FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-08-28

Céghírek - sajtószemle

Változás az ERDÉRT Zrt. tulajdonosi szerkezetében
Magyarország egyik legjelentősebb faipari vállalkozásánál, az ERDÉRT Zrt-nél egy 2007. augusztusi szerződés értelmében megváltozott az eddigi tulajdonosi struktúra. Az ERDÉRT Zrt. menedzsmentjének két tagja, Nagy Gábor, az ERDÉRT Zrt. vezérigazgatója és Tóth Árpád, a Tuzséri Fűrészüzem igazgatója, az általuk tulajdonolt gazdasági társaságon keresztül 60 %-os részesedést szerzett a cégben. A részvénytársaságot korábban 100 %-ban tulajdonló Nagy György és Kedves Ferenc a továbbiakban a részvények 25 illetve 15 százalékát birtokolják. Az Igazgató Tanács összetételét a változás nem érinti, az elnöki teendőket ezentúl is Nagy György látja el.
A tulajdonosi szerkezet módosulása az ERDÉRT Zrt. működésében semminemű változást nem okoz, a vállalat a jövőben is Közép-Kelet-Európa egyik legeredményesebb és legnagyobb fakereskedelmi vállalkozásaként lesz jelen a piacon. Az új befektetők fő célja, hogy építve a cég több mint 50 éves faipari tapasztalatára, az elismert szakember gárdára, a végrehajtott sikeres szerkezetátalakításra, kibővítve az általuk kínált fejlődési lehetőségekkel - a társaság tovább erősítse hazai és nemzetközi piaci pozícióját.
Erdért Zrt. 1101 Budapest, Pongrácz út 15/b. Tel: (1) 219-4400, Fax: (1) 219-4452, e-mail: info@erdert.hu

Kanizsa Trend Kft - Évzáró évközben
Nagykanizsa - Belső átszervezés, szakember- utánpótlás és hatékonyságnövelés. Ez utóbbiak elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy az ország legnagyobb bútorgyára, a Kanizsa Trend Kft. nyereséggel zárja az idei üzleti évet. Mint azt Miklós Zsolt, a társaság ügyvezetője elmondta: az üzleti évet 9,4 milliárd forintos árbevétellel zárta a gyár, mely összeg 550 millió forinttal haladta meg az előző évit. Az árbevétel mintegy 60 százalékát külföldi piacokon, a fennmaradó részt pedig idehaza realizálta a cég. A növekedés főként Közép-Európában volt erőteljes, de sikerült betörni a francia, az angol és a svájci piacra is. Mindez azért számít nagy teljesítménynek, mert a téli hónapokban szokatlanul nehéz piaci és termelési kihívásokkal kellett megküzdenie a kanizsai gyárnak. - Ezen hónapok negatív folyamatait elsősorban a belső tartalékok feltárásával, piacorientált termékfejlesztéssel és hatékonyságnöveléssel kompenzáltuk - árulta el Miklós Zsolt. - A legnagyobb problémánk az volt, hogy nem találtunk szakképzett munkaerőt, így kénytelenek voltunk saját belső képzést indítani, melynek eredményeként eddig 30 főnek biztosítottunk munkát. Miklós Zsolt a belső szakképzés kapcsán hangsúlyozta: a helyi munkaügyi központtal együttműködve munkanélkülieket vettek fel, akik két hónapos elméleti és négy hónapos gyakorlati oktatásban részesültek, így elsajátították a kárpitos szakma alapjait. - A hatékonyság növelése továbbra is kiemelt cél, ezért a jövőben technológiai fejlesztéseket kívánunk végrehajtani - folytatta a cég ügyvezetője. - Többek között speciális szabászgépek beszerzését tervezzük, valamint a habszabászati (a párnázóanyagként használt szivacsok készülnek itt) üzemet is átszervezzük. Mindezek mellett a Csengery utcai telepünkről átköltöztetjük a vázösszeállító részleget, ott ugyanis csak az alkatrészgyártás, illetve a tömörfa- megmunkálás marad. Az ügyvezető befejezésül elmondta: az új üzleti évben a mostani árbevétel megtartását tűzték ki célul, ám ez csak a fent említett változtatásokkal, hatékonyságnövelő lépésekkel teljesíthető. ZalaiHírlap 07.17.

