FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-12-06

ANEST évzáró ünnepség

Az ANEST ismét (dec.1.) megrendezte szokásos évzáró ünnepségét. A helyszín az idők során többször változott, az idén a tavalyival azonosan a Vajdahunyad várban rendezték meg ünnepüket, melyen két-háromszáz ügyfél, gazdasági partner és ismerős volt jelen. A dús kiszolgálás és az elegáns helyszín mindenkire nagy benyomást tett. A társaság láthatóan jól érezte magát. Cselényi Krisztina és József gondos házigaz- daként minden apró részletre figyelt. Az érkező vendégekről készült fényképeket távozáskor mindenki már készen bekeretezve vihette magával.

 

A bűvész számos érdekes mutatványt adott elő. Az csak természetes, hogy a neki meg nem mutatott kártyáról mindenféle keverések után kitalálta, hogy melyik az, sőt akár mindezt még demonstrálta is egy füzetlapon úgy előhúzva a kártyát, hogy az a végén (előtte apránként tűnt elő) a lapra nyomtatott képként volt kézzel fogható. Tűz lángja csapott elő bármiből, amiből akarta, illetve hamvadt el ugyanott, nyomtalanul. A sok mutatvány között érdekes volt az a közösségi összetartozás és egymásrautaltsági gyakorlat, amely során négyen egymásnak szemben leültek, majd a csoport több apró lépésben végül a székek nélkül is "megállt egymás lábán".

 

Mikor a társaság összegyűlt, hamarosan kezdetét vette egy bűvész mutatványsorozata, melynek végén a varázsszekrényből sikerült éppen Jokit elővarázsolni az előtte oda elrejtett hölgy helyett. Hogy így színre került, megragadta az alkalmat, hogy röviden értékelje a cég helyzetét, illetve a gazdasági környezetet.

 

Az első negyedévi értékesítés egész jól sikerült. Tavaszra a konkurensei meggyőzték őt is, hogy idén ne jelenjenek meg a Lino-n, amivel ugyanakkor összeomlott a cég felépített éves terve. A soproni jelenlét visszatérően nagy bevételi kiugrás volt évről-évre, így ezzel a döntéssel mindent át kellett tervezni, hogy Ligno nélkül is hozzák a megcélzott eredményt. Megköszönte saját csapatának és a vevőknek az együttműködést ebben.

2007. érdekes fordulóponttá vált: ilyen tudatosan még sosem terveztek, dolgoztak és működtek. Hihetetlen jó csapat állt össze, az Anest csapat kis felhőt gyűjtött maga köré együttműködőkből. A szűkülő piacon növekvő tortaszelethez jutottak. Szerinte szerkezetváltozás van ma a hazai faiparban és a mai környezet a korábbiaktól eltérő méretű és szervezettségű erőknek kedvez. Minden cégméretből vannak jók, ugyanakkor vannak hibázók, melyek időlegesen rossz helyzetbe kerülnek. Lehet hibázni, de nem nagyot és nem sorozatban.

A csapata összeállt, a korábbiaknál nagyobb beruházásokban vettek részt. Végül várhatóan a maguk elé állított terv felett teljesítenek. Az Anestnek az SCM-mel nagy szerencséje volt. E cég az utóbbi időben mindenféle más cégeket felvásárol, a Ferrarihoz hasonlóan a csapatmunkára építenek a termelésben és a marketingben is.

Örült, hogy előmozdítója lehetett a bútoripari piacanalízis elkészültének. A nagyon tanulságos művet talán kevesebben vették mint arra számított.

 

E beszéd közben Raffael Blatti az SCM marketing managere lépett a színre. Az SCM cég a számos országban működő viszonteladóit évente értékeli és a közülük legeredményesebb részére erről oklevelet ad. Nos, idén a világ összes SCM viszonteladója közül az ANEST bizonyult a legjobbnak, és az ezt mutató oklevelet - felhasználva ezen ünnepélyes alkalmat - a cég Cselényi Józsefnek itt adta át. Ezúton is gratulálunk e sikerhez.

