FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


FATÁJ-online
médiaajánlat:

médiaajánlat .rtf
médiaajánlat .pdf

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood2008-01-04

Sajtószemle

 

Átalakulóban van a sokféle gonddal küszködő magyar szakképzés. A XXI. század szakiskolájában projektoktatás folyik, és modulrendszerű a képzés. Ennek zászlóshajója Vas megyében a Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakközép és Szakmunkásképző Iskola.

Ezekben az iskolákban magas, országosan 30%-os a diákok lemorzsolódása, mert érvényesül a maradékelv: az a gyerek kerül ide, akit máshova nem vesznek fel. A családi hátterük általában rossz, nem kapnak motivációt a tanuláshoz. A munkaerőpiacra kikerülő diákok felkészültségével a munkáltatók elégedetlenek.

Ugyanakkor: folyik a szakiskolák reformja. Ennek egyik jeleként átalakították az országos képzési jegyzéket (OKJ). A jegyzék ma kevesebb szakmát tartalmaz: kiküszöbölték az átfedéseket, a rokon szakmákat összevonták. Kidolgozták a modulrendszerű képzést is, azaz felmérték, hogy az egyes szakmákhoz milyen képességeket, készségeket kell a tanulás során elsajátítaniuk a diákoknak.

Nyugati mintát alapul véve átalakulóban van a szakiskolai képzés is. Annak finanszírozási, irányítási és tartalmi átalakulásának, változásainak idejét éljük. Már volt egy hároméves szakiskolai fejlesztési program, most folyik a második, egy ötéves program, melynek 2008-cal a harmadik éve kezdődött el.

A Hefelében az idén - felmenő rendszerben - már öt osztályban tanítanak a XXI. század szakiskolájának szellemében. A 2006-2011 közötti program során 40 millió forintot költhet az iskola tárgyi gyarapodására és továbbképzésekre. A program keretében összemérhetővé lesznek egymással országosan az iskolák. Vas Népe 01-03

A HVG riportja Haraszthy Lászlóval: Európában olyan értékeket őriz a természetvédelem, amelyeken az emberi kéz nyoma ott van - mondja Haraszthy László (53 éves) szakállamtitkár, aki szerint a legtöbbször a rövidtávú gazdasági érdekek okozzák a súlyos problémákat.

.... H. L.: Jelenleg 3 milliárd költségvetési forintból és a különféle más, főleg EU-forrásból pályázott további 3 milliárdból, valamint 1,5 milliárd saját bevételből. Ebből tartjuk fenn a több mint 800 ezer hektárnyi védett területet, azaz a tíz nemzeti parkot, benne a 64 látogatóközpontot, a 125 tanösvényt, és őrködünk az ország 21 százalékát érintő Natura 2000 program (magyarázat keretben) betartása fölött is. ... HVG 01-03

Nyolc városban, 65 szakkal mutatkozik be a Nyugat-Magyarországi Egyetem az új év első heteiben. A januári roadshow új a vonása a könnyed, vidám hangvétel, amelyről a rendezvény szóvivője, Litkai Gergely humorista gondoskodik - mondta Faragó Sándor rektor a január 2-án Sopronban tartott sajtótájékoztatón. Hírextra 01-02

A FOREST Hungary Kft. sikertörténete.

Tizenhat éve egy garázsban rakták le a cég kezdő készletét az alapítók, Dóra János és Lőrincz Tamás, a Forest Hungary Kft. tulajdnos vezetői. Vállalkozásuk bevétele 2007-ben meghaladta az 5 milliárd forintot.

A bútoripari alkatrészek és alapanyagok bel- és külföldi forgalmazásával foglalkozó vállalkozás e profilban már meghatározó szereplője a hazai piacnak. A mára már 123 dolgozót foglalkoztató Forest évről évre növelni tudta a forgalmát. 2005-ben 4,1 milliárd forint bevételt értek el, amit 2006-ban 4,9 milliárdra növeltek, 2007-ben pedig várhatóan megközelítik az 5 és fél milliárdos árbevételt. Közel 60 külföldi és 20 hazai beszállítóval állnak kapcsolatban.