ASS Bútorgyár - Húsz új munkahelyet hozott a feljesztés
Egy porfestő gépsor próbaüzeme kezdődött az ASS makói gyárában. A közel háromszázmilliós beruházással a tavasz folyamán átépítették az egykori Medicor-csarnokot, és egy teljesen új szárnyat is felépítettek. Szeptembertől, az összes engedély megszerzését követően, itt működik majd teljes kapacitással a korábbinál sokkal termelékenyebb festősor, ami már biztos, hogy húsz új munkahelyet teremt a városban. - Az eddigi fejlesztéseket önerőből valósítottuk meg, de benyújtottunk egy pályázatot a Gazdaságfejlesztési operatív programhoz, amit szeptemberben bírálnak el. Ha sikeres lesz, összesen félmilliárdosra bővíthetjük a fejlesztésünket, és így negyven új állást létesítünk. Elsősorban a makóiakra és a kistérségben élőkre számítunk - mondta Gábor Zoltán igazgató. Megtudtuk: a bútorgyárat nem fenyegeti a térség ipari vállalkozásait jellemző szakmunkaerő-hiány, az utóbbi esztendőben csaknem hatvan új dolgozót, köztük fémipari szakmunkásokat vettek fel. Az igazgató szerint ágazatukban nem érezhető annak a hatása, hogy a nagyszentmiklósi térség üzemei Romániába csábítanák a jól képzett munkaerőt. - Most közel 330-an dolgoznak a gyárunkban. Nem tudok olyan magyar bútorgyárról, amely ilyen sok embert foglalkoztatna - mondta az igazgató. A gyár főként Németországba szállít iskolai padokat és székeket. Délmagyar.hu 08.01.
[FATÁJ szerkesztőség megjegyzése: igencsak meglepő nyilatkozat ez egy ilyen méretű cég első számú emberétől, kis országunk nem túl nagy bútoriparában megfeledkezni olyan cégekről mint az ADA Hungária Bútor Kft (752 fő); Kanizsa Trend Kft (537 fő); Swedwood Sopron Bútor Kft (437 fő)! Ilyen messze lenne Makó?]

Új OBI Nyílt Szekszárdon
Újabb áruházat nyitott a barkácsolók bolthálózatából az otthonfejlesztők központjává emelkedett OBI. Reiter László, az OBI Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak elmondta, az OBI immáron nem barkácsáruházlánc, hanem otthonfejlesztési hálózat. A vezető abból az alkalomból fektette le az új alapvetést, hogy a cég megnyitotta 20. hazai egységét Szekszárdon. A 6500 négyzetméteres áruházzal immáron 133 ezer négyzetméternyi eladótérrel rendelkezik az otthonfejlesztők lánca. A cégvezető szerint azért Szekszárdon nyitották meg az új boltot, mert felméréseik szerint a környéken élők jelentős része a közeljövőben tervezi lakása felújítását, átalakítását. Emellett az ott lakók több mint 80 százalékának van kertje. napi.hu 08.03.

Két új áruházat nyit idén a Praktiker
12 millió euró befektetésével két új áruház megnyitását tűzte ki célul az év elején a Praktiker. A kaposvári áruház építése, majd berendezése még januárban kezdődött, és a napokban feje-ződött be. A 6400 négyzetméteres új üzletegység mintegy 1,2 milliárd forint értékű árukész-lettel augusztus 10-től várja a vásárlókat. Még az ősszel megnyitja kapuit a Ferihegyi Repülő-tér közelében a Praktiker 17. áruháza is a Market Central kereskedelmi parkban. Az év végére 142 ezer négyzetméternyi eladóterülettel fog rendelkezni hazánkban a Praktiker, amely füg-getlen elemzők szerint 35 százalékos barkácspiaci részesedéssel bír. A barkácslánc további három üzletegység megnyitását tervezi Magyarországon a következő években, ezzel húszra bővülhet áruházainak száma. A frankfurti tőzsdére bejegyzett Praktiker AG az európai barkácspiac egyik meghatározó sze-replője, több mint 26800 embernek ad munkát, jelenleg 8 országban összesen 420 barkácsáruházat üzemeltet. Magyarországon 1998 óta van jelen, azóta 15 üzletegységet nyitott. A Praktiker 1400  magyar munkavállalót foglalkoztat, polcain 70 ezerféle termékből lehet választani, jó ideje nemcsak barkácscikkekből széles a kínálat. Reklámprospektusai kéthetente 700 magyarországi településre jutnak el. vg.hu 08.09.

