FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-11-19

Határmenti kitekintés - hírek Románia bútoriparáról

Bútorgyártók és importálók Központja

A Mobilia Center védjegye alatt tevékenykedő brassói Alicante Tamilia cég Bukarestben megnyitotta a Bútorgyártók és Importálók Központját. Az új létesítmény 7000 négyzetméteres felületen működik, a beruházás értéke 3,5 millió euró. A szakágazat erős multinacionális vállalatainak erőteljes megjelenése a romániai bútorpiacon ellenlépésekre késztette a konkurencia kihívásával szembenézni kényszerülő hazai vállalkozókat. Így került sor arra, hogy az Alicante Tamilia cég Bukarestben a Selgros üzletházában megnyitotta a Bútorgyártók és Importálók Központját. A központ hasznos felülete 7000 m2, a megnyitásig eszközölt befektetések értéke pedig 3,5 millió euróra tehető. Számos bútorgyártó cég, közöttük a LEMS, IMAR Arad, SIMEX, KAZBEK és mások saját részleggel rendelkeznek, ahol termékeiket bemutatják, és ugyanakkor ingyenes szaktanácsadással is szolgálnak a kívánt bútorféleség megválasztása tekintetében. Az Alicante Tamilia vezérigazgatója, Ovidiu Cozaru szerint "a bútorokat termelői árakon adják majd el, az itt kiállító cégek megválasztásában lényeges szempont a megfelelő ár/minőség viszony". "A központ másik nagy előnye a kereskedelmi szempontból előnyös fekvés, ahol rengeteg ügyfél és sok érdeklődő fordul meg" - tette hozzá a cég igazgatója.A következő 3-4 év folyamán a Mobilia Center hasonló központokat szándékozik megnyitni az ország más nagyvárosaiban is, ezek közül elsősorban Ploieşti, Szucsáva és Arad jöhetnek szóba. Forrás: Intarzia, 10-17

Bútorgyártók a marosvásárhelyi Ipari Parkban

A marosvásárhelyi ipari park 13 cége között 4 bútorgyártó is van, az ötödik pedig ezek logisztikáját biztosítja. Az ipari park berendezésével létesített munkahelyek száma rövidesen eléri a 2000-t.

A Maros-parti város ipari parkjának létrehozása jelen pillanatig 1700 új munkahely létesítését jelentette, de ez rövidesen újabb 300, logisztikai ágazati munkahellyel fog bővülni. A mostani 13 céghez újabb 5 vállalat fog csatlakozni, amelyek legalább 300 személyt fognak alkalmazni. A cégek tevékenysége jelen pillanatban zömmel a bútorgyártás. Négy cég foglalkozik különféle bútorok előállításával, az ötödik pedig ezeket szolgálja ki logisztika terén. A beruházásokat a Mobexpert csoport eszközölte. A helyi cégek kínálatában többek között fafeldolgozó-ipari berendezések és szervízszolgáltatások is szerepelnek. Az ipari park összfelülete 41 hektár, ebből 27 hektár áll a cégeknek berendezés céljára. A helyi beruházások értéke mintegy 6 millió euró, a helyszín a Transilvania Târgu Mureş repülőtér közvetlen közelében található. A felületeket bérbe, vagy vásárlás előtt koncesszióba adják. A bérleti díjak 0,25-1,8 euró/m2 között váltakoznak. Amennyiben egy cég szeretné megvenni a területet, 5 évre 2,34 euró/m2 áron koncesszióba veheti, miután piaci áron megvásárolhatja.

. Forrás: Intarzia, 10-17

Az Ikea eladásai 14%-kal növekedtek az elmúlt pénzügyi évben

A 2007. augusztus 31-én zárult pénzügyi évben az Ikea eladásainak értéke 19,8 millió euró volt, ami 14%-os növekedést jelent a 2005-2006-os pénzügyi évhez képest. A csoport legnagyobb felvevőpiaca Németország volt, itt bonyolították le a forgalom 16%-át. Az Ikea cégcsoport az augusztus 31-én zárult pénzügyi évben 21 nagy méretű üzletházat nyitott meg, ezzel jelenleg 24 országban 231 üzlete működik. A cég világkereskedelmi partnerei között Németország után második helyen az USA áll, 10%-os részesedéssel.

