FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-07-12

Szezonvég a fakitermelésben - a piacot a kereslet jellemezte

Az erdőszéli depókban máris bőséges készletek vannak.
Az erdőszéli depókban máris bőséges készletek vannak.

A Zalaerdő Zrt. éves fakitermelési terve valamelyest meghaladja a 345 ezer nettó köbmétert. Április végéig 195 ezer köbméter a teljesítés, ami 56,5 százaléknak felel meg. A különbözet részben az őszi időszak feladata lesz, illetve azok a nyári véghasználatok, amire lehetőség nyílik, s azok a nevelővágások, amelyek egész éven át folynak. Ide sorolhatók még az egészségügyi kitermelések is. Az eddigi és a következő időszak tennivalóiról váltottunk szót Bodor György erdőgazdálkodási osztályvezetővel, s a fapiac alakulásáról Góber Zoltán kereskedelmi előadóval.

Bodor György
Bodor György

 

- Az említett százalék jelentős munkát takar - kezdi tájékoztatóját az osztályvezető. - A kitermelt mennyiség nem sokkal tér el a korábbi évekétől, azoknál csak kicsivel több. Az enyhe és száraz tél a munkákat nem hátráltatta. E körülmények az újulatokban sem okoztak gondot, csupán egy rövid időszak volt, amikor le kellett állni a termelésekkel. A mennyiség is mutatja, hogy a munkák jól haladtak. Március végére, mire a téli tennivalók ideje lejárt, gyakorlatilag azok az értékes véghasználatok, illetve felújítóvágások, amelyek ütemezve voltak, el is készültek.

Nem hagyta szó nélkül, hogy az enyhe időben problémák is adódtak, ilyenkor soha nem tapasztalt fülledés jelentkezett. A fakitermelésben pedig az okozott gondot, hogy a vágástakarítás néhány helyen elmaradt a kívánatostól. Ez pedig néhol az erdőfelújítás késedelmét is magával hozta. Jelentősnek mondta a szúbogarak első tavaszi rajzását. Feltételezése szerint ez, és a nyolc hónapi szárazság azt sejteti, hogy ismét komoly szúkárral kell számolni a lucosokban, de okozhatja a bükkösök állományának az esetleges romlását is.

- Az eddigieken túl szót érdemel a kitermelt választék is. A fűrészrönk időarányos teljesítése 63 százalékon van az év első negyedében. Ennél is több, 68 százalék a késelési rönk, míg a bükk hámozási rönk 82 százalék. Vagyis ezek mindegyike jó teljesítést mutat, akárcsak a tölgyrönk a maga 62 százalékával és a bükkrönk 84 százalékkal. Tehát a meghatározó értékes választékok termelése terveink szerint alakult. A készletek jelenlegi mennyisége meghaladja a 72 ezer köbmétert. Ez valamivel több, mint a korábbi években volt. Mindez jó esélyt ad arra, hogy a vállalati tervek ebben az esztendőben is teljesüljenek.

Góber Zoltán
Góber Zoltán

 

Az értékesítés helyzetéről az illetékes Góber Zoltántól érdeklődtünk.

- Jól előkészített kereskedelmi tevékenységgel kezdtük az évet - említette, majd így folytatta: - Főleg a sarangolt választékok piacán volt erőteljes a kereslet. Ennek következtében is olyan szerződéseket tudtunk kötni a múlt esztendő vége előtt, aminek folytán nagy reményekkel kezdhettük az idei esztendőt.

A továbbiakban utalt arra, hogy alapvetően az egész fapiac meghatározója volt, hogy szinte minden választékot kereslet jellemezte, vagyis e kedvező jelenséggel kezdődött az év. A rönk esetében megemlítette, hogy a jó készlet máig könynyíti a cég kereskedelmi tevékenységének a helyzetét, az év első harmadában sikerült teljesíteni a tervezett mennyiséget, különben egyetlen fafajtánál sem lehetett érezni piaci zavarokat.

- Mindennek következtében a szerződések maradéktalanul teljesültek a tavaszi szezonban. A tölgyrönk piacán nagyon erős igény jelentkezett, s ennek folyamatosságával számolhatunk. Például a hordógyártáshoz szükséges dongaanyag messze a terveken felül teljesült. A furnér- rönkből ugyancsak élénk volt a forgalmunk. Ezek következményeként az év első harmadában a bevétel meghaladta a tervezettet. Ehhez hozzájárult az enyhe tél is, hiszen a kitermelt jelentős mennyiségű választékokat gyorsan értékesíteni tudtuk.

A sarangolt választékok piacát megtartva ugyancsak jó árakon sikerült értékesíteni a tűzifát. Az enyhe tél következtében azonban a kereslet lényegesen csillapodott, a hagyományos olasz és osztrák piac megállt. A jó pozícióban levő iparifa értékesítéseit viszont a cég tudta teljesíteni, így zavarok e tekintetben nem történtek.

- Annál inkább sem, mivel az értékesítési irányokat némileg változtattuk, az év első harmadában nagyobb arányú rost-, illetve energiafa-eladást hajtottunk végre mint a tervezett. A tűzifa esetében a nyár végére egy lassan éledező piacot várunk. Erre megfelelő készletekkel készülünk.

Forrás: ZalaErdő szaklap

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.