Bauhaus - Ősszel újabb barkácsáruház-lánc tör be a magyar piacra
Mintegy 16 millió eurót, azaz több mint négymilliárd forintot fektetett a német Bauhaus barkácsáruház-lánc első magyarországi egységébe. A Dunakeszin épülő áruház októbertől várja a látogatókat, amelyet még az idén újabb egység nyitása követ.
"2017-re piacvezetők leszünk Magyarországon" - fogalmazott megnyitó beszédében Karcagi Róbert, a Bauhaus Kereskedelmi Kft. értékesítési vezetője a pénteken tartott bokrétaavató ünnepségen Dunakeszin. A vezető szerint nem tervezik, hanem feltett szándékuk, hogy valóban a hazai barkácspiac főszereplői lesznek tíz éven belül. Ennek érdekében a "Csináld magad!" (do it yourself) üzletágban tevékenykedő lánc még az idén két áruházat nyit: Dunakeszin és Szigetszentmiklóson. Ezeket további 18 egység követi majd.
Első körben a százezernél több lakosú városokat célozza meg a vállalat, tudtuk meg Karcagi Róberttől. Az októberben nyíló áruház mintegy húszezer négyzetméteren fekszik, s így hazánk legnagyobb barkácscikkeket forgalmazó egysége lesz. A beruházási költségekből mintegy tízmillió eurót fordítottak az építkezésre, az árukészlet értéke pedig hatmillió euró.
Autóval is bemehetünk
A 120 ezer terméket forgalmazó lánc 15 szakterületen kínálja majd portékáit: a klasszikusnak számító építőanyagok, festékanyagok és fűrészáru mellett hajózási felszereléseket is árusítani fognak. A hatalmas, egyszintes épület érdekessége, hogy drive-in rendszerű, azaz az eladótér egyik háromezer négyzetméteres részébe autóval is be lehet hajtani, megkönnyítve a vásárlást és fizetést, ami külön kasszánál történik. A speciális koncepcióra és a kifejezetten nagy termékkínálatra szüksége is van az áruháznak, ha be akar törni a mára igencsak telített magyar piacra. Eddig négy nagy lánc uralta hazánkat, amelyek áruházainak száma tavaly már meghaladta a negyvenet.
Telített piac 
Az idei terjeszkedési lendület viszont alábbhagyni látszik, a legtöbb szereplő csak egy-két egységgel bővíti hálózatát. A Praktiker ügyvezetője, Karl-Heinz Keth korábban a Bauhaus hazai betörésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a jövőben sem lesz nagyobb a felosztandó torta, így számolni kell azzal, hogy néhány szereplő eltűnhet a piacról. Ez természetesen inkább a kisebb barkácstermék-forgalmazókat érintheti, a nagyok esetében a vezető felvásárlásokat vagy összeolvadásokat prognosztizált. Mindenesetre a Praktiker nem akar célponttá válni. Idén két áruházat nyit, s folyamatosan dolgozik a kínálat szélesítésén és speciális szolgáltatások bevezetésén is. Tavaly ősz óta már interneten is rendelhetők az áruház termékei. Idén tavasszal pedig felmérést végzett a vállalat, amelyben arra volt kíváncsi, milyen szempontok szerint választanak áruházat a vásárlók. Az eredmények tükrében várhatóan tovább fogják finomítani hazai értékesítési és kommunikációs stratégiájukat.
Élmény legyen a vásárlás
A felmérés érdekessége, hogy az olyan hagyományos szempontok, mint a minőség, az ár és a használhatóság mellett fókuszba került a vásárlási élmény is. A magyar vásárlók körében - amellett, hogy szeretnek könnyen, jól és biztosan tájékozódni a barkácsáruházakban - egyre nagyobb igény mutatkozik a nézelődésre és a kellemes időtöltésre. Figyelemre méltó, hogy a magyar vásárlók a barkácsáruházaktól is hasonló élményt várnak el, mint a lakberendezési áruházaktól. Felmérések szerint a vevők egyértelműen igénylik a bemutató jellegű árukihelyezést. Ezek bátorítják az áruházba betérőket arra, hogy odahaza belekezdjenek a felújítási, építési munkálatokba, illetve a vásárlásba. A Bauhaus nem a lakberendezési üzletek hangulatát kívánja becsempészni áruházaiba, jóval inkább a praktikusságra törekszik minden téren. A drive-in részleg és a megszokottnál nagyobb parkolóhelyek, valamint az utánfutóval érkezőknek fenntartott speciális parkolók is ezt a célt szolgálják. Igaz, a Dunakeszin nyíló üzlet valamiben mégis hasonlít a lakberendezési áruházakra: éttermet is terveztek bele. mfor.hu 06.29.