A romániai Ikea üzlet a megnyitása utáni első három hét alatt közel 5 millió eurós forgalmat bonyolított le. A Moaro Trading igazgatói tanácsának tagja, Michael Lloyd szerint az Ikea Romania 2007-re becsült üzleti forgalma mintegy 40 millió euró lesz. z Ikeát egyelőre nem jegyzik a tőzsdén, a csoport kereskedelmi tevékenységére vonatkozó statisztikai adatotokat szeptember 13-án tették közzé Milánóban. Forrás: Intarzia, 10-17

Megújult az APMR lapja, a Mobila Folyóirat

Az új arculattal és felújított tartalommal a folyóirat szerkesztői gárdája életben szeretné tartani azt a lapot, amely igencsak megérett a változásra. A Mobila a Bútorgyártók Szövetségének (Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România - APMR) kiadásában jelenik meg.

Aurel Rizea, az APMR ügyvezető elnöke szerint "az eddigiekhez viszonyítva jobban átgondolt tartalommal, a tárgykörök kiegyensúlyozottabb arányával, tartalmi változatosságával fogja meglepni olvasóit". "A Mobila valódi segítséget fog nyújtani a szakágazat és a vele kapcsolatos iparágak számára", tette hozzá az elnök. Fokozott figyelmet fognak szentelni "a szakértők közötti véleménycserének, a szakmai képzésnek és kutatásnak". Az új kivitelezésű külalakban megjelent folyóirat első számának terjedelme 46 oldal. Forrás: Intarzia, 10-17

A KA International megnyitotta első bemutató üzletét Romániában

A beltéri építészet, bútorzat és dekoráció terén szakosodott KA International megnyitotta első romániai üzletét. 2008 júliusáig újabb két üzletet szándékoznak megnyitni.

"A KA célkitűzése innovatív munkacsoportok létrehozása, új színek és minták kikísérletezése, valamint az, hogy minden ügyféltől tanuljon valamit, és egyedi termékeket fejlesszen ki, meglepő látványélménnyel hálálva meg minden ügyfelének azt a fáradságot, hogy megtisztelik érdeklődésükkel a KA szakértőit" - jelentette ki Andreea Dragne, a KA International Romania vezérigazgatója.

A cég belső design, termékszelekció, a dekorelemek személyesítése, házhoz szállítás és lakberendezés terén nyújt integrált szaktanácsadást és műszaki segédletet. A KA International kínálatában kárpitszövetek, dekorelemek (drapéria, függöny, redőny, ágytakaró, díszpárna stb.), kárpitozott bútorok (szék, kanapé, fotel, dívány, heverő, ülőgarnitúra) és kisbútorok (asztalka, lámpa stb). szerepelnek.

A KA romániai bemutató üzletét szeptember 17-én avatták fel a Pipera-Tunari főút elején. A cég tervei szerint 2008 júliusáig újabb két hasonló üzletet nyitnának meg az országban. Forrás: Intarzia, 10-17

Növekszik a rendelt bútorok iránti kereslet

A rendelt bútorokat gyártó cégek szerint a személyre szabott bútorok egyre több ügyfelet vonzanak. Ezt az évről évre növekedő üzleti forgalom is bizonyítja: a szektor évi átlagos növekedése mintegy 220%-ra tehető.

Noha az ügyfél számára ez nem jelent költségmegtakarítást, mert a rendelt bútor a legtöbb esetben jóval drágább, mint az üzletben vásárolt sorozattermékek, a rendelt bútorokat gyártó cégek kilátásai mégis biztatóak, ha figyelembe vesszük az erre szakosodott vállalatok évi jövedelmét.

A bútoripar hazai szakértői szerint ebben az ágazatban is a nyugat-európai országok hatása érezhető, ahol a megrendelésre készített (noha drágább) bútor egyre inkább teret nyer a szériagyártmányokkal szemben.

A legtöbb igénylés (70%) a magánszemélyek részéről érkezik, de a gyártók szerint a cégek rendelései sem elhanyagolhatóak: manapság már egyre több bútorgyártó cég belsőépítészek közreműködésével tervezi személyesített termékeit.

Az ágazatot érintő elemzések szerint egy kimondottan kisbútorok gyártására szakosodott vállalatnak nincs szüksége nagy felületű termelőcsarnokokra. A gépek és felszerelések vásárlása sem igényel túl nagy befektetéseket, ezekhez csupán az irodai és szállítási költségek járulnak. Mindezek nyomós érvek, amelyek eredményeként mind több rendelt bútorra szakosodott cég jelenik meg a piacon.

