FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-09-30

A Pannon Falap-Lemez Kft. megnyitotta új raktárbázisát Biatorbágyon

A Pannon Falap-Lemez Kft. 2003. októberben Budaörsön a Platform mellett bérleményben nyitotta meg telephelyét, a cég alapításakor. 2005-re a forgalmuk azonban már túlnőtte ezt a helyet és saját, új létesítmény létrehozásáról döntöttek. A kiválasztott új helyszín: ideális logisztikai helyen Biatorbágyon, a 0 gyűrű és az M1-es autópálya találkozásánál van (Biatorbágy, Tormásrét utca 7.)

A cég 2003-ban 8 fővel kezdett, mára 15-en vannak.

Az új telephely 11,5 e m2-es, amelyen összesen 2500 m2 fedett és ebből 2000 m2 zárt-fedett raktárterülettel rendelkeznek. Ebben egyszerre 4300 m3 lap-lemez terméket tárolhatnak.

A zárt raktár betonszerkezetű, az ezt és az irodaépületet összekötő féltető RR fatartókkal készül.

 

 

Az igazi különlegesség a 200 m2 alapterületű, kétszintes irodaépület, amely BBS-ből készült. BBS = Binder BrettSchichtholz = Binder rétegelt, táblásított lap. Ez a lap a Binderholz cég terméke. Magyarországon ez az első BBS-ből készült épület, így minta és bemutató épület is egyben. A vastag tömörfa falszerkezetnek köszönhetően a nagy nyári melegben is kellemes hűvös van benn és hasonlóan télen is kiváló hőszigetelést ad a hőveszteség csökkentéséhez. Nagyon gondos tervezést igényel a szerelvényezéshez, mert utólag a konnektorok, vezetékek, fűtéscsövek és hasonlók helyét gyakorlatilag nem lehet megváltoztatni.

A telket 2006. nyarán vették, 2006. októberben indult a beruházás. 22 e m3 földet mozgattak meg, amiből 8 e m3-t el kellett szállítani. 2007. júniusában lettek készen az építéssel. Az irodaépületet 10 nap alatt sikerült szerkezetkészen felállítani.

A falszerkezet a téglához képest kb 15%-kal olcsóbb BBS-ből, de a fa esetén az osztráknál szigorúbb magyar tűzvédelmi előírások miatt a válaszfalaknál a statikailag szükségesnél vastagabb lapokat használtak, valamint speciális tűzvédelmi mázolással látták el a falakat, így az össz kiadás már valamivel többre jött, mint a szokásos téglafal. Az eredmény ugyanakkor a teljes felületen látható faanyag, annak kellemes látványával.

A teljes beruházás fele részben saját erőből, fele részben bankhitellel valósult meg.

A megnyitó kapcsán szóbakerült a piaci helyzet is, amit Mayer László, a cég ügyvezető igazgatója nagy vonalakban így jellemzett. A jó fenyő fűrészárura nagy a kereslet. A nyír rétegeletlemez árak emelkedése tovább halad, bár kisebb tempóban, mint az év eddigi részében (ami akár a 70%-ot is elérte). Az orosz belpiac erősen nő, sok cég ott belföldön gyorsan és gyakran magasabb árakon tud eladni, mint az export esetében. Részben az orosz faexport csökkenése, illetve drágulása miatt Finnországban több rétegeltlemz gyárat kellett bezárni. Alternatív megoldást jelent többeknek a nyár lemez, vagy a kínai import. Úgy látja, hogy nálunk a fa ára a közeli időszakban infláció felett fog nőni.

A hazai bútoripar helyzetét katasztrófálisnak látja, az asztalosok szenvednek. A lakosság fizetőképes kereslete eltűnt. Az építőipar nagyjából rendben van annak ellenére, hogy a lakásépítés kevesebb. A magántőke alapú nagy építkezések nagyon mennek. 2007. eleje még jó volt, a második fele már rossz és 2008. nagyon rossz lesz.

 

A megnyitó ünnepségen Wagensommer István, Biatorbágy alpolgármestere üdvözölte az Pannon Falap-Lemez Kft. vendégeit, majd Mayer László tartotta meg megnyitó beszédét. Ennek részeként a raktárteremben elhelyezett nagy képernyőkön képsorozattal mutatta be hogyan épült az irodaépület, illetve milyen anyag is a 62-276 mm vastagságú, 125 cm széles és legfeljebb 24 m hosszú BBS lap.

Előadása végén kiemelte, hogy a cég támogatja a sportot, azon belül is különösen az ifjusági tömegsportot, konkréttan a futballt. Szép emlékei vannak azokból az időkből, amikor még maga is MB igazolt játékos volt. A Dorog Önkormányzattal közösen működtetett Dorogi Futball Club javára, a Dorogi Szénmedence Sportjáért Alapítvány elnökének Bakonyi Istvánnak a megnyitó végén egy falemezbe vésett csekket nyújtott át, amely 1 millió Ft támogatást jelent a Clubnak.

 


A vendégsereg az előadást és a képernyőket figyeli a raktártérben.

 


Másnap pedig a dolgos hétköznapok következnek: a gondosan szortírozott áruval a vevők gyors és pontos kiszolgálása.

Szöveg és fotó (2 a cégtől): MM

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.