FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-08-21

Bambusz burkolatú fürdőkád

A távolkelet egyik természeti csodája a bambusz. Legendás a növekedési sebessége, remekül ellenáll a természeti erőknek, és mechanikai behatásoknak; nagy rugalmassága miatt az faipar szinte minden területén használják.

Ez alól nem kivétel természetesen a bútorkészítés, és melegburkolás sem. A bambuszparketta már évek óta elindult világhódító útjára: mivel ellenáll a nedvességváltozásoknak, fürdőszobák, vizesblokkok burkolására ez a leginkább alkalmas nem-egzóta fa. Az ázsiai gyártók azonban nem csak lépést tartanak a nyugati felvevőpiac igényeivel, hanem folyamatosan újítanak, néha megelőzve az európai trendeket is.

Viszonylag új dolognak számít a bambuszból készült svédpadló. Ezt több rétegből, préseléssel hozzák létre. A préseléstől - és a felhasznált bambuszfajoktól függően igen változatos tulajdonságú és színű svédpadlót kapunk. Nagy általánosságban elmondható, hogy ezek a svédpadlók vagy szalagparketták jól szigetelnek, nagy teherbírásúak, és szerkezete, anyaga miatt soha nem támadják meg kártevők is. Mivel azonban több, mint 1200 különféle bambuszfajta létezik, gyakorlatilag nehéz homogén felülethez hozzájutni.

Viszont ha valaki rászánja az időt, hogy kiválogatja a megfelelő színvonalú, préselt bambusz lapokat, ezeket szinte a faipar minden területén tudja használni. Remek falburkolatokat, kisebb bútorokat lehet belőle készíteni, de alkalmas furnérnak is, farost bútorlapok burkolására. Mivel a víznek szinte teljesen ellenáll, akár váza, vagy extrém fürdőszobai burkolatokat lehet belőle létrehozni.

A szocreál fürdőszobánál bevett rendszer volt a kádak teljes hidegburkolása, hogy minél jobban rejtsük - és védjük is egyben - a nem túl művészi fürdőalkalmatosságot. Volt, aki a fürdőszoba hangulatát egzotikus kialakítású sarokkádakkal próbálta átalakítani, de újra divatba jöttek az elegáns formatervezésű, saját lábakon álló hagyományosnak mondható kádak. Ezeknél a fedőréteg, festés volt a kritikus pont, azonban már Magyarországon is több cég foglalkozik kádak, fürdőszobai bútorok bambusszal történő burkolásával. Ezek a burkolt kádak igen elegánsak, azonban többnyire csak kívülről vannak bambusszal borítva. Ennek az oka az egyszerűség, és az olcsó kivitelezhetőség, de ne gondoljuk, hogy lehetetlen megvalósítani a teljes burkolást. Egy magyar cég, a Sikló Kft végrehajtotta ezt a feladatot, mikor egy elegáns fürdőkádat speciális eljárással, szinte intarzia-szerűen teljesen beborított bambusszal.

A felhasznált lécek szélei úgy vannak ragasztva és csiszolva, hogy szinte lehetetlen észrevenni a vágási felületeket. Ennek a burkolásnak nem csak esztétikai, hanem gyakorlati haszna is van. A bambusz burkolat hamar átveszi a fürdővíz, illetve a test hőjét, így többé nem okoz gondot a hideg kádfal érintése. Emellett a bambusz hangszigetel is, némiképp elnyomja a mozgás közben a kádban keletkező kellemetlen zajokat. Mivel a felület homogén, a tisztántartása ugyanolyan egyszerű, mint egy normál kádnak. Persze lehetnek hosszú távon hátrányai is egy teljesen beburkolt kádnak. Ugyanis az ilyen fürdőalkalmatosság nem alkalmas például háziállatok fürdetésére, mert ha a karmuk túl mélyen megsérti a bambusz felületkezelését, vagy magát a bambuszburkolatot, a kádaknál rendszeresen szükséges fertőtlenítési eljárások során használt szerek idővel kikezdhetik ezeken a helyeken a bambusz anyagát.

 

A bambuszról és a bambuszparkettáról az Intarzia Magazin következő számában olvashatnak, amit megrendelhetnek ha a honlapjukon regisztrálnak, illetve ha írnak a szerkesztoseg@intarzia.eu email-címre.

 

 

Forrás: intarzia.eu

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.