tapasztalható a német bútorpiacon. Az Észak-Rajna Westfaliai régióban 387 bútoripari cég 45 ezer foglalkoztatottal dolgozik és a német bútorgyártásnak mintegy egyharmadát adja. A fatermékek területén az ország legfontosabb kereskedelmi partnere Lengyelország. A német bútorimport nagy részét az ülőbútorok teszik ki. A kínai bútorimport - más területekhez hasonlóan - egyre jelentősebb: 2004-ben az előző évhez képest 32,2%-al nőtt Németországban Ez a növekedés a kínai piaci iránti érdeklődésnek, valamint a német ipari beruházások fokozódásának tudható be. A 2005. év mintegy 1,6 %-os forgalomnövekedést hozott a német fa- és bútorpiacon. A 2006. esztendőben már komolyabb felfutással számolnak.

2006-07-17... FATÁJ Összeállította: dr. Tóth Sándor László Bpest, forrás: Meblarstwo, Gazeta Przemyslu Drzewnego .


ITDH Üzleti hírek

---------------

06-29/E/GR-2
Görög cég az alábbi termékek gyártóját keresi: pergola, lugas, kioszk, fahíd, faemelvény.
Cég neve: F-K Group, Kontakt személy: Mrs. Dimitriadi
Város: Paradiszosz-Elefsina, Cím: Sarantapotamon 13-17
Telefon 00 30 210 5562 780, Fax 00 30 210 5562 782
Honlap www.fk-group.gr

FAGOSZ titkárság kérése: Kérem értesítse az ITDH-t a cikk cégén lévő címek valamelyikén, ha eredményt ért el az alábbi kapcsolatok bármelyikével.

-------------------
ITDH Beszállítói és Tanácsadó Központ
: Molnár G. Csilla és Bazsó Beáta
Fax: (1) 472-8140, E-mail: uzletihirek@itd.hu Telefon: (1) 472-8150
-------------------

Utolsó frissítés: 2006-07-24

Ha van híre a FATÁJ számára, küldje bátran.

A FATÁJ-online lapot a FAGOSZ titkárság készíti.

Ha valakinek nem lenne pdf fájl olvasásához eszköze:

 

 

 

 

 


 Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség, FAGOSZ
 ©1999-2017.
 Minden jog fenntartva. All rights reserved.

FAGOSZ: H-1119 Budapest, Fehérvári út 89-95. L/125. 
Tel: (+36 1) 798-5685, Fax: (+36 1) 762-3011  e-mailinfo@fagosz.hu 

W: www.fagosz.hu / www.fatudakozo.hu / www.fataj.hu/ www.hungarobinia.hu /