FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-08-06

Elképesztő tudatlanság - Az erdő, amit szeretünk, de nem ismerünk

Hazánk erdőerülete folyamatosan nő

A hazánkban működő 19 állami erdészeti társaság összefogásával nemrégiben egy országos reprezentatív kutatás készült a lakosság erdőállománnyal és erdészetekkel kapcsolatos ismereteiről. Az eredmények megdöbbentőek.

A megkérdezettek nagy része elégtelen és sokszor helytelen ismeretekkel bír. Sok esetben olyan alapvető kérdések megválaszolásával is komoly falakba ütközünk, mint például az erdész, illetve annak feladat- és foglalkozási körének meghatározása.

A köztudatban gyökerező alapvető tévhitek lerombolására néhány alapvető információ:

Hazánk erdőterülete folyamatosan nő

Hazánk területének 20%-át erdők borítják, mely erdőterület az elmúlt 80 esztendőben 1 millió hektárral - 500 ezer futballpályányi területtel - nőtt, így az már meghaladja a 2 millió hektárt. A 2006-ban életbe lépett Nemzeti Erdőprogramnak köszönhetően a jövőben is folytatódnak az erdőtelepítések, így erdősültségünk a közeljövőben meghaladja az ország összterületének 25%-át.

Minden egyes magyar állampolgárra több mint 1000 négyzetméter állami erdő jut, mely terület 5 lakóház területének felel meg.

(E változás nemcsak Európában, de a világon is egyedülállónak számít.)

Növényfajokban gazdag erdők

Büszkék lehetünk rá, hogy hazánk területének több mint 9%-át eredeti növénytakaró borítja, valamint, hogy erdeink növényfajokban való gazdagsága a Föld átlagának csaknem tizenötszörösére tehető.

Erdészek és erdőgazdálkodók

Az állami erdészeti társaságok az ország erdőinek 56%-át kezelik, szakmailag elhivatott szakemberekkel, összesen 1,2 millió hektár összterületen. Az erdészek és erdőgazdálkodók a természeti és társadalmi környezet, valamint a természetes életminőség megőrzése és javítása érdekében igyekeznek munkájukat végezni.

Magánerdők

Magyarország további erdőterületeit (44%) magánszemélyek birtokolják. Az állami tulajdonú erdészeti társaságok egyre több magánerdő tulajdonos erdőkezelési feladatait látják el - erdővédelem, környezetvédelem, természetvédelem, egészségügyi-, szociális-, turisztikai-, oktatási-, kutatási szolgáltatások területén -, melynek köszönhetően újabb erdőterületek szakszerű kezelése válik biztosítottá.

Turistaútvonalak

Az Európa szívében elterülő magyar rengeteg soha nem hitt területet foglal magában. Amennyiben a hazai erdőterületeken húzódó, jelölt turistavonalak bebarangolására szánnánk magunkat, annyit gyalogolhatnánk, mintha 8-szor körbejárnánk Magyarország határvonalán. A táj szépségeiben természetesen kényelmesebb módon is gyönyörködhetünk, hiszen hazánk területén 260 km hosszúságú erdei vasútvonal működik, amelyeken évente több mint 1 millió kiránduló utazik.

 

2007. augusztus (További részletek hamarosan.)

Forrás: apvzrt.hu megbízásából Ferling PR

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.