FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-08-01

18 milliárdnyi kár a magyar erdőkben

Csaknem 18 milliárd forintos kárt okozott a magyarországi erdőkben az idei aszály és a nyári erdőtüzek. A többségében magántulajdonban lévő erdőkben keletkezett károk után azonban nem fizet kárenyhítést az állam - olvasható a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (MEGOSZ) közleményében.

A napokban a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központi Erdészeti Igazgatóság 14 milliárd forintra becsülte az idei, tüzek és aszály okozta károkat a magyar erdőkben. Az idei rendkívüli időjárási szélsőségek okozta károk nemcsak a mezőgazdasági termelőket sújtják. Katasztrofális a helyzet a magyarországi erdőkben, különösen a magánerdőkben. A tavaszi fagykárok főként az ország keleti részét érintették érzékenyen - olvasható a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (MEGOSZ) közleményében.

A rendkívüli szárazság és az aszály, az első becslések szerint csaknem 15 ezer hektárnyi erdő telepítését és felújítását teszi szükségessé. Ez 10-12 milliárd forintnyi kárt jelent. A közelmúltban az erdőtelepítések nagyságrendje országos szinten évente 18-19 ezer hektáros nagyságrendet ért el.

Még rosszabb a helyzet az elmúlt napok rendkívüli erdőtüzeivel kapcsolatban, amelynek során több mint 3 ezer hektár magánerdő semmisült meg részben vagy egészben. A károsodott faanyag értéke és a felújítás költségei együttesen 5-6 milliárd forintra tehetők.

A MEGOSZ azt javasolta, hogy az erdőtulajdonosok is csatlakozhassanak a Nemzeti Kárenyhítési Alaphoz. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint azonban az erdészeket az Európai Unió döntése kizárja ebből a lehetőségből. Megoldást nyújthat a vidékfejlesztés erre a célra létező uniós társfinanszírozott jogcíme, az "erdészeti potenciál helyreállítása". Ez azonban, hasonlóan az összes többi erdészeti jogcímhez még mindig nem nyílt meg a magánerdő gazdálkodók számára - áll a MEGOSZ közleményében.

A napokban a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központi Erdészeti Igazgatóság 14 milliárd forintra becsülte az idei, tüzek és aszály okozta károkat a magyar erdőkben. A szokásoshoz képest kiugróan sok és nagy területet érintő tűzeset volt Magyarországon 2007-ben eddig: évente átlag 1000-1500 hektár szokott leégni, idén viszont már 2400 hektár pusztult el. A keletkezett kár nehezen és csak később lesz megbecsülhető, de a felújításokkal együtt 4 milliárd forintra tehető - állítják.

Az erdőkben és erdőfelújításokban a szélsőséges időjárás, a szárazság és tikkasztó hőség is kiugróan nagy károkat okoz. Az Erdészeti Igazgatóság gyorsbecslése szerint körülbelül 15 ezer hektáron 10 milliárd forint értékben ment tönkre erdősítés eddig, és a terület, valamint a kár összege napról napra növekszik - áll a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központi Erdészeti Igazgatóság közleményében.

Forrás: Hírextra (Forestpress alapján)

 

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.