FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-07-26

A svéd erdőgazdálkodás beruház a mobil-internetre

Svédországban jelenleg az erdőgazdaság a legfőbb beruházó a mobil szélessávú internet vonatkozásában. Eurók millióinak megtakarítását remélik az erdő-alapú ipar központi adatcentrumának kialakításától, illetve az összes erdészeti gép, jármű mobil internettel való összekapcsolásától.

Bertil Lidén úr, a Svéd Erdészeti Kutató Intézet munkatársa, elmondta, az Intézetük becslése szerint évente legalább 400 millió SEK (44 millió €) takarítható meg ha az egész ország terültén elérhetővé válik a mobil-szélessávú technológia.

Az erdőgazdálkodók ösztönzik leginkább a nevezett technológia telepítését az országban. Ez az iparág csak akkor lesz képes maximálisan kihasználni a technológia előnyöket, ha az erdőterületeken is ténylegesen 100%-os lefedettséget nyújt.

Jelenleg az erdőgazdálkodás éves szállítási költségei elérik a 4 milliárd SEK-et (440 millió €). Nyilvánvaló, hogy a szállításokat pontosabban lehet szervezni, ha az irányító pontosan „érzékeli” az összes kitermelt faanyaggal kapcsolatos aktuális logisztikai feladathalmazt. A szállítójárművek rövidebb idő alatt, kisebb távolságból, a megfelelő időben lesznek a megfelelő helyen, biztosítva ezzel a kapacitások maximális kihasználását.

Sveaskog kezdeményezésére (Svédország legfontosabb erdőgazdálkodója) a közös infrastruktúra szabvány tervezése már ebben az évben meg is történt. Ezt a technológiát minden erdészeti járműben el lehet helyezni, biztosítva ezzel a hatalmas megtakarítási lehetőséget. Bertil Lidén becslése szerint a rendszer kiépítése és teljeskörű beüzemelése legalább három évig fog tartani.

Találta és fordította: TJ, Forrás: Nordic Family Foresty

 

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.