FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-09-25

Hegyikerékpározás az Osztrák Államerdészet erdei útjain

Oszták Államerdészet Rt.

Az Osztrák Államerdészet Rt. (Österreichische Bundesforste AG) először 1995-ben kötött együttműködési megállapodást Felsőausztriával arról, hogyan használhatják az erdei utakat a hegyikerékpárosok. Ezt a 3 éves szerződést 1997-ben 10 évvel meghosszabbították. E 13 éves időszak végére összesen 645 km szakasz áll a kerékpárosok rendelkezésére az ÖBF AG erdei útjain. Felsőausztria az áfát is beleértve méterenként 0,22 eurót (kb. 55 Ft/m) fizet ezért, tehát az éves díj összesen 134.422 euro (33,6 M Ft/év).

A megállapodást a felek évente kiértékelik. Az utóbbi években az ÖBF minden alkalommal figyelembevette községek és a turistaszövetségek útvonaligényeit, így lett az eredeti megállapodásban szereplő 500 km-ből 645 km kerékpározható erdei út.

Ezzel Felsőausztria miden, a természeti sportot kedvelőnek jelentős kiterjedésű útvonalhálózatot kínál, melyet az ÖBF AG tart megfelelő állapotban. Néhány hete: 2007. augusztus 6-án kormányhatározattal a megállapodást további 10 évre meghosszabbították.

A vonzó MTB szakaszok jól segítik a régió turizmusának fejlődését, javítják a szabadidő aktívabb eltöltését a távolról jövők és a helyi lakosság esetében is.

A már 1995. óta szerződésben rögzített együttműködés keretében a hegyikerékpározás terén egyátalán semmilyen probléma nem adódott, a szerződés 100%-ban bevált. A kijelölt erdei szakaszok részei Felsőausztria Kerékpárútkoncepciójának és ennek megfelelően jelöltek. A megállapodás világos minőségi követelményeket tartalmaz a szakaszok kitáblázására és a használat feltételeire:

  • Csak erre alkalmas kerékpárokon (MTB) szabad kerékpározni.
  • A szakaszokat április 15-től október 31-ig (napkelte utáni 2 ótától napnyugta előtti 1 óráig) szabad használni. Egyes szakaszok egész évben használhatóak.
  • Felsőausztria az utakra és annak használóira is felelősségbiztosítást kötött a Felsőausztriai Tartományi Turistaszövetségen kesztül, ezáltal az ABGB 1319.§-a szerinti úgynevezett útüzemeltetői kötelező felelősséget lefedték.

 

Az együttműködés hasznos a kerékpárosoknak, a gazdaságnak, de a természetvédőknek is, valamint a lakosságnak, akik a természetbenkeresik a felüdülést. Felsőausztria 1995-ben élenjáró volt ezzel a megállapodással. Az ÖBF a tartományokkal, a községekkel és a turistaszövetségekkel partnerságban összesen 2.200 km hegyikerékpáros útvonalat szolgáltat. Folyamatban vannak tárgyalások más tartományokkal is, hogy ott is méltányos keretmegállapodásokat lehessen kötni az úthasználatról. Az együttműködő felek arra számítanak, hogy a kerékpárosok betartják a játékszabályokat és figyelemmel vannak a többi erdei kirándulóra is.

A Kalkalpen Nemzeti Parkban további együttműködési projekt működik: Október 14-ig a Nemzeti Park az Ennsvölgyi Túristaszövetséggel együttműködve minden vasárnap kiránduló-busz járatot üzemeltet, amellyel a gyalogos és kerékpáros túristák a Hintergebirge-ben a Hengstpass-ig mehetnek busszal. A 15 eurós jegynek része a kerékpárszállítás is.

Az ÖBF AG részéről az együttműködés "gazdája" mag. Georg Schöppl, az ÖBF Pénzügyi és Ingatlan Igazgatóságának elöljárója. Szerződő partnere pedig Dr. Pühringer, Felsőausztria kormányzója.

Az augusztus 16-i eredeti cikk az ÖBF AG honlapján, a sajtóanyagok között található, a kép forrása is ez. Fordította, tömörítette: MM

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.