2006.
7. hét


február 13.
-----
február 19.

Használat:

Tartalomjegyzék, menürendszer:
induljon itt: www.fagosz.hu használja a FATÁJ menüt.

A középső test részben lévő barna , barna szövegkapcsolók
és a , jelek további helyekre vezetnek, vagy egy dokumentumot nyitnak meg.

Itt a bal, illetve a jobb oldalsávban lévő vastag betűs szövegrész is lehet szövegkapcsoló.

 

 


Erdőirtás????

Ennek a hírnek valójában a Sajtószemle cím alatt kellene szerepelnie, arra lejjebb. Egy sor, egy kapcsoló, amin az olvasó vagy tovább megy, vagy nem. A sajtószemle cikkekhez nem nagyon fűzök kommentárt, csak annyit szeretnék elérni: az érdekesnek vélt hírekre felhívjam a figyelmet, hogy olvasónk továbbmenjen a forráshoz és elolvassa azt ott.
A jelen esetet azonban nem állom meg szó nélkül. Megjelent egy írás a hvg.hu-ban. Csak tessék kattintani a barna apróbb betűs szövegrészen, az a művelet elvezeti Önt a forráshoz.
Amiért most a billentyűnek estem:
Buzás Zoltán erdőtulajdonos, erdőmérnök nagyon érdekes gondolatsort írt arról, hogy a meglévő erdők növedéke (szénlekötése) utáni kibocsátási egységet ha jóváírnák az erdőtulajdonosnak, az micsoda rengeteg pénz lenne és milyen nagy mértékben átalakítaná az egész erdőgazdálkodást. Nagyon érdekes, nagyon eredeti gondolat, erős megfontolásra érdemes, akár az EU erdészetpolitikusainak magasabb szintjein is. Érdekes lenne végigmodelezni, hogy ebből mi következne az erdőgazdálkodóknál, illetve a faiparban alapanyag oldalon.
A cikk végig korrekt, jó, felvezeti a gondolatot és kifejti. Az utolsó előtti bekezdés végére azonban hiba csúszott: minden erdészeti szakirodalom részletesen leírta, hogy a mátrakeresztesi árvíz nem tarvágás miatt volt. Még erdészeti sajtótájékoztató is volt erről a helyszínen. Ennek érdemes lenne utánaolvasni. Csak ezért azonban nem ragadtam volna a billentyűt.
Ami felháborít, az a cikk címe: "A Kiotói jegyzőkönyv és a magyarországi erdőirtás". Bekerül egy nem jól megválasztott mondat az érdekes cikkbe és az újság szerkesztője mit tesz, a hazai viszonyokra erősen negatív fényt vető, "hatásos" címet készít. Szinte biztos vagyok, hogy a címet nem a szerző adta. Mi szükség volt erre? Nem erről szól a cikk, hanem éppen az ellenkezőjéről, arról, hogy folyamatosan bűvül Magyarországon az erdők össztömege és ezt a tényt hogyan lehetne egy nemzetközi egyezmény keretében érvényesíteni. Nos lehetne a jelenségen tovább morfondírozni, de az túl hosszú lenne.
A 2006. évi költségvetés a kormányrendeletben megjelent Nemzeti Erdő Program (NEP) végrehajtására egy fillért sem tartalmaz (részletesen korábbi lapszámainkban), sőt más erdőfinanszírozási ügyeknél is gond van. A NEP része lenne a közösségi erdészeti és famarketing, a nagyközönség (köztük a nem erdész és faiparos újságírók) tájékoztatása az erdőről, a hazai erdőgazdálkodásról, a fáról, a faiparról. A legtöbb EU országban állami segítséggel működő, erre hivatott szervezetek vannak, amire példák találhatók honlapunk FATÁJ menü alatti elemzések-tanulmányok rovatában. Meg épp ebben a lapszámban kicsit lejjebb szerepel az Európai Faipari Szövetség jól sikerült akciója az Európai Parlament épületében.
Úgy tűnik, hogy a semmihez képest nagyon sokat, azonban akár csak az erdőgazdálkodás adóbefizetésihez képest viszont nem is olyan sokat, de mielőbb áldozni kellene a jól megszervezett hazai erdő és famarketing akciókra. Európai jó példa és tapasztalat bőven van.
2006-02-17 FATÁJ Mőcsényi Miklós


Új szakkönyvek a FAGOSZ kínálatában

Több mint 100 további szakkönyvet talál a FAGOSZ honlap KÖNYVEK menü alatt, látogasson el oda is!

