FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-09-12

Készházat - de melyiket?

Aki a készház technológia mellett dönt már Magyarországon is több tucat gyártónál talál gazdag kínálatot. Ám a leendő építkezőnek a helyes döntés nem mindig könnyű, ezért a legjobb amit tehet, hogy nem sieti el a készház vásárlást.

Sajnos vannak készház-gyártók, akik az átláthatatlan árképzésükkel, gyanús szerződéseikkel rontják a technológia megítélését. Van amikor "majdnem kulcsrakész" állapotot ígérnek, annak ellenére, hogy több szakipari munkát, mint például a fűtésszerelést vagy a padló- és falburkolást nem tartalmazza a szolgáltatás. A fogyasztónak tehát résen kell lennie.

A készház vásárlással kapcsolatban van egy igen jelentős csapda, amire érdemes odafigyelni. A készházzal ugyanis egy készterméket kap a vásárló, és azt helyezteti a telkére. Az építésügyen különben szokásos építési szerződések rendszerint elmaradnak, nincs jegyzői adásvételi szerződés, mint például egy használt ház vételénél, mert csak egy terméket vásárolt meg, ezzel együtt a telket nem. Ez érthető is, hiszen a telek általában már az építtető tulajdonában van, amikor felkeres egy készház gyárátásval foglalkozó céget.

Tehát a készház vásárlása előtti első és legfontosabb lépések egyrészt a beépítési terv ellenőrzésére vonatkoznak, mely a teleknek van alárendelve, másrészt pedig a készház ajánlatok aprólékos összehasonlítására. A beépítési terv ellenőrzésénél arról van szó, hogy melyik típusú készházat szabad a telken felépíteni. Vagyis szabad-e kétszintesen építkezni, vagy csak egyszintesen, csak nyeregtetőt szabad-e építeni, esetleg félnyereg-, vagy lapostetőt is szabad építeni? Hány négyzetmétert szabad egyáltalán a telken beépíteni?

Mint említettük készházakból nagy a kínálat. Kis és közepes vállalkozások, melyek gyakran regionálisan tevékenykednek, versenyeznek a szakma nagyjaival, akik az ország határain túl is aktívak. Ezen felül vannak forgalmazók Németországból, Skandináviából és Ausztriából, valamint még az USA-ból és Kanadából is.

Miután az építtető tisztázta, hogy milyen beépítés engedélyezett a telken, akkor van értelme a megfelelő háztípus keresését elkezdeni. Az ajánlatok összehasonlításánál fontos, hogy csak azt hasonlítsa össze a vásárló, ami valóban összehasonlítható. Mert a különböző forgalmazók közti különbségek akkor érthetőek, ha részletesebb iratokat is bekér, és a már szűkebb körben levőkkel valódi párbeszédet kezdeményez. Fontos megismerni, hogy a választott cég milyen régóta van a piacon, milyen háttérrel rendelkezik, honnan származnak az alapanyagai, milyen garanciát tud vállalni, esetleg referenciaházakat is érdemes megnézni. 

Ha az egyik vagy a másik lehetséges partner kikristályosodott, ajánlatos párhuzamos ajánlatokat bekérni. Mert csak a konkrét házajánlat értékelhető, építészeti- és kivitelezési-leírással, szerződés mintával együtt. Emellett alapvetően érvényes: az építtető ne hagyja magát az ajánlati fázisban siettetni. Ha az ajánló valamilyen oknál fogva - a határidős akciós áraktól a növekvő kamatokig - erős nyomást gyakorol, óvatosnak kell lenni!

A cikk elkészítésében az Arthaus Kft nyújtott szakmai segítségét.

Forrás: hg.hu

 

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

BÜTÜVÉDELEM
parafin nélkül:
Wood Protector

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.