FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-08-14

Európai-regionális Biomassza Napok

 

 

 

 

 

Európaszerte intézetek, cégek, magánszemélyek, akik a biomasszát energiaforrásként vagy nyersanyagként hasznosítják, illetve ennek hasznosítási lehetőségeivel foglalkoznak 2007. szeptember 30-október 7. között információt nyújtanak tevékenységükről.

Cél
A Biomassza Napok célja a nyilvánosság lehető legszélesebb körben való tájékoztatása az újranövő nyersanyagok használatának jelentőségéről, jelenlegi és jövőbeli lehetőségeirol. Ez egyrészt a magas technikai színvonalnak és a fejlődés irányának felvázolását, másrészt a jelenleg a piacon található termékek bemutatását jelenti.

Koordinátorok (= Kapcsolat)
A C.A.R.M.E.N. a többi koordinátorral együtt Németország és Európa-szerte sajtótájékoztatókat tart, és nyilvánosságra hozza a résztvevők listáját az interneten.

Résztvevők (= Kiállítók)
A Biomassza Napok keretében arra kérünk meg Európában tevékenykedő intézeteket és cégeket, melyek a biomasszát energiaforrásként vagy nyersanyagként hasznosítják, illetve ennek használati lehetőségeivel foglalkoznak, hogy egy akcióval (pl. nyílt nappal) csatlakozzanak a kezdeményezéshez.
A résztvevők az Európai-regionális Biomassza Napok logójával ellátott ingyenes információs- és reklámanyagokat kapnak.
A helybeli sajtó és a nyilvánosság tájékoztatását a résztvevők saját maguk végzik az adott országbeli koordinációs szerv (=> Kapcsolat) támogatásával.
Az információs- és reklámanyagokról szintén a C.A.R.M.E.N.-től és a felsorolt szervezetektől kaphat tájékoztatást.

Sajtóközlemény

Egy hét a biomassza jegyében
Az Európai-regionális Biomassza Napok először Magyarországon

A C.A.R.M.E.N. e.V., a megújuló nyersanyagok bajorországi koordinációs központja, 2007-ben Magyarországra is kiterjeszti a tavaly nyolc európai ország részvételével sikeresen megvalósított Európai-regionális Biomassza Napokat. A rendezvény keretében 2007. szeptember 30-október 7. között megújuló nyersanyagokkal foglalkozó gyártók, forgalmazók, felhasználók, tartanak nyílt napokat országszerte, hogy felhívják a figyelmet a biomassza-hasznosítás ökológiai és ökonómiai előnyeire.

Az első Európai Biomassza Napot 1997-ben a Bajor Mezőgazdasági Minisztérium és az Európai Biomassza Szövetség kezdeményezésére rendezték meg. Az esemény célja a megújuló nyersanyagok használatával kapcsolatos információhiány csökkentése, valamint a hasznosításuk jelentőségére és lehetőségeire való figyelemfelkeltés. Ez egyrészt a magas technikai színvonalnak és a fejlődés irányának felvázolását, másrészt a piacon található termékek (fapellet, biodízel, biogáz, bioműanyagok stb.) bemutatását jelenti. Az eredetileg egy napos rendezvény 2002-ben egy hetesre bővült, nagyobb teret adva a kiállítóknak és az érdeklődőknek.

A C.A.R.M.E.N. a rendezvény főkoordinátori szerepét látja el, gondoskodik az internetmegjelenésről, a résztvevők nyilvánosságra hozataláról, németország- és európaszerte a média tájékoztatásáról, valamint a Biomassza Napok logójával ellátott ingyenes információs- és reklámanyagok terjesztéséről. A résztvevő országoknak ezenkívül saját koordinátoruk is van, Magyarországon az Országos Erdészeti Egyesület vállalta, hogy összefogja és segíti az akciót szervezőket. Az egyre növekvő érdeklődés végett a Biomassza Napok honlapja 2005 óta megújult külsővel működik. A http://www.biomass-days.org oldal számos más nyelv mellett magyarul is elérhető. Itt mindenki megtalálja a számára hasznos információkat, akár kiállítóként, akár látogatóként szeretne részt venni a rendezvényen. A "Szolgáltatások" 3. részében különböző információs brosúrák letöltésére is lehetőség van (Biomassza-Napok Különkiadás; Fűtés pellettel, aprítékkal, hasábfával; Bioműanyagok, stb.).

Az Európai-regionális Biomassza Napok nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a biomassza használatának jelentősége és előnyei minél nagyobb nyilvánosságot kapjanak. A rendezvény keretében 2006-ban, nyolc európai országban, több mint 1100 akciót regisztráltak. A nyílt napok különlegességét az adja, hogy az érdeklődők első kézből értesülhetnek a biomassza különböző formáit hasznosítók gyakorlati tapasztalatairól, illetve az egy régió gazdasági erejének megőrzését és erősítését szolgáló megoldásokról.

Néhány érdekes - magyar nyelvű - tájékoztató füzetke (pdf állományok):

Tűzifával és aprítékkal való fűtés (469 KB)
Pellet - a fűtőolaj alternatívája (225 KB)
Napenergia raktár - a biomassza hasznosítása a távhőszolgáltatásban (173 KB)

Forrás: biomassa-tage.org

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.