A FAANYAGOK ENCIKLOPÉDIÁJA
6 490,- Ft
A könyvek beszerezhetők a FAGOSZ-nál az irodában (1012 Budapest, Kuny D. u. 13-15.), vagy postai utánvéttel. Megrendelés: Fax 2026449, info@fagosz.hu
A DUNA-DRÁVA NEMZETI PARK
7 990,- Ft
ERDÉLY TERMÉSZETI KINCSEI
5 990,- Ft
FÁK, BOKROK GYÓGYÍTÓ EREJE
2 980,- Ft
FÁK ÉS CSERJÉK ENCIKLOPÉDIÁJA
3 990,- Ft
INTARZIA
1 596,- Ft
MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB FÁI (Dendrománia)
6 990,- Ft
2006-02-17 FATÁJ


Területi adatok a KSH honlapján

KSH területi adatok

Példa:
az erdők aránya megyénként. (Nagyít: katt a képre)
A KSH honlapját az adatok iránt érdeklődőknek bizonyára nem kell bemutatni. Azonban lehet hogy van aki még nem ismeri a honlap részét képező "Területi atlaszt". A szokásos statisztikai adatokat (lélekszám, laksűrűség, lakásszám, stb.) lehet e menüpont alatt is megtalálni, de azzal a többlettel, hogy minden adatot a honlap mögötti térkép-motor Magyarország térképén grafikusan, különböző színekkel ábrázol. Itt a baloldali képecske mutatja a menüpont helyét, ahol mindez elérhető.
Régiók, megyék, kistérségek szintjén lehet mindezt megnézni. A témához jobb oldalon tartozó almenük közül az első öt - leíró tartalmú - bármely böngésző (pl. Mozilla) alatt mőködik. Ugyanakkor a talán legérdekesebb hatodik, az Interaktv tematikus térképek csak MS Internet Explorer alatt megy, valamint telepíteni kell az Adobe ingyenes SVG (vektorgrafikus megjelenítő) programját, amely a KSH tól ezen oldaláról elérhető. Nagyon sok térkép állítható elő, színük változtatható, érdemes itt kicsit bolyongani. Egy példa a sok közül: az erdők aránya az összes földterületből megyénként, és ebben külön megjelölve Nógrád megye, ahol az 59,2%-kal a legmagasabb az erdősültség.

2006-02-17 FATÁJ


Jelentés az EU erdészeti stratégiájáról

Az uniónak a megfelelo jogi alap hiányában jelenleg nincs közös erdészeti politikája. A tagállami politikák összehangolásával foglalkozik viszont egy bizottsági tervezet.
Ehhez Heinz Kindermann (szocialista, német) készített jelentést, amelyet 2006.02.16-án csütörtökön 356-47-18 arányban fogadott el az Európai Parlament. Az Európai Bizottság "Uniós cselekvési program a fenntartható erdogazdálkodásért" című anyagában foglalta össze nézeteit arról, hogyan kellene összehangolni a tagállamok erdészeti politikáját, valamint az unió lépéseit ezen a területen. A cselekvési programmal a bizottság koherens keretet szeretne teremteni az európai erdogazdálkodás számára. A parlament alapvetoen támogatta a javaslatot, külön felhívva a figyelmet a tagállamokkal és az egyéb érintettekkel való szoros együttműködés fontosságára. A jelentés külön foglalkozik az uniós erdészeti stratégia fo elemeivel, és javaslatokat tesz a például az erdok versenyképességével és védelmével, valamint a velük foglalkozó kommunikációval kapcsolatban. 
Perger István/ EU parlament sajtószolgálat Forrás: euroASTRA internet magazin, a hír a hivatkozott oldal legalján található. Továbbá: EuroHÍREK,

