FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-08-28

Lakódoboz bambuszból

Újabb szociális bérházat adtak át Madridban. A foreign office architects a téglatest alakú tömb tervezésénél első pillantásra talán meghökkentő, de a design és az építészet terén korántsem új anyaghoz nyúlt: a bambuszhoz.

A bambuszra gondolván békésen rágcsáló pandák képe merülhet fel legtöbbünkben. Pedig ez a könnyű, strapabíró és nem utolsósorban környezetbarát anyag már jó ideje a tervezők komolyan vett játékszere. A bambuszt mind szerkezete, mint anyaga kiválóan alkalmassá teszi az építészeti felhasználásra, így több neves kortársunknak is kedvelt eszközévé vált, például a Kormányzati Negyed tervezésében részt vállaló Kengo Kumának.

A foreign office architects (FOA) tervezői nemrég átadott madridi bérházuk teljes felületét bambusszal borították. A tégalalap alapú, hatszintes Carabanchel bérház nem középfolyosós elrendezésű, mint azt a magyar bérházakban megszokhattuk. Az egyes lakásokba saját lépcsőházakon lehet feljutni; ennek köszönhetően minden lakás két irányba: keletre és nyugatra is ablakkal bír. Az ablakok előtt minden szinten, az épület teljes tömbjén másfél méter széles terasz fut körbe. Így minden lakásnak saját kapcsolata van az épületet kölülölelő tágas kerttel. Az erős madridi napfény ellen védenek a teljes homlokzatot beborító bambuszlamellák, amelyeket minden lakás tulajdonosa a kedve szerint mozgathat. Az erős textúrájú árnyékolórendszer folyamatosan változtatja a homlokzat képét.

Az elmúlt években Spanyolország a szociális bérlakások építésének európai éllovasává vált, megdöbbentő mennyiséget és minőséget produkálva. Nem csupán fiatal tehetségek kapnak lehetőséget a szárnypróbálgatásra, de olyan kiváló tervezőket is bizonyíthattak már, mint a holland MVRDV, David Chipperfield vagy a Morphosis. A félsziget nagyvárosaiban, és különösen Madridban ezáltal önálló identitással bíró, egyedi megoldásokat alkalmazó tömbök jönnek létre, az arctalan blokkok helyett valódi kulturális támaszt és közösségi tereket biztosítva a lakóknak. Ezek a beruházások persze jelentős terhet raknak a költségvetésre (a nyolcvannyolc lakásos Carabanchel ház több mint 1,3 milliárd forintba került), ám a spanyolok erősen reménykednek: hosszú távon megéri.

 

Forrás: hg.hu

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.