FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood2008-08-04

Egyedi vs típus készház-tervek

A készházak építése gyors, a kezdéstől számított akár három hónappal később beköltözhetnek a lakók. De a tervezési időszaknak alaposnak kell lennie, hiszen menet közben, miután legyártották a ház elemeit, nem nagyon lesz lehetőség változtatásra. Akár típustervet választunk, akár egyedi készházat szeretnénk, a tervezés a lelke mindennek.

 

A készházak legnagyobb előnye, hogy a tervezési és engedélyeztetési szakasz után az építkezés szinte pillanatok alatt befejeződik, hiszen a gyárban elkészült elemek néhány hét alatt összeilleszthetőek. De ez a gyorsaság nagy precizitást is igényel, mivel a legyártott elemeken nem lehet úgy változtatni, mint egy hagyományos házépítés során, ahol megbeszélés kérdése is lehet, hogy hova kerül a fal. A legapróbb részletekig a helyén kell lennie mindennek a terveken, sokszorosan átgondolva a kapcsolók, konnektorok, világító testek, vizes kiállások, szaniterek, TV, antenna, telefon csatlakozók helyeit, konyhagépek elhelyezkedését, mert ezek védővezetékei nagy részben a falakba, illetve az aljzatba előre be lesznek építve. Egyik építkező sem úszhatja meg az alapos tervezést, készházaknál csak előrébb kell ütemezni. Erre elegendő idő áll rendelkezésre, például amíg engedélyezés alatt vannak a tervek.

A tervezés előtt a legfontosabb lépés végiggondolni a majdani lakók létszámát, korát, életmódját, szokásait, hobbijait, a várható változásokat, például a tervezett gyerekek számát. A helyiségek száma és funkciója, ezek ideális mérete, hogyan kapcsolódnának egymáshoz, a kerthez, garázshoz, égtájakhoz szintén végiggondolandó kardinális kérdések.

Típustervek

Senki nem szereti, ha szembe jön vele a ruhája az utcán, de a házépítésnél nem lehetünk ennyire finnyásak. A készház építők számos típustervet kínálnak, azért is érdemes ezek közül választani, mivel ezek kipróbált és jól bevált tervek. A tervezési fázis közben és előtt akár meg is lehet nézni néhány korábban épített házat és okulni azokból. A tulajdonosok tapasztalatai alapján jobban oda lehet figyelni a kiütközött hibákra. Kisebb módosítások természetesen elvégezhetőek a telek adottságai, ill. az építtető igényei alapján. De csak takarékossági szempontból nem érdemes típustervet választani, hiszen, a tervezési díj nem lesz kevesebb, az utolsó vonalig, betűig egyedi engedélyezési tervdokumentáció készül. A típustervek előnye még, hogy a költségek is biztosra tervezhetőek és alacsonyabbak. A módosítások ugyanis bonyolítják a szerkezetet és logikus, hogy minél több falat kell legyártani, annál több a pluszköltség.

 

Egyedi igények

Azzal számolni kell, hogy minél bonyolultabbra tervezik a készházat, annál drágább lesz. Nagy Balázs, az Arthaus ügyvezetője (a cég Magyarország egyik vezető készház-gyártója) elmondta, hogy a változtatások átlagban öt-tíz százalékkal drágítják a készházat. Minél jobban hasonlít a ház külseje egy szabályos kockához, annál kedvezőbb lesz a fajlagos költség, ugyanis annál kevesebb falat kell legyártani és egyszerűbb lesz a tető is. Minél több kiszögelés és beugró díszíti a házat, annál aprólékosabb a ház felállítása, mert annál több falelemet kell legyártani és a tető is annál bonyolultabb. Ezekkel arányosan növekszenek a költségek is.

Egy építész szakember persze segíthet megtalálni az arany középutat. Ha nagyon tudja a leendő készház tulajdonos, hogy mit szeretne, csak találnia kell egy tervezőt, aki megmondja, hogy amit szeretne megvalósítható-e. Érdemes a szakember tanácsait megfogadni és megkötni a szükséges kompromisszumokat.

Ha semmiképp sem szeretne típusházat, akkor is jó kiindulópont lehet a típustervek böngészése. Ötletet, inspirációt, elrettentő példákat mind találhat (érdemes itt és itt böngészni), és ezek segítenek egyre közelebb kerülni a saját elképzeléseihez, differenciálni azokat.

 

Nagy Balázs elmondta, mivel egy nyílászáró áthelyezésével már nem beszélhetünk típusházról, ezért az épülő készházak kilencven százaléka egyedi épület. Egyébként is minden telekre adaptálni kell a készházakat. A nem típustervek alapján készülő épületek például egyedi statikai rendszerrel bírnak, amit fel kell mérni, ez némi plusz időt vehet igénybe. Ha ragaszkodnak az építtetők a típustervekhez, házuk valamennyivel gyorsabban elkészül, viszont akár egyedi a ház, akár típustervek alapján készül, a garancia ugyanannyi lesz rá.

 

A cikkhez az Arthaus nyújtott szakmai segítséget.

Forrás: HG

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.