Jelentéstevő: Heinz KINDERMANN(PES, DE)
Jelentés: (A6-0015/2006)
Téma: Az Európai Unió erdőgazdálkodási stratégiájának végrehajtása
Az Európai Unió erdőgazdálkodási stratégiájának végrehajtása [2005/2054(INI)]
Szakbizottság: Mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottság
Eljárás: saját kezdeményezés
Vita: 2006. február 15., szerda

A jelentés szövege:
http://www.europarl.eu.int/omk/sipade3?PUBREF=-//EP//NONSGML+REPORT+A6-2006-0015+0+DOC+WORD+V0//HU&L=HU&LEVEL=1&NAV=S&LSTDOC=Y
Jogalkotási figyelő:
http://www.europarl.eu.int/oeil/FindByProcnum.do?lang=2&procnum=INI/2005/2054
A jelentéstevő képviselő adatlapja:
http://www.europarl.eu.int/members/expert/searchForm/view.do?id=1040&language=hu

Kiegészítés: Egy MTI hír szerint a szavazás során nem kapott többséget az a módosító indítvány, hogy az állami erdők is hozzájuthassanak EU támogatáshoz.


EU Vidékfejlesztési stratégia 2007 és 2013 között

A következő költségvetési ciklusban az unió vidékfejlesztési politikája a következő fő területekre koncentrál: a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás versenyképességének fokozása, a környezetvédelmi szempontok előtérbe helyezése, a vidéki életminőség javítása, a gazdaság diverzifikálása.
Az Európai Bizottság által javasolt iránymutatásokhoz az EP Mairead McGuinness (néppárti, ír) jelentésének elfogadásával fűzhet véleményt.
A parlamenti szakbizottság alapvetően üdvözölte az elképzelést, számos módosítást fűzött azonban a tervezethez.
A képviselők különösen nagy súlyt fektetnének a vidék modernizálására, a mezőgazdaságba történő befektetésre. A szakbizottság szerint igen fontos a fiatal gazdálkodók támogatása, ők játszhatnak ugyanis alapvető szerepet a vidék elöregedésének megakadályozásában, a mezőgazdaság fenntarthatóságának biztosításában.
A jelentés szerint ösztönözni kell a fiatalokat a vidéken maradásra, és figyelmet kell fordítani a meglévő munkahelyek megtartására is. Erre nem csupán gazdasági okokból lenne szükség, hanem a szociális kohézió és a kulturális örökség védelme érdekében is - vélték a képviselők.
Az EP célzott intézkedéseket szeretne az állatbetegségek leküzdése érdekében, és a biológiai sokszínűség, valamint a környezet védelmének előtérbe helyezését támogatná a mezőgazdaságban.

Jelentéstevő: Mairead McGUINNESS (EPP-ED, IE)
Jelentés: (A6- 0023/2006)
Téma: Stratégiai iránymutatások a vidékfejlesztéshez (2007-2013)
Javaslat a Tanács határozatára a vidékfejlesztésre vonatkozó közösségi stratégiai iránymutatásokról - (2007-2013 közötti programozási időszak) [COM(2005)0304 - C6-0349/2005 - 2005/0129(CNS)]
Szakbizottság: Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság
Eljárás: konzultáció
Vita: 2006. február 15., szerda

A jelentés szövege:
http://www.europarl.eu.int/omk/sipade3?PUBREF=-//EP//NONSGML+REPORT+A6-2006-0023+0+DOC+WORD+V0//HU&L=HU&LEVEL=1&NAV=S&LSTDOC=Y
Jogalkotási figyelő:
http://www.europarl.eu.int/oeil/FindByProcnum.do?lang=2&procnum=CNS/2005/0129
A jelentéstevő képviselő adatlapja:
http://www.europarl.eu.int/members/expert/searchForm/view.do?id=28115&language=hu

