FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-07-16

ÚMVP 2007. július 9-i változat

ÚMVP = "Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program a 2007-2013-as időszakra vonatkozó Nemzeti Vidékfejlesztési Program, mely az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott vidékfejlesztési támogatásokról szóló 1698/2005/EK Tanácsi Rendelet 15. § (1) bekezdése alapján készült, s melyet Magyarország a Kormány jóváhagyását követően hivatalosan benyújt az Európai Bizottság részére."

Ez a hivatalos definíció.

A program egyszer már elkészült, Az FVM honlapjának jobb sávjában az UMVP ábrájára kattintva egy február 15-i közlemény olvasható július 16-án is, mely szerint az akkori változatot megyénkénti társadalmi vitára vitte a minisztérium tavasszal. Ismereteink szerint ezt a változatot Brüsszelben is véleményezték és számos észrevételet tettek. Bizonyára ennek alapján készült a 2007. július 9-i új változat, mely az FVM honlapján az ÚMVP témakörbe a fenti kapcsolóval belépve, utána a baloldali menüsávban A program almenü segítségével érhető el. Pontosabban ezen a lapon még tovább kell lépni: Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (PDF), ez már a 2007. július 6-i változat. Érdekes, hogy az oldal nem hívja fel a figyelmet arra, hogy ez a tavaszihoz képest új júliusi változat, és nem bonyolódik magyarázatba, hogy miért készült ez az új változat a februárihoz képest. (Mivel hozzájutottam a szöveghez word.doc formátumban is, azok részére, akik ezt a változatot jobban szeretik: ÚMVP20070706 zippelt doc formában 1,4 MB, letöltés után ki kell csomagolni. Itt a felhasználónál az oldalhatárok némileg eltolódhatnak. )

 

499 oldal! Itt néhány kiragadott eset az erdészettel foglalkozó helyek közül.

A 19. oldalon van rövid leírás az erdőgazdálkodás jelen állapotáról.

36. oldal: biomassza helyzet. (Nicsak! a meglévő erdők tartalékai is szóba kerülnek, nem csak a leendő fás szárú energiaültetvények.)

48. oldal: a Támadó stratégia (intézkedés) oszlopban az erdőgazdálkodás több soron is szerepel.

49. oldaltól SWOT analízis-ben az erdő ügye többször is szerepel, de lényegében nem mint termelő, mármint faanyagot az ipar és alakosság számára termelő ágazatként. A termelő és alapanyag kibocsátó szerepe itt nem hangsúlyos.

55. oldal: Meglepő: a "faipar" szó itt valamiért előfordul, igaz az utána lévő sorok az erdősültséget, erdőtelepítést, őshonosságot részletezik.

77-78. oldalon tömör áttekintő táblázat van a kiválasztott prioritásokról, melyek közül csak négy esetben szerepel a gyenge koherencia jele, egyikük erdészeti infrastruktúra téma.

A 100-1003. oldalakon a Nemzeti Erdőprogramhoz és a Közösségi Erdészeti Stratégiához kapcsolódás részletezése szerepel.

129. oldal: erdők gazdasági értékének javítása.

stb., mindaz, amit EMVA tengelyekként és cikkekként korábban megismerhettünk.

196. és 210., 212. oldal: "Natura 2000 területen az Akác, Nemes nyár és Fenyő támogatási csoportba tartozó célállományok telepítése jelen intézkedés keretén belül nem támogatott."

218. oldalon az akác az agresszíven terjedő, idegenhonosok visszaszorítása cím alatt felsorolva. (A szerző angol irodalmat használhatott, mert a magyar nevek mellett az ilyenkor szokásosan pontos latin helyett mintegy magyarázatként az angol nevek szerepelnek.)

 

Minden esetben konkrét hektár, m3, Ft és Euró tételek, fajlagosok és mértékek szerepelnek. Az ÚMVP jelen változatát ezért igencsak érdemes lesz alaposan tanulmányozni. Ugyanakkor érdemes figyelembe vennei az egyes programelemek bevezetésének várható ütemezését, amit a FATÁJ július 7-i cikkében már ismertettünk. A július 6-i változatot elérhetővé tevő lapon utalás sincs arra, hogy ehhez az ÚMVP változathoz vár-e véleményt, hozzászólást az FVM, illetve hogy ennek mi lesz várható további sorsa. Érdekes. (Ugyanakkor a magyar változat mellett angolul is letölthető a teljes anyag.)

Ha ennek ellenére bárkinek lenne észrevétele, véleménye, amit célszerűnek lát a FAGOSZ-szal megosztani különösen azért, hogy azt az FVM felé képvisejük, küldje bátran titkárságunkra. (Kérem hivatkozzon a konkrét oldalszámra, intézkedésre, stb.)

MM

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.