FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood2008-05-22

Pontos mérési eredmények a tervezőasztalon - Építészek tesztelték a Bosch DLE 500 Professional lézeres távmérőt

Az építészek számára mindennapos, már-már rutinnak számító feladat a távolság- és felületmérés. Így van ez a Bánáti Hartvig Építész Iroda életében is, amelynek építészei megtalálták a kültéri és beltéri távolságmérésre az ideális munkaeszközt: a Bosch DLE 50 Professional lézeres távolságmérőt, amely óriási segítségül szolgált az építészeknek a Zwack Székház felújításánál.

 

Emlékszem még arra az időre, amikor úgy mértünk távolságot, hogy az 5 méteres mérőszalagot guggolva igazgattuk egymás után, hogy lemérjük egy épület hosszát. Bármennyire próbáltunk pontosak lenni, olykor előfordult, hogy a mérés nem volt 100 százalékosan precíz. A mérési eredményeket azonnal felírtuk egy papírra, utána pedig a tervezőasztalnál feldolgoztuk az adatokat. Ezzel a lézeres távolságmérővel pedig akár egyetlen építész is elvégezheti a terep felmérését - meséli Hartvig Lajos, a Bánáti Hartvig vezető tervezője.

 

A Bosch DLE 50 Professional mobiltelefon nagyságú lézeres távolságmérő 50 méterig biztosít kül- és beltéren ± 1,5 milliméter pontosságú mérést, a lézertechnológiának köszönhetően pedig gombnyomásra megjelenik az eredmény az LCD kijelzőn.

 

Akár meglévő épület átalakításáról, akár új épület tervezéséről van szó, a tervezési folyamat azzal kezdődik, hogy kimegyünk a terepre, ahol rendkívül sokrétű méréseket végzünk. Ilyen helyzetekben gyakran előfordul, hogy a terepviszonyok nem kedveznek a mérésnek - gondolok itt olyan esetre, amikor egy építési törmelék kupacon állva kell mérést végezni. Ilyenkor nagyon nagy segítség egy olyan eszköz, amely pillanatokon belül egy hangjelzés kíséretében megjeleníti a kijelzőn a mért eredményt, sőt tárolja is a memóriájában, így néhány gombnyomás után a Pythagoras tétel felhasználásával komplett számításokat végez el nekünk - sorolja a Bosch DLE 50 lézeres távolságmérő előnyeit az építész szakember.

 

A Bosch DLE 50 lézeres távolságmérő kezelése nagyon egyszerű, a készülék szimbolikus gombjai segítségével lehet váltani hossz-, felület- és térfogatmérés között. Míg korábban a beugrók, bútorok vagy akár az egyenetlen felszínek megnehezítették a mérést, a DLE 50 lézeres távolságmérő minden akadállyal megbirkózik.

 

Használtunk korábban ultrahangos távolságmérő berendezést is, de azok rövidebb távolságok mérésénél is jóval nagyobb hibahatárral mértek. Mivel nálunk a tervezésben milliméterek is számítanak, a Bosch DLE 50 lézeres távolságmérő messze megbízhatóbb, ami valószínűleg annak tudható be, hogy a lézer saját visszaverődő jelét fogja, ezáltal pontosabb eredményt mér - mondja az építész.

A Bosch lézeres távolságmérő nagy előnyének tartom, hogy képes közvetett hosszmérésre is, ami olyan esetekben lehet szükséges egy építész számára, amit közvetlenül nem lehet megmérni, mert valamilyen akadály van a szakasz két vége között és megszakítaná a lézersugár útját - emeli ki Hartvig Lajos. Mértünk vele egyik projektünk kapcsán padláson egészen sötét környezetben, és az eszköz nagyon előnyös tulajdonsága, hogy az LCD kijelzőn kivilágítva tudjuk megjelentetni az eredményt. Gyakran kell tűző napsütésben a szabadban mérni, amihez pedig nagy segítséget nyújtott a lézerpont kereső szemüveg.

 

Ahhoz a sokrétű méréshez, amely az építészek napi munkájában előfordul, óriási segítséget és kényelmet nyújt a Bosch DLE 50 Professional lézeres távolságmérő.

 

A Bosch csoport

A Bosch csoport egy nemzetközileg vezető technológiai és szolgáltató vállalat. A gépjármű- és ipari technika, valamint az épületgépészet területén 260.000 dolgozóval 2006-ban 43,7 milliárd euró forgalmat bonyolított le. A Bosch csoporthoz a Robert Bosch GmbH és további, több mint 50 országban található 300 leány- és regionális vállalat tartozik. Ez a világméretű, fejlesztő, gyártó, és értékesítési szövetség a további növekedésének előfeltétele. A Bosch évente több mint hárommilliárd eurót fordít kutatásra, fejlesztésre, és ez 2006-ban 3.000 szabadalmat jelentett. A vállalatot 1866-ban Robert Bosch (1861-1942) Stuttgartban egy finommechanikai és elektrotechnikai műhelyként alapította.


A Robert Bosch GmbH társasági szerkezete a Bosch csoport számára vállalkozói önállóságot biztosít. Ez lehetővé teszi a vállalatnak a hosszú távú tervezést és a jövőbe mutató jelentős előfejlesztésekbe folyó beruházásokat. A Robert Bosch GmbH. 92 százalékos részesedése a közhasznú Robert Bosch Alapítvány tulajdonában van. A szavazati jogok többsége a Robert Bosch Ipari Vagyonkezelő Társaság kezében összpontosul. Ez a társaság gyakorolja a vállalati társasági funkciót. A többi tulajdon részt a Bosch család és a Robert Bosch GmbH. birtokolja.


További információért látogasson el a www.bosch.hu honlapra.

(x)

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.