Forrás: EuroAstra


EU Fűtés és hűtés megújuló energiával

Az energiafogyasztás mintegy fele fűtésre, további egyre növekvő része pedig hűtésre megy. Az unióban jelenleg ezeken a területeken mindössze tíz százalék a megújuló energiaforrások - főleg geotermikus energia, naphő, biomassza - felhasználásának aránya. Ezt 2020-ra megduplázná az unió, miközben 2010-re a teljes energiafogyasztás 12 százalékát kellene megújuló forrásokból fedezni.
Az EP szakbizottsága felkéri az Európai Bizottságot, hogy "2006. július 31-ig nyújtson be a parlamentnek a fűtésre és hűtésre használt megújuló energiaforrások részesedésének fokozásáról szóló jogalkotási javaslatot".
"A megújuló energiák fűtési és hűtési területen elfoglalt részesedésének növelésével jelentősen hozzá kell járulni az európai energiaellátás biztonságához, a munkahelyteremtéshez és a környezet állapotának javításához" - áll Mechtild Rothe (szocialista, német) által jegyzett jelentésben. A képviselők szerint a megújuló energiák felhasználásának növekvő aránya az EU fűtési és hűtési ágazatának teljes energiafogyasztását, és a háztartási, ipari fogyasztók költségeit is jelentősen csökkenthetné.
A szöveg szerint "a megfelelő technológiák és eljárások gazdaságosságát tömegtermeléssel és tömeges forgalmazással kell felgyorsítani".
A tagállamoktól legkésőbb egy évvel az irányelv hatályba lépése után a fűtés és hűtés megújuló forrásainak kiaknázásáról szóló cselekvési terveket várnak a képviselők. Ezeket a programokat háromévente meg kellene újítani, és be kellene nyújtani a bizottságnak.
A megújuló energiát hasznosító berendezések és a kapcsolódó fűtő és hűtő hálózatok felhasználásának engedélyezése és elterjesztése céljából a tagállamoknak biztosítaniuk kell az adminisztratív és bürokratikus akadályok lebontását, illetve egyéb eszközökkel is támogatniuk kellene az új technológiákra történő átállást - áll a jelentésben.
A tagállamoknak gondoskodniuk kellene arról is, hogy a közvélemény teljes körű tájékoztatást kapjon a megújuló energiák felhasználási lehetőségeiről a fűtésben és a hűtésben.
A tagállamoknak a szakbizottság szerint ösztönözniük kell az állami szektort, hogy a közbeszerzések során biztosítson elsőbbséget a megújuló energiákból előállított fűtésnek és hűtésnek, különösen az újonnan épített vagy felújított épületeknél.
A képviselők úgy vélték, "az EU-nak ösztönöznie kell a strukturális és kohéziós alapoknak a megújuló fűtés és hűtés támogatására és elősegítésére történő felhasználását".

Jelentéstevő: Mechtild ROTHE (PES, DE)
Jelentés: (A6- 0020/2006)
Téma: Megújuló energiaforrásokkal végezhető fűtés és hűtés
Megújuló energiaforrásokkal végezhető fűtés és hűtés [ 2005/2122(INI)]
Szakbizottság: Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság
Eljárás: saját kezdeményezés
Vita: 2006. február 14., kedd

A jelentés szövege:
http://www.europarl.eu.int/omk/sipade3?PUBREF=-//EP//NONSGML+REPORT+A6-2006-0020+0+DOC+WORD+V0//HU&L=HU&LEVEL=1&NAV=S&LSTDOC=Y
Jogalkotási figyelő:
http://www.europarl.eu.int/oeil/FindByProcnum.do?lang=2&procnum=INI/2005/2122
A jelentéstevő képviselő adatlapja:
http://www.europarl.eu.int/members/public/yourMep/view.do?name=rothe&partNumber=1&language=HU&id=1237

