FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-08-09

Tűzálló fát (faburkolatot) kandallóhoz

A kandalló és környéke mindig veszélyes terep volt a melegburkolatok szempontjából. Legyen szó parkettáról, szőnyegről, a kandallóból kicsapó lángok vagy szikrák még a gáztüzelésű kandallóknál is veszélyforrást jelentettek. Ezt át lehetett hidalni úgy, hogy tűzálló anyagból, kerámiából egy speciális lábazatot, szikrafogót, vagy egy csempézett védőzónát alakítunk ki. Ezen megoldások közös hibája az, hogy megjelenésükben rombolják a szoba látványának összhatását.

Erre a problémára a speciálisan vegy-, és hőkezelt thermofa jelenti a megoldást. A vegyszeresen kezelt fákról eddig is élt pár mulatságos történet: a minden évben kezelt gerendákat elbontották és a munkások hazavitték tűzifának, de mikor már benzinnel kellett locsolniuk, hogy meggyulladjon, feladták a küzdelmet az "olcsó" fával. A thermo faanyagok csak mostanában kezdtek elterjedni, többnyire parketták formájában padlófűtés mellé, mert a hőtágulási tulajdonságai félelmetesen jók, ezzel együtt a direkt tűznek is sokkal jobban, magas hőmérsékletig ellenállnak.

Külön-külön tehát létezett mindkét megoldás, ezeknek a kombinációja esztétikus kivitelben azonban teljesen újnak számít. A vásárló szempontjából ami még kardinális kérdés: a használt fa anyaga, és a kezelt fa színe, hiszen egy kőris legalább annyira rombolja a dió-szín összhatását, mint mondjuk egy kerámia tűzfogó. Szerencsére fafajok terén is lehet válogatni, illetve a fákat pácolásos technikákkal szinte minden kívánt színhatást el lehet érni, a megvalósításban tehát határt csak a megrendelő pénztárcája szabhat.

 

Forrás: intarzia.eu

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.