FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-10-01

Ipari termelői árak - 2007. augusztus

 

 

Az ipar belföldi értékesítési árai 2007. augusztusban az előző hónaphoz képest 0,5, a 2006. augusztusival összehasonlítva pedig 3,5%-kal emelkedtek. Az exportértékesítés havi termelői árai az előző hónaphoz viszonyítva 1,6%-kal nőttek, az egy évvel korábbiaknál viszont 6,8%-kal voltak alacsonyabbak. A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző hónapinál 1,1%-kal voltak magasabbak, 2006. augusztushoz képest viszont 2,3%-kal csökkentek.

Az ipar belföldi értékesítési árainak előző hónaphoz viszonyított emelkedése augusztusban ismét jelentősebb mértékű volt a júliusi csekély áremelkedés (0,1%) után. A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai 0,7%-kal emelkedtek az előző hónaphoz képest. Ezen belül a legnagyobb mértékű árnövekedés a belföldi értékesítésben jelentős súlyt képviselő élelmiszer-ipari ágazatban volt, (1,7%), amely áremelkedés kiterjed az élelmiszer-ipari szakágazatok döntő többségére. A bőrtermék, lábbeli gyártása ágazatban 0,7, a villamos gép, műszer gyártása és a járműgyártás ágazatokban 0,6, a papírgyártás és a vegyi anyag, termék gyártása ágazatokban pedig 0,5%-kal nőttek az árak. A feldolgozóipari ágazatok közül árcsökkenés csak a fafeldolgozás (0,3%), illetve az egyéb nemfém ásványi termékek gyártása (0,2%) ágazatokban jelentkezett. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás ágazatban az előző havi minimális árnövekedést követően csekély mértékű, 0,1%-os árcsökkenés volt megfigyelhető.

 

12 havi összehasonlításban a feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a fafeldolgozási termékek gyártása ágazatban (7,9%) és a meghatározó súlyt képviselő élelmiszer, ital, dohány gyártása ágazatban (7,7%) nőttek az árak. Jelentős mértékű árcsökkenés következett be a kőolaj-feldolgozás ágazatban (13,1%). Ennél kisebb mértékű árcsökkenés jelentkezett a járműgyártás (1,5%), illetve a vegyi anyag gyártása (0,4%) ágazatokban. A többi ágazatban a változatlan árszínvonal és a 4,8%-os árnövekedés közötti értékek voltak megfigyelhetők; a feldolgozóipar egészében az elmúlt egy év alatt 2,1%-os áremelkedés volt. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás ágazat árai 7,4%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Ezen ágazat 12 havi árindexében tapasztalt jelentős csökkenés a 2006. augusztusi hatósági villamosenergia- és gázárváltozások bázishatásának megszűnéséből adódik, amely - jelentős súlyánál fogva - döntő hatást gyakorolt az ipar belföldi értékesítésének árindexére is. A belföldi értékesítés rendeltetés szerinti csoportjai közül augusztusban - hasonlóan az előző két hónaphoz - a fogyasztási cikkek körében mutatkozott a legnagyobb mértékű havi áremelkedés (0,9%). Mind az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban, mind a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,3%-os árnövekedés érvényesült. 2007. augusztusban az előző év azonos hónapjához képest a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban volt megfigyelhető a legnagyobb mértékű áremelkedés (3,9%). Az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 3%-os, a beruházási javaknál 0,3%-os árnövekedés volt.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai augusztusban az előző hónaphoz képest 1,6%-kal emelkedtek, 12 hónap alatt viszont 6,8%-kal csökkentek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 3,4%-kal, a dollárhoz viszonyítva 4,1%-kal értékelődött le. A forint 2006. augusztushoz hasonlítva az euróhoz képest 6,9, a dollárhoz képest 12,5%-kal erősödött. További részletes grafikonok a gyorsjelentésben.

Forrás: KSH 09.28

 

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.