Forrás: EuroAstra


A klímaváltozás megállításához használjon több fát, kiállítás az EP épületében

Itt kérdezhet a Roadmap titkárságtól
Európai Faipari Szövetség

Az Európai Faipari Szövetség (melyben a FAGOSZ 1992-től tag) elkészítette az Utiterv az európai faipar részére 2010-ig című elemzést és programot. (Az irat 2004 tavaszától honlapunkon megtalálható.) A program lényege, hogy a CEI-Bois segítse a felhasználásának bővülését és ezzel a faipar fejlődését. Az Utitervben kimért úton jó tempóban halad a CEI-Bois.
Az Utiterv egyik alprogramja a "FA a tartamos fejlődés szolgálatában". Ennek részeként rendezték meg február 7-9-én Brüsszelben az Európai Parlament épületében a "Klímaváltozás megállításához használjon több fát" című kiállítást annak érdekében, hogy tájékoztassák az Európai Parlament képviselőit arról, hogyan segíti a FA a klímaváltozás mérséklődését. Az eseményről készült angol nyelvű sajtótájékoztató lényege:

Az eseményt Mikael Eliasson, a CEI-Bois elnöke nyitotta meg, köszöntötte Catherine Guy-Quint francia EU parlamenti képviselő (MEP) asszonyt, mint az esemény házigazdáját. Több mint 180-an vettek részt a 7-i megnyitón. A faipar és a bútoripar jelentőségét mutatja, hogy ez a szektor az EU-ban 2,7 M embernek ad munkát és mintegy 165 Md € árbevételt termel az EU25-ben évente.
Catherine Guy-Quint hangsúlyozta a lisaboni és a göteborgi stratégiák újraindításának fényében: nagyon fontos ez az esemény, amely bemutatja a fa nagyon modern voltát. Mindenki ismeri a fát és a fatermékeket, de a gazdaságban és a tartamos fejlődésben elfoglalt helye nem közismert. A fa és fatermékek környezeti jellemzőinek jobb elismertsége bővítheti ezek alklmazását, segítve ezzel az EU Kyoto jegyzőkönyvben vállalt kötelezettségei teljesítését. Megenlítette azt a francia rendelkezést, amely épületszerkezetekben előírja, hogy legalább mennyi fát kell aklalmazni. A jövőnk függ a fától és annak használóitól. Az egész tárasadalom számára jelentős előnyökkel jár, ha a politikusok, az ipar és a vevők elérik a fafelhasználás bővülését.
Az osztrák MEP dr. Paul Rübig a kutatásra és technológiai fejlődésre helyezte a hangsúlyt, a szektornak jelentősen kell részesednie az EU 7. Kutatási Keretprogramjából.
A francia MEP Anne Ferreria a fa környezeti hatásaira összpontosított. Az ipar képviselőivel folytatott egyeztetési során nagy örömét fejezte ki, hogy a kiállítás segítségével jobban megismerhette a több fa használatának kedvező hatásait a megújuló energia szemponton túlmenően.
Az EPF (Európai Falemezgyártók Szövetsége) elnöke, Ladislaus Döry zárszavában külön megköszönte Guy-Quint asszonynak hogy lehetővé tette a kiállítás megrendezését a EP épületében.

Európában az erdők évi növedékének 64%-át termelik ki, így az erdők tömege folyamatosan nő. Ezt jellemezte az EP épülete elé helyezett nagy fakocka. A látogatók ebből láthatták, hogy egy szempillantás nyi idő alatt mennyit nő Európa (Oroszország nélkül) erdeje. E témában tablók voltak, filmeket vetítettek, az ipar képviselői pedig a nyagközönség rendelkezésére álltak, hogy válaszoljanak.
Minden más építőanyag helyett felhasznált egy m3 fa mintegy 1,1 tonna CO2-dal csökkenti a légkör terhelését. Ehhez hozzáadva a 0,9 t, a fában lekötött CO2-hoz, azt kapjuk, hogy minden 1 m3 fa felhasználása 2 t CO2 terhelés csökkenést jelent. A faszerkezetű házak esetében 10%-os növekedés Európában így megfelelne a Kyoto Jegyzőköny csökkentési előírása 25%-nak.

A kiadvány: A klímaváltozás megállításához használjon több fát könyvecske címlapja
Mikael Eliasson, a megnyit és köszönti Catherine Guy- Quintet és az egybegyűlteket

A kiállítás egy részlete

Nagyításhoz kattintson a képeken.

A nagy fakocka az Európai Parlament épülete előtt.