Forrás: Intarzia, 09-21

2008-tól Romániában a Kika

A bútorok és belső dekoráció viszonteladásával foglalkozó osztrák cég első romániai üzletének megnyitására készül Bukarest északnyugati részében. A Kika az ausztriai viszonteladói piac vezető cége.

Nem hivatalos forrásokból származó értesülések szerint a Kika első romániai üzlethelyisége számára mintegy 30.000 m2-nyi felületet bérelt. Az új bukaresti üzlet megnyitását a jövő év őszére tervezik.

A Ziarul Financiar szerint az osztrák viszonteladó cég az első üzlet megnyitásáig 200-300 főnyi helyi személyzetet fog alkalmazni. A társaság az anyaországban több mint 30 üzletházzal rendelkezik, de hálózata jelen van Magyarországon, Horvátországban, Csehországban és Szlovákiában is.

A Kika üzletlánc koncepciójában két alapelem érvényesül: nagy (legalább 20.000 m2 kiterjedésű) üzletfelületek és minden árkategóriát felölelő (de általában hozzáférhető árú) termékek. A svéd Ikea üzletlánctól eltérően, a Kika üzletek termékeit nem forgalmazzák kizárólag a cég márkaneve alatt. Forrás: Intarzia, 09-21

 

 

Alacsony ára van Romániában a bútoroknak

A bulgáriai Országos Statisztikai Hivatal nemrégi felmérése szerint Románia egyike azoknak az országoknak, ahol legolcsóbbak a bútorok. A vizsgált 33 európai ország között ebből a szempontból Románia a 24. helyet foglalja el.

A bolgár intézet kimutatásai szerint a legnagyobb bútorárak Nagy-Britanniában és Olaszországban vannak. Ezzel szemben, Romániában a bútorárak 144%-kal kisebbek. A rangsorban Románia a 24. helyen található, holtversenyben Lettországgal. Kettővel fennebb, a 22. helyen szerepel Bulgária, Litvánia és Macedónia.

A felmérés során a számítás alapjául a bútorok 2005-ös árak és a 33 országban létező vásárlóerő közötti arány szolgált. Míg Romániában a bútorárak az európai átlag 47%-át jelentik, addig Bulgáriában ez az arány 64%.

A 33 ország viszonylatában a bútorvásárlásokra költött pénzek a háztartási kiadások 2,5%-át teszik ki. A bolgár Statisztikai Hivatal felmérése mintegy 140 bútoripari termékre vonatkozik, a hálószoba- és konyhabútoroktól más bútoripari cikkekig terjedően. Forrás: Intarzia, 08-08

 

 

Új Mobexpert bútor-hiperüzletek

A Mobexpert 25 millió eurót fektet be három új hiperüzlet építésébe Ploieşti-en, Konstancán és Szófiában. Mindegyik új üzletet kereskedelmi központokban, más nagy kiterjedésű üzletek szomszédságában rendezik be.

A tavalyi év során megkezdett, és az idén folytatódó projekt keretében a Mobexpert három óriásüzletet épít fel: ezek mindegyike 10-12.000 m2 felülettel fog rendelkezni, amiből 5-7000 m2 lesz a bútorkiállítások területe.

Maguknak az üzleteknek az építése több mint 5 millió euróba fog kerülni. A cégcsoport azt tervezi, hogy hosszú távon a Mobexpertet helyi érdekeltségű márkából regionális céggé fejleszti, ami azt jelenti, hogy legalább öt üzletet nyitnak meg a balkáni régióban.

A Mobexpertet 2005-ben a bútorkategóriában a legmegbízhatóbb márkának nyilvánították. Legalábbis ez derül ki a Most Trusted Brands (Legmegbízhatóbb Védjegyek) című tanulmányból, amelyet első ízben állítottak össze Romániában a közönségszavazatok alapján. A hagyományosnak mondható tanulmányt a Reader's Digest kiadvány szerkesztősége állítja össze 14 európai országban végzett felmérések alapján. A Mobexpert csoport évente több mint 2 millió eurót fektet be korszerű berendezések, csúcstechnológiák és új gyártási rendszerek vásárlásába.

Forrás: Intarzia, 08-08

 

 

Az Elvila 12 millió eurós beruházásra készül

A bútorgyártó cég ebben az évben új gyár építését kezdi el, az év végén új kereskedelmi központot nyit meg Ploieşti-en, a jövo évre pedig újabb két üzlet megnyitását tervezi Kolozsváron, illetve Temesváron.

