FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood2008-07-31

Sztojka László organikus bútorai

Sztojka Lászlóra egy soproni ismerős irányította a FATÁJ szerkesztőségének figyelmét. A kapcsolatfelvétel után ő így mutatkozott be.

 

Sztojka László vagyok, nagyon örülök, hogy tetszenek a bútoraim, és rendkívül hálás vagyok a Fatájban megjelenés lehetőségéért. Erdélyből, Székelyudvarhelyről származom, 1970-ben születtem. A forradalom után 8 évet éltem Ausztriában, '97 óta Sopron mellett, Ágfalván lakom. Famegmunkálással kb. 10 éve kezdtem foglalkozni hobbi szinten, barkácsolóként. A mesterséget teljesen autodidakta úton sajátítottam el, illetve, amennyit lehetett szakkönyvekből tanulva, és nagyon sokat kísérletezve.

Kb. 7-8 éve találkoztam egy könyvben Babó Antal faműves iparművész munkáival, ez nyitotta fel a szemem, hogy milyen lehetőségek rejlenek a famegmunkálásban, bútorkészítésben. A német és amerikai szakirodalmat böngészve nagyon sok inspirációt kaptam, és úgy érzem, lassan kezdek rátalálni a saját "hangomra". Saját kis műhelyemben dolgozom, kizárólag hazai fafajokból, natúr olaj-viasz felületkezelést alkalmazva. Ragaszkodom a hagyományos asztalos technikákhoz, igyekszem a lehető legtöbbet használni a különböző kézi szerszámokat a kötések elkészítésénél, a felületek, élek megmunkálásánál. Ami a formavilágot illeti, nagy bennem a kísérletező kedv, szeretem kipróbálni, hogy "mit bír el" a fa. Próbálom ötvözni a modern vonalvezetést az organikus, ívelt formákkal, illetve igyekszem megmutatni a fa anyagát a maga természetes anyagszerűségében, akár hibáival együtt.

Eddig a Pannon Designon, illetve Budapesten a VAM Design Centerben állítottam ki. Erkölcsi siker, pozitív szakmai visszajelzés volt az eredmény, eladni azonban nehéz. Az ügyesebb kollegák szerint is kemény dió az értékesítés. Az álmom, hogy a saját elképzelés alapján született darabok eladásából éljek meg, még távolabbi célnak tűnik. Addig is maradnak az asztalosmunkák. Bútoraim élő anyagból: fából, egy élőlény testéből készülnek. Ha ez tudatosul a vásárlóban, talán rájön egyszer, hogy érdemes (sőt illendő) a tartós, időtálló bútorba fektetni.

Utólagosan megszereztem (az idén nyáron) az OKJ Faműves képesítést, csak hogy végre papírom is legyen arról, amit csinálok, de e képzés rejtelmeiről talán majd később mesélek.

 

Sztojka László

Telefonon (20) 444-20-28

e-mail: info@sztojkadesign.hu

honlap: www.sztojkadesign.hu

 

Honlapján írja, hogy szignált egyedi bútorokat készít dió, cseresznye, körte, tölgy és bükk fafajokból, melyeket olajjal és viasszal felületkezel. Közülük három további bútor képe:

 

(Reméljük, ezzel a FATÁJ segíthetett az ismertebbé válásban. MM)

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.