Február 8-án az EP elnöke Joseph Borrell is megtisztelte látogatásával a kiállítást és nagy lelkesedéssel fogadta azt, különösen a bútor designt és a kiadványokat.

A kiállításon mutatták be a "Klímaváltozás megállításához használjon több fát" című könyvecskét, mely e téma legjobb áttekintése, kiegészítve az EU erdeire, faiparára és bútoriparára vonatkozó adatokkal és ábrákkal. A FAGOSZ titkárságon 15 példány áll a hazai érdeklődő nagyközönség (különösen tagjaink) rendelkezésére. Egyszerű kérés alapján szívesen küldünk belőle. (Amíg van, itt a tajtékpipa:) Ezt meghaladó érdeklődés esetén további példányokat is beszerzünk az angol nyelvű könyvecskéből.

Az eseményt a CEI-Bois, a FEP, az EOS, az NTC, a Wood-for-good, a Centrum Hout, a Holzabsatzfonds, a Federlegno-Arredo és az SFIF szervezte. Az Utiterv 2010 alprogramjai: "Fával építeni", "Fával élni" és "Fa a szállításban, csomagolásban". A negyedik alprogram, a "Fa a tartamos fejlődés szolgálatában" célja a fáról több ismeretet adni és a fának nagyobb elismertséget szerezni.
2006-02-15 FATÁJ (Eredeti, első közlés magyarul a FAGOSZ-tól, mint a CEI-Bois tagjától)


MGYOSZ Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége hírei

2006. március 6.
MGYOSZ csúcstalálkozó Gyurcsány Ferenccel Amit a gyáriparosok akarnak - amit a pártok kínálnak címmel folytatódik az MGYOSZ csúcstalálkozók rendezvénysorozata. Ezúttal Gyurcsány Ferenc, az MSZP miniszterelnök jelöltje mondja el a jövőre vonatkozó gazdasági elképzeléseit. A rendezvény díjmentes. Program és jelentkezési lap.

2006. március 1.
Munka Törvénykönyve munkaadói értelmezése
Már most megrendelhető az MGYOSZ gondozásában és kiadásában megjelenő Munka Törvénykönyve munkaadói értelmezése című könyv, amelyet március 1-jén konferencia keretében mutatnak be a szövetség székházában. A Munka Törvénykönyve munkaadói értelmezése kiadvány 5,9eFt, a konferencia részvételi díja a kiadvánnyal együtt, MGYOSZ (ebben FAGOSZ) tagoknak 12eFt, a többieknek 15eFt.
Program és jelentkezési lap.

2006. február 27.
MGYOSZ csúcstalálkozó Kuncze Gáborral
Amit a gyáriparosok akarnak - amit a pártok kínálnak címmel folytatódik az MGYOSZ csúcstalálkozók rendezvénysorozata. Ezúttal Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke mondja el a jövőre vonatkozó gazdasági
elképzeléseit. A rendezvény díjmentes, program és jelentkezési lap.

2006. február 23.
Adó és pályázati konferencia
: Hogyan adózzunk, mire és hogyan pályázzunk 2006-ban?
Résztvételi díj 15eFt, MGYOSZ tagoknak (így FAGOSZ tagoknak is) 12eFt. Program és jelentkezési lap.
2006-02-13.... FATÁJ gyűjtés


Sajtószemle

Még idén karácsony előtt szeretné megnyitni pécsi áruházát a KIKA Lakberendezési Kft. Dunántúli Napló

Szolnok, Baja és Zalaegerszeg után, Kaposváron nyitotta negyedik irodáját a MEGOSZ, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos szövetsége. Forestpress.hu, Somogyi Hírlap,

A természetvédelmi őrszolgálatok 140 millió forint értékben kaptak új terepjárókat a KvVM-től. = 31 jármű. (Számolás: 140/31=4,52 M Ft/db) Indok: az őrszolgálatok már nem csak a védett természeti területekre ügyelnek, hanem az európai jelentőséggel bíró Natura 2000 területekre, valamint január óta a régészeti örökségre is. Magyarország.hu,