A cég elnöke, Viorel Cataramă bejelentése szerint az új bútorgyár mintegy 4,2 millió euróba fog kerülni. 2008-ra akarják befejezni, a helyszínt illetoen azonban még nem döntöttek. Az Elvila idei legfontosabb projektje a 6000 m2-es Ploieşti-i kereskedelmi központ megnyitása, amire az év végén, legnagyobb valószínuséggel szeptember-októberben kerül sor. Ennek a beruházásnak az értéke 4,5 millió eurót tesz ki; ezzel a megvalósítással párhuzamosan még tíz üzletet nyitnak meg az ország területén.

A jövőre tervezett kolozsvári és temesvári üzletek mindegyike 10.000 m2 nagyságú területen épül fel. Az Elvila elnöke elmondta, hogy amíg a társaság nem valósítja meg azt a célkitűzést, miszerint az ország minden nagyobb városában legyen egy üzlete addig meg sem fordul a fejében, hogy a külföldi bútorpiacok felé kacsintgasson. Hozzáfuzte, hogy amennyiben nem sikerül megnyitniuk az országban tervezett tíz üzletet, amelyek mindegyike egy bizonyos bútorkategóriára szakosodna, akkor a cég legalább arra fog szorítkozni, hogy korszerusítse már meglevo üzleteit. A bútorgyártó cég fo részvényese a Serlo Ltd., a társasági toke 57,48%-ának tulajdonosa.

Viorel Cataramă üzletember a részvények 32,75%-a fölött rendelkezik. Az Elvila az idén fuzionál, tulajdonképpen magába olvasztja a Camivex céget, és ezzel társasági tokéjét 40,54 millió lejre emeli. Forrás: Intarzia, 07-03

 

 

Bútorért 1 milliárd eurót

A román piacon forgalmazott bútorok összértéke 2007-re elérte a 997 millió eurót. A Romániai Bútorgyártók Szövetségének (Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România - APMR) adatai szerint 685 millió euró értékben adtak el hazai gyártmányú bútort. A hazai bútorgyártás volumene 2006-ban 5-6%-kal növekedett, értéke meghaladta az 1,2 milliárd eurót, és ezt a szintet 2007-ben is tartják, közli az APMR. A múlt évben a bútortermelés mintegy 58%-a exportra irányult. Az InterBiz Group kutatócég tanulmánya szerint a román bútoripar az utóbbi négy év során átlagban kétszámjegyű növekedést mutatott fel. Ugyanaz a tanulmány kiemeli, hogy 2011-ben a kiskereskedelmi forgalom értéke eléri az 1,1 milliárd eurót.Az első külföldi vállalat, amely megjelenik a román kiskereskedelmi bútorpiacon, az IKEA lesz. A legnagyobb bútorkereskedő cég március 21-én nyitotta meg bukaresti üzletházát. Forrás: Intarzia, 04-24

 

 

A Romániai Bútorexportőrök Katalógusának 5. kiadása

A Romániai Bútorgyártók Szövetsége (APMR) hamarosan megjelenteti a romániai bútorexportőr cégek katalógusának ötödik kiadását. A kiadványt angol és orosz nyelven szerkesztették, célja a romániai bútorgyártók termékeinek ismertetése. A katalógus háromévenként rendszeresen megjelenik, a mostani kiadásban 140 olyan cég szerepel, amelyek vagy bútorokat gyártanak, vagy román gyártmányú bútorokat forgalmaznak az ország határain kívül. A kiadványt eljuttatják Románia diplomáciai külképviseleteire, gazdasági ügynökségekhez, az országban akkreditált külföldi nagykövetségekre, valamint az összes olyan külföldi céghez, amelyek tájékoztatást kértek a Romániában gyártott bútorokról. A katalógust azokon a nemzetközi kiállításokon is terjesztik, amelyeken Románia nemzeti standdal szerepel: Köln, Párizs, Milánó, Birmingham, Brüsszel, Valencia, Moszkva, Kijev, Kisinyov, Dubai, High Point, Krasznojarszk, Astana, New Delhi, Sanghaj. Forrás: Intarzia, 04-27

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu


Környezetbarát ragasztók
PLASTDUR

Faanyagszárítás professzora:
CATHILD

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.