 

 

Visszavéve a szót, Joki szerint 2008. nem lesz jobb, mint 2007., sőt, de nem lesz akkora visszaesés, mint amit sokan becsülnek, a következő évet piacszűkülés mellett is túl lehet élni. Ma nagyon kellemetlen gazdasági szabályozók vannak Magyarországon, nagy változásokra nem számít. Érzése szerint 2008. negyedik negyedévétől indul enyhe fellendülés. Még jobban kell specializálódni és hatékonyabbnak kell lenni. Ehhez az Anest nem pusztán gépeket, hanem megoldásokat kínálnak a technológiától a finanszírozásig bezárólag. Ugyanakkor a szerviz szolgáltatásukat igyekeznek még erősebbé tenni. Végül kérte partnereit, hogy jövőre se felejtsék el a hozzájuk vezető utat.

 

A műsor után kellemes étkekkel és italokkal kerülhettünk közelebbi barátságba, ami után a gyermekek rajzolhattak, aki pedig még ilyenkor is érdeklődött a gazdasági elemzések iránt, elvonulhatott a szivarterembe.

 

 

Itt először egy szakértő bemutatta a szivarozás tudományát, s ahogy egyre jobban betöltötte a termet a szivarok illata, egy hivatásos gazdaságelemző megosztotta gondolatait a vendégekkel arról, hogy a világ nagyhatalmai merre igyekeznek hajtani a világ gazdaságának szekerét, illetve részben ezek következtében, illetve saját belső mozgásaink következtében mely gazdasági változásokra számíthatunk. A szakértő beszélt az USA-ról, D-K Ázsiáról és általában Ázsiáról és az egyre kevésbé jelentős Európáról, az amerikai hitelválságról, a Távol-Kelet gyorsan növekvő nyersanyag és energiaigényéről, illetve hogy ekkora erők között egy olyan kis országot, mint Magyarország befektetési csoportok ha akarják mely könnyen "megszívathatják". Úgy tűnik ezt sikerült elkerülni, talán csak azért mert nem önmagunkban, hanem a térség részeként értékeltek minket.

A szomszédos Szlovákia és Románia látványos növekedésének szerkezete szerinte rendkívül rossz, ami durva hibához vezethet hamarosan: vagy erős tudatos korrekció kell majd, vagy robbanásszerű összeomlás lesz. (Romániában nagyon sokan deviza alapon adósodtak el jelzálog fedezettel. Ha ez felrobban, abból nagy baj lesz.) Magyarországon a makrogazdasági stabilizáció elindult és úgy tűnik ezt végig is viszik. Ugyanakkor a makro kiigazítások hatásainak ellensúlyozására a kormány nem tesz semmit. A törvényi, munkaügyi, adózási, a gazdaság hangulatát befolyásoló és hasonló tényezők terén semmilyen pozitív változás nincs. A kormány látszatpolitizálást folytat, a makromutatókat helyrehozza, a többit pedig megpróbálja kibekkelni. Ezért folyamatosan romlik a gazdasági közérzet.

Korábban azt becsülte, hogy a vásárlóerő stagnálni fog, most úgy látja, jelentős csökkenésre kell számítani. A lakosság alsó 2/3-a rendkívüli mértékben veszíti el vásárlóerejét, csak a felső 1/3 tudja tartani esetleg növelni vásárlásait. Szétnyílik, sőt szétszakad a magyar társadalom. A felső és felsőközép rétegek a minőségi, felsőkategóriás árukat keresik. Középkategóriájú áruk iránt nincs kereslet, nincs aki megvegye. Az aló-közép rétegek veszik a tömegárukat, az alsó rétegek pedig durván szegények és kiszolgáltatottak.

A termelők közül az marad meg, akinek van exportpiaca.

Szerinte 2008. harmadik negyedévre a csökkenés megáll, mert a kormánynak ez érdeke és politikai akarata lesz.

A szakértő végül futott még egy kört a távoli nagy piacok vidékein, majd véleményt mondott az árfolyamról: a Ft szerinte az USD-ral fog együtt mozogni, tehát az Euro-val szemben ennek megfelelően fog gyengülni.

Természetesen a sok egybegyűlt szakmabéli kihasználta az alkalmat, hogy a napi munka feszültségéből kiszakadva kicsit kötetlenebbül beszélgethessen a kollégákkal. Öröm volt látni az ifjúságot: fiaikat és leányaikat is többen elhozták e társasági eseményre. Bizonyára közülük többen is e szakterületen működnek majd, akár szüleik vállalkozását folytatva.

Szöveg és fotó: MM

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN


Környezetbarát ragasztók
PLASTDUR

Faanyagszárítás professzora:
CATHILD

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.