Románia 2005. évi 445 beruházása több mint 5 milliárd dollár volt. Külföldiek: 70,23%, (3,6 Md$) Az egymillió dollárt meghaladó nagy befektetések tekintetében A nagyok (1Md$+): Hollandia 22%, Ausztria 12% és Franciaország 7%. 50 projekttel és 1,16 Md$ beruházással (22,5%) a távközlés vezet, a második a faipar 20 projekttel és 652 M$ (12,6%), utána a szolgáltatás következik 57 projekttel és 613 M$ (11,9%). Bukarestbe=50%+ arány. VG.hu

2006. február 16-án csütörtökön megszavazta az EP az EU új Szolgáltatási irányelvét. Például a belsőépítészek számára is szabad a pálya az EU szolgáltatási piacán.
Frits Bolkestein, a belső piacért felelős, korábbi EU-biztos dolgozta ki, ezért is nevezik Bolkestein-direktívának. Nem véletlenül keresztelték át ugyanakkor Frankenstein-direktívának: a régi tagállamok némelyikében - például Franciaországban - nagyon sokan ellenzik a kapuk megnyitását az egész unió szolgáltatási piacán. ORIGO,

Tenderen választotta ki BTL partnerét a Henkel Magyarország Kft. a Pattex termékcsalád 50. születésnapi kampányának lebonyolításához. A promóció 2006. február 2. és május 31. között zajlik országosan, célja a Henkel faipari ragasztók ismeretségének növelése, írta a below the line magazin.

Bioszféra rezervátumok hete kezdődött hétfőn, 13-án az UNESCO-nál. Világszerte ma már közel 500 bioszféra rezervátumot alapítottak. Ezek között vannak Magyarországon a Kiskunsági, az Aggteleki, a Fertő-Hanság és a Hortobágyi Nemzeti Park egyes területei, illetve a Pilis-hegység. Az UNESCO legújabb javaslatai nagy hangsúlyt helyeznek a határon átnyúló bioszféra rezervátumok létrehozására. A következő tervezett magyarországi bioszféra rezervátum éppen ilyen területet érint a Duna, a Dráva és a Mura folyók mentén.
A további részletekről ír a Greenfo.

A Világbank szerint a 90'-es évek elején a kelet-európai képzetlenmunkaerő alapú tőkebefektetések szegmensébe tartozott a bútoripar is. További részletek: eBroker, Origo,

Több erőmű is átállna biomassza-tüzelésre, de a folyamatos energiatermeléshez nincs elég növényi alapanyag. Dunántúli Napló,

Milliárdos lyukak az agrárbüdzsén. Az erdészeti feladatok dotációjára pedig 4,29 milliárd forintot különítenek el. Utóbbi keretnél feszültségek léphetnek fel, tekintve hogy jelentős mértékű az előző évről áthúzódó fizetési kötelezettség. hirado.hu, mno,

Olyan ez az erdőügy, mint a magyar alkotmány. Mindenki szidja, de senki sem meri meglépni az alapvető változtatást. Petőfi Népe,

Bioenergetikai innovációs centrum a Károly Róbert Főiskolán (Gyöngyös). Február 13-án délelőtt fél tíztől ünnepélyes keretek között írták alá a bioenergetikai innovációs központ alapításáról szóló szerződést. E célra a bioenergetikai ágazat tíz meghatározó szereplője (köztük a Mátrai Erőmű Rt. és az Egererdő Zrt.) konzorciumot hozott létre, melyhez 1,3MdFt összegű pályázati támogatást nyert. educafe,

Újabb részletek: hogyan lesz TESCO a DOMUS-ból boon.hu

Fatemplomokról, harangtornyokról leírás a nol.hu-ban

Ellentmondások a szőlőtelepítés és támberendezés-megújítás támogatásában. Ennek hatása lehet a hazai szőlészeti támanyag értékesítésre is. deluxe.hu

A Kefag Rt. kiadásában jelent meg Mihályka Tibor: Emlékek a Duna-Tisza közi erdőgazdálkodásról című könyve. Petőfi Népe

Közel ötven jelentkezést regisztráltak a Sefag Zrt.-nél a héten indított a földet életjáradékért programban. Somogyi Hírlap

2006-02-13.... FATÁJ gyűjtés


Kiírták az idei Magyar Termék Nagydíj pályázatot

Magyar Termék Nagydíj

Magyar Termék Nagydíj

Május 26-ig lehet jelentkezni a a Magyar Termék Nagydíjra. Az elismeréseket szeptemberben, a Parlamentben adják majd át.

