FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-07-12

Alapkőletétel a Dél-Nyírségi Bioenergia Műveknél - a termelői összefogást a Tisza Szövetkezet valósítja meg

Az alapkőletétel ünnepélyes pillanata
Az alapkőletétel ünnepélyes pillanata

A bioenergia előállítása és felhasználása egyre nagyobb teret kap az egész világon, mert a hagyományos (fosszilis) energiaforrások kifogyóban vannak. Magyarországon az első, zöldmezős beruházás keretében megvalósuló bioenergia üzem a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakoly község határában fog felépülni. A Dél-Nyírségi Bioenergia Művek ünnepélyes alapkőletételére 2007. június 15-én került sor, melyen többek között Nabekura Shinichi japán nagykövet is részt vett, mert a beruházásban szigetországi érdekeltség is van.

A tervek szerint a próbaüzemre 2008. év végén kerül majd sor, 2009. januárjában pedig beindul a termelés.

A leendő helyszínen a Tisza Szövetkezet szervezésében szakmai fórumot is tartottak. Ezen File Sándor, a szövetkezet gazdasági vezetője ismertette többek között, hogy megalakulásukkal - hazánkban elsőként - egy olyan integrált érdekképviseletet jött létre az energetikai termelést választó gazdálkodók részére, amely a feldolgozók egyenrangú tárgyalópartnere tud lenni. Az erőművel nem is lehet szerződnie egyénileg egy-egy gazdának, csak a szövetkezeten keresztül, mert a kellő mennyiségű alapanyag biztosítása érdekében mintegy 7.000 hektárnyi fás szárú energia ültetvény létesítése volna indokolt. Ez tíz hektáros átlaggal számolva is kb. hétszáz gazdát jelent, ezért a termelők megfelelő szintű összefogását - egyrészt a szerződések kezelésének vonatkozásában, másrészt a beszállítások ütemezésével - a Tisza Szövetkezet látja majd el az erőmű igényeivel összhangban.

File Sándor elmondta még, hogy a számítások szerint az ilyen ültetvényeknek - a termőhelyi adottságoktól függően - jobb a jövedelmezősége, mint más szántóföldi kultúráknak.

Az integrációt elsősorban energia akác, nyár és fűz esetében fogják megvalósítani. Ez utóbbinál a szálas, nyárfához hasonló, ún. svéd fűzet kell érteni. Ebből már kilenc, tanúsítvánnyal ellátott fajtából lehet választani, amelyekből a Holland Alma Kft., - amely az energianövények szaporítóanyagát állítja majd elő - a közeli Piricsén lévő telephelyén bemutató parcellákat is létesít.

A leendő alapanyag
A leendő alapanyag

Forrás: Őstermelő Gazdálkodók Lapja, 2007/3, június-júliusi száma


Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.