FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-08-13

LIGNA 2007 - fűrészüzemi technológiák: leginkáb keresettek a tandem-szalagfűrészek

A fűrészáru termelés egyre inkább meghatározó tényezői a közepes méretű fűrészüzemek. Ez Európa-szerte leginkább szalagfűrészes technológiát jelent. Ezt a tényt többek között dr. Stefan Möhringer, a Möhringer/ Braun-Canali ügyvezető igazgatója is megerősíti. Georg Held, a Bongioanni marketing igazgatója erős igényt tapasztal az iker-szalagfűrészes technológiákra, az elérhető nagyobb termelési kapacitás miatt. A Dupla-Vágású-Rendszer mindkét oldalon élezett szalagot használ oda-vissza vágva, már nagyon népszerű Franciaországban, és egyre többen választják Németországban és Ausztriában is. A Bongioanni cég készen áll a hazai (olasz) piacon történő nagyobb mennyiség értékesítésére. Legutóbb például az SNR típusokra szerződtek a Silani & Mamo Legnami (építő faanyagok és tömbösített fatermékeket előállító) cégnél. Mamo Legnami - az egyik vezető fűrészüzem Olaszországban - mintegy 60.000 m3/év kemény-lombos fűrészáru (tölgy, gesztenye) termelési kapacitással.

Az Artiglio standján folytatott beszélgetés tárgya az orosz vásárlók igen erős érdeklődése volt. Jelenleg abban a térségben leginkább a hasító-körfűrészes kombinált technológia a jellemző. Artiglio itt mutatta be először a vadonatúj STC 130/TD, STC 140/TD és STC 160/TD tandem szalagfűrészeket. A két fűrészlap közötti távolság mindössze 25 cm. A két egységet egyszerre hidraulikusan mozgatva lehet változtatni a két szalag sorrendjét és távolságát. Az igen kis távolság előnye a nagyon pontos vágás. Dr. Annalisa Rovatti, a cég marketing igazgatója ezeket az új szalagfűrészeket a legalább 30.000 m3-t feldolgozó üzemekbe ajánlja. Az új tandem fűrészt már beüzemelték az olasz Monari és Padona Legnami rakodólap-gyártó üzemben.

 

Rolf Volmert, a Primultini németországi értékesítési képviselője erősödő érdeklődést lát a döntött szalagfűrészek iránt. A Primultini bemutatta a SHG 10 jelű fejlesztését, ami vízszintes körfűrésszel szereltek egybe. A körfűrész közvetlenül a szalagfűrésznél lett rögzítve. A deszkát így a rönkből levágva azonnal szélezik. A cég reményei szerint ezt a kiegészítést főleg a lombos-üzemek fogják használni. Több szalagfűrész romániai eladására állnak készen, melyeket hántolóval kombinálva szerelik, többek között az egyik ilyen gépet a fenyőt feldolgozó IRIS céghez szállítják. Az egyik legnagyobb olasz fakereskedelmi cég, az Imola Legno, vásárolt az új eszközből. Ők a terveik szerint trópusi faanyag felvágását fogják végezni az új dél-olaszországi üzemükben Molfettában.

 

 

Igen sok német fűrészüzem érdeklődött használt szalagfűrész-gépek iránt. A teljes generáljavítás, ami elengedhetetlen a német garanciára vonatkozó előírások miatt, a berendezéseket sokszor még drágábbá is teheti, mint egy hasonló paraméterekkel bíró új eszköz.

Az új fejlesztésű rönkszállító rendszer kevésbé volt fontos az előző kiállításhoz (Ligna+ 2005) viszonyítva. Az LBL Brenta bemutatta a Spider-t. A rönkbeállító még pontosabb és még gyorsabb lett, mert a láncokat zsinórra cserélték.

 

A szalagfűrész karbantartásával kapcsolatban a látogatók az Iseli, Zenz és a Vollmer standjain találhattak érdekességeket. Zenz bemutatta a korábban Alber néven készített hegesztő berendezést és csiszoló/köszörülő gépet. A gyártó idén tavasszal vásárolta meg a vízszintes szalagfűrészlapok gyártástechnológiáját az Alber cégtől. A Zenz ajánlata a lapok karbantartására: hegesztő - 7600 EURO-tól; csiszoló/köszörű - 7500 EURO-tól.

 

 

Forrás: IHB Fehrle, Fotók: Fehrle, tallózta, fordította: TJ

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.