A pályázat kiírói: az INDUSTORG Bt, a KERMI Kft., a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, MEHIB Rt., az EXIMBANK ZRt. és a TERC Kft., mely új tagja a Kiírók Tanácsának. A szakmai támogatók: az ICsSzEM, a GKM, és az MVA. Az idei kiírást a Pilvax kávéhát Történelmi termében február 14-én jelentették be sajtótájékoztató keretében. A Díjat a civil kezdeményezők 9 éve alapították. Eddig 1105 pályázatot adtak be és 102 termék viseli a Magyar Termék Nagydíj emblémát.

A pályázat célja:

  • A nemzetközi piacon versenyképes, kiemelkedő minőségű termékek előállításának ösztönzése és piacra jutásuk elősegítése.
  • Az Európai Unió előírásainak megfelelő minőségi elvárások elterjesztésének elősegítése a termék előállítók és felhasználók körében.
  • A termékek feleljenek meg fogyasztóvédelmi alapjogoknak és előírásoknak.
  • A termékek feleljenek meg szabványok és egyéb normatív előírások követelményeinek.

További tájékoztatás: INDUSTORG Bt. Pályázati Iroda 1406.Budapest, Pf. 64.
Tel: 321-2422, 258-0641, 06/20/9344-909 (Kiss Károlyné),
06/30/9427-293 (Széman György), Fax: 321-2422 industorg@t-online.hu

A kiírásnak megfelelő, sorozatgyártásra alkalmas termékekkel lehet pályázni. A pályázati rendszer továbbfejlesztéseként az EU építési termékek irányelvével (CPD) összhangban a Magyar Termék Nagydíj Pályázati rendszer a tematikája kibővült az építési termékek körével. A pályázat eljárási díja 70 ezer Ft + áfa, amiről az Industorg Bt. ad számlát. MTN saját honlapján a pályázati kiírást és a pályázati űlapot letölthető formában sajnos nem találtam, a honlap részét képező szöveg pedig színes háttér előtt fehér betűvel van írva, így ha valaki átmásolja pl. wordbe, akkor először semmi sem látszik belőle, amíg a tljes szöveg betűszínét át nem állítja automatikusra, feketére vagy más színre.

A 2005-ben díjazottak nem szerepelnek a kiíró honlapján (tavaly ősz óta!), a 200-2004. években díjazottak közül fatermék előállítók az alábbiak voltak:

2004.
2003.
2002.
2001.
2000.
WOODSHOP Kft. *
"WOODLAND" játszótéri eszközök
DEMKO FEDER Kft.
Demko GRÉTA bükk hálószobabútor
Trust Hungary Rt. *
Barrique hordó
Buglyó Péter
Barrique-hordó
ZALA BÚTOR RT.
ZALA RUSZTIK szekrénysor
Kunság Fenster Kft.
Kunság Fa nyílászárók
KUSINSZKI ÉS TSAI Kft.
"Pannon Fogat" fogatolt járművek (fából)
     

* A FAGOSZ tagjai.

2006-02-14 FATÁJ

Utolsó frissítés: 2006-02-17

 

A FATÁJ-online lapot a FAGOSZ titkárság készíti.

Ha valakinek nem lenne pdf fájl olvasásához eszköze:

 

 

 

 

 


 Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség, FAGOSZ
 ©1999-2017.
 Minden jog fenntartva. All rights reserved.

FAGOSZ: H-1119 Budapest, Fehérvári út 89-95. L/125. 
Tel: (+36 1) 798-5685, Fax: (+36 1) 762-3011  e-mailinfo@fagosz.hu 

W: www.fagosz.hu / www.fatudakozo.hu / www.fataj.hu/ www.hungarobinia.hu /