FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-09-26

Tallózás a Finn Erdészeti Szövetség honlapjáról

Finnish Forest Association

Az erdőtulajdonosok nekibátorodtak, hogy több erdőt égessenek Finnországban, mint korábban. Forest owners are encouraged to burn more forest in Finland

A '60-as évek közepéig évente átlagosan 15-20 ezer hektár irányított erdőégetés volt a gazdasági erdőkben Finnországban. Azóta ennek mennyisége lecsökkent. 2000-re 1-2 ezer ha szintre csökkent az erdőégetés.

Az irányított égetés azt jelenti, hogy a felújító vágásos területet égetik, mielőtt a felújítást elvégeznék. A kitermelési maradványok és a humusz egy része ég el. Ezt Finnországban leginkább erdőművelési okoból teszik: javítja az erdőtalaj minőségét. Az égetés megváltoztatja a talaj hőháztartási viszonyait. Mivel a humusz egy része elég, a talaj jobban megtartja a meleget, és a csemeték gyökerei a nyarat néhány fokkal melegebb körülmények között töltik, mint egyébként. Ez javítja a növekedésüket. Továbbá az égetés megváltoztatja a talaj tápanyagait úgy, hogy az kedvezőbb lesz a növényeknek.

Az irányított égetés ritka lett annak ellenére, hogy a társadalom a privát és családi erdőtulajdonosoknak ehhez támogatást ad. Azért támogatják, mert két célt egyesít az erdő és a természet gazdálkodást (forest and nature management). Több elszenesedett fára van szükség a finn erdőkben, szabályozott módon.

A támogatás ellenére nem olcsó eljárásról van szó. Pl. egy gazdának az 5 ha-os területén az égetés 3.500 Eurójába került, amiből a támogatás után 2.800 Eurót még mindig neki kellett viselnie. 2008-tól azoban változik a helyzet, az állam a továbbiakban az égetés összes költségét fix összeggel támogatja, pl. Dél-Finnországban 252,5 Eró/ha összeggel. A leendő támogatás egyes részletei még nem ismertek pl. mit jelent az "összes költség". A cikk a továbbiakban részletezi, hogy aki beszáll majd jövőre az égetésbe, mire figyeljen oda.

Az eredeti cikket megtalálja a fenti kapcsolón.

 

A finn Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztérium olyan reformot készít elő, amelynek alapján a lappföldi állami erdők hasznait átadnák az ott élőknek.

Sirkka-Liisa Anttila mezőgazdasági és erdészeti miniszterrel szeptember 21-én folytatot beszélgetésről számol be a Finn Erdészeti Szövetség a www.forest.fi című honlapján Miniszter Anttila: A finnek azok, akik döntenek a finn erdők védelméről című cikkben. A miniszter véleménye arról az igényről, hogy több állami erdőt kellene védeni Lappföldön: A természeti értékekeket kell védenünk és nem okvetlenül a hektárok nagy mennyiségét. A WWF Finnland-dal folytatott egyeztetése végén úgy látta, hogy a tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy a védelemről szóló megállapodás alapján a jelenlegi védelem elegendő. A Greenpace-nek azzal törekvésével kapcsolatban, hogy az erdőipart az egész térségben lassítani szeretné, a miniszter véleménye: Amíg az ott lévő emberek az erdő hasznaiból élnek, addig jogukban áll használni az erdőt. Emlékeztetnünk kell arra, hogy hogy ők finnek, akik döntenek erről. Továbbá érzékelve azt az igényt, hogy több fát lehessen kihozni a hazai erdőkből, ez a a gazdasági célú állami erdőkre is vonatkozik.

Most reformot készítenek elő a Minisztériumban: olyan jogi keretet kívánnak létrehozni, aminek alapján a lappföldi állami erdők fakitermelésének hasznait a Lappföld javára lehessen felhasználni úgy hogy ennek módjáról kizárólag a lappok dönthessenek. Ez megoldás lehet arra, hogy támogassák a lappok jogát erdeik használatára, valamint több elfogadottságot és védelmet lehessen nyerni az állami erdők használatához és ezzel akadályt gördítsenek a kívülállók (outsiders) elé nehogy meggátolják ezt az erdőhasználatot. Fél éven belül szeretnék a javaslatot elkészíteni. A miniszter egyelőre ennyit tud igérni, a Kormányban még nem tárgyaltak a témáról.

A déli területeken a nagy védelem ökológiailag szükségtelen. Azoknak, akik az állami erdőterületeken többlet védelmet igényelnek, a miniszter röviden azt válaszolja: Ez ökológiailag szükségtelen és ódivatú. A nagy területek védelmének előnyeit a kisebb védett területek jól tervezett kapcsolódó hálózatával is el lehet érni.

Ez a fenti kapcsolón elérhető eredeti cikk tömörítése.

 

Egyre több erdőt műtrágyáznak Finnországban.

A Forest fertilization expected to gain hectares in Finland cikkben olvashatunk a műtrágyázás terjedéséről. 2007-ben várhatóan 60.000 ha erdőt fognak műtrágyázni. A '90-es években indult növekedésnek a terület és csúcspontját 2006-ban érte el. Akkor minden erdőtulajdonos új adózási rendszerre állt át, melynek keretében a javító műtrágyázás költségei adóból levonhatóvá váltak.

Az erdészeti műtrágyázás gyorsan megszokottá lett Finnországban a '60-as években és 1975-ben érte el csúcspontját az akkori 244 ezer ha kiterjedéssel. Ezt követően a műtrágyázott terület évről-évre csökkent a néhány ezer ha-os szintre. Ennek oka elsősorban a műtrágyázás állami támogatásának leállítása volt, valamint annak gyanúja, hogy a műtrágya beszivárog a viziutakba. Ekkortájt a Finn erdőknek csak 15%-át műtrágyázták.

A műtrágyázás újabb népszerűségének sok oka van. Egy erdészeti műtrágya eladó szakértő szerint nagyon eredményes megoldás az erdőgazdálkodásban, nagyon jó befektetés az erdőtulajdonosnak. Jó luc és jegenye állományok esetén ez a befektetés évi 15-25% kamatot hozhat 7-8 éven át.

Ez rövid kivonat, a további részletek az eredeti cikkben, a fenti kapcsolón érhetőek el.

A folyamatos erdőborítású erdőgazdálkodás jelentős veszteséget eredményez. A Continuous-cover silviculture creates significant losses című cikk azt vezeti leh, hogy egy svéd kutatás szerint a folyamatos erdőborítást biztosító , szektív vágásokat alkalmazó erdőgazdálkodás az erdőtulajdonosnak hektáronként 7.500 Euróig terjedő veszteséget okozhat.

A további részleteket megtalálja a kapcsoló szerinti eredeti cikkben.

 

Tallózta, tömörítette: MM

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.