Belföldön közel 400 partnernek szállítanak, a nagyobb gyártóknak közvetlenül, a kisebb asztalos-, bútoripari cégek pedig regionális forgalmazóinkon keresztül. Mind az öt Magyarországon működő barkácsáruház a vevőik közé tartozik, ami összesen 60 barkácsáruházat jelent. Az egyre nehezebb hazai piacon is tudtak bővülni.

Bár a cég alaptevékenysége a forgalmazás, amit a 12 ezer m2-es, automatizált raktárbázisuk támogat, a Forest beszállt a feldolgozásba is. A négy éve átadott újabb létesítményükben a raktározás mellett gyártás is indult, élzáró anyagokat állítanak elő. Két éve pedig étkezőbútorokat is készítenek, ami ugyancsak sikeresnek bizonyult.

A jövőben a most csupán 10%-ot kitevő exportértékesítést is bővíteni kívánják. Zágrábban három éve alapították a Forest Agramot 9 fős csapattal. 2007-ben Bukarestben és Belgrádban is részt vettek kiállításon. Szerbiában, Romániában és Boszniában fokozzák jelenlétünket, ahol egyelőre ügynökök segítségével vezetik be termékeiket. További kitörési terület a lakóparkok, irodák, szállodák bebútorozása, a harmadik fejlesztési célterület pedig a késztermék - elsősorban étkezőbúrokok - gyártásának bővítése.

Zalai Hírlap 2007-12-29

Itthon egyedülálló szövetszabászgép a Kanizsa Trend Kft-nél.

A versenyképesség megtartása érdekében nemrég újabb fejlesztést hajtott végre a Kanizsa Trend Kft.: olyan szövetszabászgépet állítottak munkába, amely egyedülállónak számít idehaza.

A gépválasztást hosszas elemzés, majd számolás előzte meg (teljesítmény, pontosság, strapabírás), végül a csúcstechnológiát választották. A szerkezet teljesen automatikus, a szövetet is önállóan húzza az asztalra, majd egy speciális körkés segítségével - az előre digitalizált sablonok alapján - milliméter pontossággal dolgozik. Ezzel a géppel jelentősen felgyorsult a munkafolyamat, ráadásul a keletkező hulladékanyag is minimálisra csökkent. Zalai Hírlap 2007-12-28

A magyar erdőgazdálkodás elmúlt évtizedei azt mutatják, hogy erdeinkkel jól gazdálkodunk. A magyar erdők minősége javul, mennyisége növekszik.

Az ország erdőterülete mára több mint 2 millió ha, Trianon óta mintegy 800.000 hektárral nőtt. Jelenleg is gyarapodik: évente mintegy 15.000-20.000 hektárral. Nem igaz tehát az a vélekedés, miszerint hazánkban csökkenne az erdők területe, hanem éppen jelentős mértékben nő.

A hazai erdők évi fanövekménye 14 M m3, amiből ennek csak felét, 7 M m3-t termelik ki az erdőtulajdonosok és erdőgazdálkodók. Így az erdők fatömege is évről évre nő. MGSZH közlemény alapján: Hírextra 2007-12-28

Bioüzemanyag zsákutca: A talaj nagy részét terméketlenné tette, riasztó adatok.

Az amerikai autókban évente felhasznált benzin 2 %-át adó 10,6 milliárd liter etanol termeléséhez 3,3 millió hektár földterületet használnak. A monokultúrás szójatermesztés az Amazonas-medencében a talaj nagy részét terméketlenné tette. Az USA belföldön képtelen lesz elegendő üzemanyag-célú biomasszát előállítani energiaéhsége kielégítésére; ehelyett az energianövényeket a déli féltekén termelteti meg.

Az eredeti cikk megjelent "A növényi bioüzemanyag termelés gazdasági és társadalmi tragédiája az amerikai kontinensen" címmel a Servian honlapján, ahonnét átvette a Greenfo 2007-12-26, majd a Délilap 2007-12-27 is.

Fodortól kérnek visszabocsátást a korábbi NPI-i munkatársak
Nyílt levélben kérik Fodor Gábor szakminisztertől a korábban elbocsátott nemzeti parki munkatársak, hogy ismét aktív szerepet vállalhassanak hazánk természeti értékeinek megóvásában. Részletes levél a cikkben: Greenfo 2007-12-27

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

Környezetbarát ragasztók

AKE - A jóvágású partner

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector
Faanyagszárítás professzora:
CATHILD A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.