FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-07-18

Szociális és béren kívüli juttatások a munkahelyeken

Egy ideje működnek úgynevezett Ágazati Párbeszéd Bizottságok, melyekről bővebb áttekintés látható az Ágazati Párbeszéd Központ (ÁPK) honlapján*. A faipar, bútoripar és az erdészet eredetileg az építőipari csoportban szerepelt, majd tavaly létrejött az önálló Faipari, Bútoripari és Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság (FBE ÁPB), melynek munkaadói társelnökét most a FAGOSZ adja.

A FBE ÁPB legutóbbi ülésén kaptuk meg a "Szociális és béren kívüli juttatások a munkahelyeken" című kiadványt. Ennek szerzője Tarsoly Imréné, (tarsoly.m@vasasszakszervezet.hu) aki munkatárs a Vasas Szakszervezeti Szövetségnél, mely szervezet pedig a Hírközlés ÁPB munkavállalói oldalán vesz részt.

Az igazán hasznos kiadványt teljes terjedelmében letöltheti itt, a címlapra kattintva:

Szociális és béren kívüli juttatások a munkahelyeken

A mű bevezető szövege:

"A szociális és béren kívüli juttatások nem azonosak a "bér jellegű" juttatásokkal, azoktól formájukban és tartalmukban is különböznek. A munkáltató ebben a formában mégis többletjövedelmet biztosít dolgozóinak, melyen keresztül érvényesülhet a munkaerő vonzása és megtartása is. A szociális és béren kívüli juttatások pozitív hatással vannak a munkahelyi légkörre, a dolgozók testi-lelki egészségére, ezek a gondoskodási formák növelik a munkáltató iránti elkötelezettséget, kihatással vannak a munkavégzésre és a termelési eredményekre is.

A szociális és béren kívüli juttatásokat a munkáltatók, a szakszervezetek és a munkavállalók fontos "jövedelempolitikai eszköznek" is tekintik, így azok évről-évre beépülnek az ösztönzési rendszerbe, mint az éves béralku fontos része és a kollektív szerződések egyik eleme. A Kollektív Szerződések kötésekor és módosításakor, valamint a bértárgyalások időszakában több munkahelyen merül fel, hogy a jóléti-szociális célú pénzeszközök felhasználásának milyen kedvező lehetőségei vannak. Ennek megkönnyítésére kívánunk - az érvényes törvényekkel összhangban - javaslatokat és mintákat adni, naprakész segítséget nyújtó szakanyaggal, mely a munkavállalói és a munkáltatói oldalon résztvevőknek egyaránt hasznos lehet, akár munkahelyi, akár ágazati szintű tárgyalások során."

*Az ÁPK honlapcíme most: http://www.apk.org.hu, de ez hamarosan megváltozik.

MM

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.