FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-07-23

Sajtószemle

Ha minden a tervek szerint alakul, hamarosan indulhat a termelés a mezőberényi bútorgyárban: Saqqara Kft.

A gyár a 90-es években lejtmenetbe került, s több éven át üresen állt. Mintegy másfél évvel ezelőtt azután bejelentették, hogy az üzemet megvásárolta egy dunakeszi vállalkozó. László Mihály volt, aki az ország első ipari parkját létrehozta, éppen Dunakeszin. A Békés Megyei Területfejlesztési Tanács több, mint 120 M Ft-tal támogatta volna a munkahelyteremtő beruházást, a tulajdonos azonban úgy tűnik, nem veszi igénybe az összeget: A pénz felhasználására most nem igazán megfelelőek a körülmények - fogalmazott László Mihály, de nem részletezte miért. Megérkezett az első néhány, kerti dió és juhar rönk szállítmány az üzembe, sőt kitermelésre vásároltak egy 16 ha-os erdőt. " Jelenleg a technikai fejlesztés, a gépek beszerzése zajlik, illetve egy kamiont is vettünk. Viszonylag szűk létszámmal dolgozunk, de éppen most akarunk egy négyfős karbantartói csapatot felvenni." A beérkezett alapanyagból szeptember-október tájékára készülnek el az első felső- és felsőközép-kategóriás design-bútorok.

A társaság szeretne megjelenni a januári kölni nemzetközi vásáron is termékeivel. bmhirlap.hu 07.21.

 

Elkészült a dél-alföldi régió legkorszerűbb szakképző intézménye, a Kecskeméti TISZK, azaz a Térségi Integrált Szakképző Központ. A 2 ezer 700 négyzetméteres épületbe a térség hét szakképzőjének és a Kecskeméti Főiskola GAMF Karának diákjai járnak majd gyakorlati képzésekre.

Márkus Péter, az intézmény vezetője: a szakképzés modernizálását várják a szakképzo központtól. Az alábbi öt szakmacsoport gyakorlati képzését szolgáljuk ki ősztől csúcstechnológiával: gépészet, építészet, közlekedés, faipar és könnyűipar. Központunknak több okból is óriási lesz a jelentosége.

Egyrészt azért, mert a részt vevő iskolákban tanul a régió leendő szakembereinek kétharmada. Másrész azért, mert a fenntartó konzorcium tanácsadó testületében több olyan cég is helyet kapott, melyek számítanak az innen kikerült munkaerőre. Intézményünk további sajátossága, hogy nincsenek tanáraink. A diákokkal minden esetben jönnek majd a tanáraik is. petofinepe.hu 07.19.

 

Új Erdőtörvény készül Romániában, amivel kapcsolatban véleményt mondott az Erdőgondnokságok Országos Egyesülete is.

Néhány téma: "A legfontosabb az lenne, hogy megszűnjön a jelenlegi kvótarendszer a kitermelésben, hogy az üzemtervek szerint lehessen gazdálkodni. A kormány által kiosztott kvóták beszűkítik a lehetőségeket. Ahelyett, hogy mondjuk két év alatt vághatnánk ki egy erdőt, az elhúzódik öt évre. Át kellene szervezni a felügyeleti rendszert is, nekünk például vannak a brassói és a suceavai felügyelethez tartozó erdeink is. Más: új erdészeti kataszterre lenne szükség, mert a régi állami már nem használható, kimész az erdőbe, és nem tudod, kiében vagy. Az üzemtervezésben is módosításra van szükség, a mai kis üzemtervek nem célszerűek. Nagyobb termelési egységeket kell létrehozni - és abból minden tulajdonos megkapná a saját erdejére vonatkozó adatokat. Ezzel egységesíthető lenne az erdőgazdálkodás, persze úgy, hogy a térképkészítés, üzemtervezés költségeit az állam állná, ezzel is segítve a magánbirtokosokat. Területi egységesítésen azt értjük, hogy ahol magánbirtok van több, ott a magánerdészet kezelné az erdőt, ahol állami, ott az állami erdészet. Ma sok gondot okoz, hogy egyazon területen több erdészetnek van érdekeltsége. Háromszéken persze, ahol foltokban van csak állami tulajdon, azt is átvállalhatná a magánerdészet, s megmaradna az állami erdészetnek a fa értékesítése, de a többi munkálatot végezhetnénk mi. Megyei szinten kb. 20 000-30 000 hektár marad ugyanis állami tulajdonban, az is sokfelé szétszórva."

Érdemes a cikk további részeit is elolvasni: erdely.ma 07.18.

 

A magyar múzeumok között a Szilvásváradon lévő Szabadtéri Erdészeti Múzeum volt a 9. leglátogatottabb 2006-ban 219.450 fővel. nepszava.hu 07.14.

 

A Magyar Természetvédők Szövetsége a Magyarország Energiapolitikája 2007-2020 c. stratégiáról:

A zöld szervezet a stratégia főbb formai hiányosságai között megemlíti, hogy az nem méri fel Magyarország energiaszükségletét, nincs benne helyzetfelmérés, és csak 13 évre tekint előre. Szerintük szakítani kell azzal a megalapozatlan előfeltevéssel, hogy Magyarországnak évről-évre több energiára van szüksége, ehelyett át kell gondolni, hogy melyek a valós szükségletek.

Az MTSZ szerint a biomassza, s benne a bioüzemanyagok előnyben részesítése nem indokolt, mivel a bioüzemanyag-gyártás nagy területeket használ fel, veszélyeztetheti a természeti erőforrásainkat és bizonyos körülmények között még több energiába kerül az előállítása, mint a kinyerhető energia maga. Ezért a biomassza felhasználás lehetőségeit alapos hatáselemzésnek kell kitenni, és ennek alapján létre kell hozni egy kritériumrendszert. A biomassza felhasználásnak elsősorban a hulladékként keletkező biomasszára kell irányulnia - hangsúlyozza közleményében a szövetség. MTI alapján: stop.hu 07.14., greenfo.hu 07.14. , mtvsz.hu 07.13.

Az MTVSZ véleményének teljes szövege.

 

Az IKEA 300 menedzseri pozíciót szüntet meg 2008. januárjáig az Egyesült Királyságban, az érintettek jelentkezhetnek más állásokra a cégnél. Működésüket hatékonyabbá és rugalmasabbá kívánják tenni, és a termelékenységüket is növelni akarják a UK-ban lévő 15 áruházban, melyekben együtt 9000 alkalmazott dolgozik. (Két újabb áruház épül most.)

"A lakberendezési szektor szereplőinek komoly kihívásokkal kellett szembenéznie az elmúlt években, és piaci előrejelzések szerint a jövőben is erre lehet számítani. A szupermarket piacon kialakult éles verseny szintén jelentős hatással lehet erre a szektorra" - jelezte az IKEA. BBC News alapján: mfor.hu 07.11.

 

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.