FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-09-25

EUSTAFOR: Egy éves az Állami Erdőgazdálkodók Európai Szövetsége

EUSTAFOR

Az Állami Erdőgazdálkodók Európai Szövetsége, rövid nevén EUSTAFOR 2006-ban jött létre négy taggal: Metsähallitus (Finnország), Office National des Forets (Franciaország), Latvijas Vasts Mezi (Lettország) és Österreichische Bundesforste AG (Ausztria). A szervezetnek 2007-re már 25 tagja van 20 európai országból. A tagok együttes súlyát jellemzik az alábbi adatok:

Erdőterület ~ 45 millió ha (Az EU erdőterületének 27%-a)

Védett erdőterület ~ 10 millió ha

Tanusított erdőterület ~ 28  millió ha (PEFC, FSC)

Évi növedék ~ 155 millió m3

Évi fakitermelés ~ 115 millió m3 (a növedék 74%-a)

Alkalmazottak száma ~ 111 300

 

Az EUSTAFOR jelen prioritásai között szerepel: erdők helye a Kyoto jegyőkönyvben, biomassza és megujuló energiahordozk, az erdészeti technológiai platform és a tartamos fa termelés. Két munkacsoport működik a Kyoto jegyzőkönyv kapcsán és a biomassza témában. A Szövetség 2007. március elején az Európai Parlamenttel szemben lévő Európai Erdészeti Házba költözött más EU erdészeti szervezetekkel együtt. Az EUSTAFOR elnöke: Mr. Pierre-Oliver Drege (Franciaország).

Az EUSTAFOR célja: Szorgalmazza és segíti az EU állami erdőgazdálkodóit abban, hogy tartamos fejlődést tartsanak fenn a gazdaságilag életképes, szociálisan előnyös (hasznos), kultúrálisan értékes és ökológiailag felelőségteljes, tartamos erdőgazdálkodás által.

 

Az EUSTAFOR tagjai:

A fenti taglistában magyar állami erdőgazdálkodó még nincs. Hasonlóan hiányoznak még a portugál, görög, olasz és belga szervezetek is.

 

Az alapszabály értelmében az EU tagországainak olyan nemzeti állami erdőgazdálkodó szervezetei lehetnek az EUSTAFOR tagjai, amelyek az állami erdőkben gazdálkodásra és ezen erdők védelmére vonatkozó üzleti tevékenységet folytatnak. A hasonló, de az EU-n kívüli országok szervezetei társult tagok lehetnek.

A nem üzleti irányultságú szervezetek, mint a kifejezetten tudományos és hadi (honvédelmi) szervezetek, valamint a községi erdészeti szervezetek nem lehetnek az EUSTAFOR tagjai.

 

Az EUSTAFOR honlapján a nyilvánosságnak is hozzáférhetően még megtalálható egy állásfoglalás, amelyben a bioenergia alkalmazását támogatja a Szövetség, valamint a linkgyűjteményben nyolc, fontosabb EU szintű szervezet kapcsolója szerepel. A csak a tagoknak szánt oldalak jelszóval védettek, külsőknek nem hozzáférhetőek.

 

Mindenesetre figyelemre méltó, hogy a már több mint 50 éve működő Erdőtulajdonosok Európai Szövetsége (CEPF) és az Európai Faipari Szövetség (CEI-Bois) után a fagazdasági szegmens e szintén jelentős szereplői, az állami erdőgazdálkodók is létrehozták szövetségüket, melynek tevékenysége bizonyára hozzájárul majd az erdőgazdálkodás jobb közismertségéhez és nagyobb elismertségéhez.

Az EUSTAFOR honlapja alapján: MM

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.