Már 4050 cég online megjelenő adataival! Új szereplők a Fatudakozóban:
MysteryRiverKft
Mystery River Kft. Szabadtéri játszóterek és parkok felszerelési tárgyainak készítése, szerelése, karbantartása.
Civis Bau Meister Kft. Építőipari kivitelezés, szakipari munkák, épületasztalos-ipari munkák végzése. Tároló fatermékek.
PendaKft
PENDA Kft.
Brikettálók, pelletálók, erdészeti szárzúzók, daruk, csörlők, teleszkópos rakodók, ekék, nyesedékaprítók, tuskófúrók, tuskómarók, rönkaprítók, kihordó kocsik, gödörfúról importálása és forgalmazása. Tekintse meg honlapunkat: www.penda.hu
6x6 Trans Kft. Közúti teherszállítás, erdőgazdálkodás.
HidrotKft
HIDROT Kft. Erdőgazdasági gépek, berendezések (erdőművelési gépek) gyártása, forgalmazása.
FutakiJános
Bánkúti Csemetekert - Futaki János Erdészeti szaporítóanyagok termelése: szürkenyár, nemesnyár, akác, tölgy, iskolázott szürkenyár, nemesnyár dugványok, dísznövények (örökzöld, lombhullató cserjék, parkfák).
Már 4050 cég online megjelenő adataival! Megújított bejegyzések a Fatudakozóban:
BudaForestKft
BUDA FOREST Kft. Feldolgozatlan faáruk exportja. Építőanyag külkereskedelem, kiskereskedelem. Mediterrán építőanyagok, tetőcserepek, burkolatok, dísztéglák kiskereskedelme, lakberendezés.
  Abádszalóki Magán Erdészeti Kft. Erdőgazdálkodás (1300 ha-on). Integrátor. Csemetekert 2,0 ha, nemesnyár: 80-100 ezer, egyéb keménylombos: 50-80 ezer db. Faanyag forgalmazás, mezőgazdasági és épületfenntartó szolgáltatás, gépjavítás.
RaabKarcherTüzép
Raab Karcher Tüzép Zrt. Építő fa- és egyéb anyagok forgalmazása. Nyílászárók, ajtók, ablakok, padlóburkolatok, faáruk. Építőanyag kereskedelem.
KaposMechanik Kapos Mechanik Bt. Faiparban szalag- és keretfűrészlapok gyártása; CrV és Kefém körfűrészek, gyalukések, faipari marók, köszörűkövek, favédő anyagok, stb. forgalmazása. Faipari szerszámok javítása, élezése. Védőkesztyűk, drótkorongok, karbantartó gépek értékesítése.
SZILKER
SZILKER Kft. Dow Corning szilikonok, National faipari ragasztók és GORI faipari festékrendszerek hivtalos disztribútora. Deventer profilok, poliuretán habok, Aluron vízvetők, penészölő forgalmazása.
BagodiMezőgépKft
Bagodi Mezőgép Kft. Mezőgazdasági és erdészeti talajművelő eszközök, pásztakészítő gépek, gödörfúrók, gyártása.
ErdőgépkerKft
Erdőgépker Kft. Erdészeti és kertészeti gépek, eszközök, kellékek, kiegészítők forgalmazása. Tüzifa-feldolgozó gépek, rönkhasítók, körfűrészek, faaprító gépek, brikettáló gépek, motorfűrész adapterek kereskedelme. Erdőgépker: Minőség erdőn-mezőn.

 

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.