FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-07-07

Schweighofer díj 2007. az európai erdőgazdálkodás, fatechnológia és fatermékek innovációs díja

Schweighofert, mint fűrészüzem tulajdonost először 1642-ben említik egy Brandt nevű falu (Észak-Ausztria, Waldfirtel) egyik üzemével kapcsolatban. A családi vállalkozás több évszázados sikeres történetében 1998. jelentős változást hozott, ekkor egyesült a Schweighofer cég és a Stora Enso Timber és ezzel létrejött a világ második legnagyobb fafeldolgozó cége. 2001. október 8-án pedig a Schweighofer család minden részvényét eladta a Stora Enso Timbernek és a család ingatlan üzletekbe kezdett, valamint Kelet-Európában modern fafeldolgozó projekteket indított.

Schweighofer Prize

Egyben ekkor alapították a Schweighofer díjat, melyet először 2003-ban adtak át, majd azt követően két évente, így most legutóbb 2007. június 18-án. Az ünnepség helyszíne Bécsben a Városháza volt.

2007-ben 70 pályamű érkezett és mint korábban is, ezekből választva egy fődíjat 100.000 Euro díjazással és 4 innovációs díjat egyenként 50.000 Euro díjazással adtak át. A fődíjat Ausztria szövetségi kancellára dr. Alfred Gusenbauer személyesen adta át.

 

 

FŐDÍJ

A fődíjat Prof. Matti Kairi kapta a KERTO® - LVL-ért (LVL =Laminated Veneer Lumber = azonos szálirányú furnérlapokból ragasztott fatartó elem)

A KERTO-LVL-ben 3 mm vastag, hossztoldott furnér lapok vannak azonos szálirányban egymásra rétegelve és fatartóvá ragasztva. Tehet gerenda, oszlop és egyéb tartóelem. A fahibák egyenletes elosztásával a fűrészáruhoz képest sokkal homogénabb, a ragasztás által pedig vízálló. A KERTO-LVL-S anyagot Skandináviában gerendának, oszlopnak és egyéb tartóelemnek használva, a szilárdsági értékei 43-67%-kal jobbak, mint a német "I. Minőségi Osztály" szerinti rétegelt-ragasztott anyagé. A KERTO-LVL az üzletileg 0-ról indulva az évi 100 millió Euró feletti eladáshoz vezetett és több mint 15 európai országban, valamint az USA-ban, Ausztráliában és Japánban is értékesítik. Az egyik legkiemelkedőbb helyen, Lahtiban, a Sibelius Hall épületében is KERTOR van beépítve. Továbbiakat talál ezeken a helyeken:

http://lib.tkk.fi/Diss/2005/isbn9512277069

http://www.finnforest.co.uk/default.asp?path=200,256,1299,1300,1323

http://www.finnforest.de/default.asp?path=10232;10436;10455;10456;10463

ERDÉSZET

Az erdészeti innovációs díjat a Waldwissen.net nemzetközi internet platform kapta. A nyertes csapat az alapító szervezetek tudósaiból és szerkesztőiből áll, ezek, illetve ők:

  • Bundesforschungs- und Ausbildungszentrum für Wald, Naturgefahren und Landschaft (BFW), Austria: Dr. Harald Mauser, Dipl.-Ing. Christian Lackner, Peter Preier
  • Eidgenössische Forschungsanstalt für Wald, Schnee und Landschaft (WSL), Switzerland: Dr. Norbert Kräuchi; Martin Moritzi, Thomas Reich, Nico Grubert, Dr. Reinhard Lässig,
  • Forstliche Versuchs- und Forschungsanstalt Baden-Württemberg (FVA), Germany: Prof. Konstantin Freiherr von Teuffel, Prof. Dr. Marc Hanewinkel, Dr. Roderich von Detten, Norbert Bär,
  • Bayerische Landesanstalt für Wald und Forstwirtschaft (LWF), Germany: Präs. Olaf Schmidt, Dipl.-Ing. Michael Streckfuss, Kurt Amereller, Dr. Joachim Hamberger, Zentrum Forst / Wald / Holz

A 2005-ben idított platform célja az volt, hogy az erdőgazdálkodással kapcsolatban minden lehetséges információ ott megtalálható legyen. Bármely témáról lehet ugyanis sok helyen számos információt találni, de ha egy bizonyos témáról szeretne valaki teljes áttekintést kapni, az sok energiát és időt igényel. Ezért az erdészeti gyakorlatban nagyon sok döntést hoznak meg nagyon szegényes tudásbázis alapján. A Waldwissen.net csapata most 1.500 cikket nyújt 5 (német, angol, francia, olasz és szlovén) nyelven. 2008-ra el szeretnék érni, hogy már 2.500 cikk szerepeljen szerkesztve és lefordítva. Interaktív szakértői rendszert is létrehoznak majd, hogy a felhasználók a szakértőkkel közvetlen kapcsolatba kerülhessenek. Az oktatási platform már működik.

Annak érdekében, hogy a fatechnológia felé is nyitni tudjanak, a platform legalább egy vagy két további intézetet keres partnernek.

 

FATECHNOLÓGIA

A fatechnológiai innovációs díjat a svéd prof. Anders Grönlund (58), dr. Stig Grundberg (50) és dr. Johan Oja (39) kapta a 3 m/sec áthaladási sebességű, rönk-szkennelő ipari röntgenért.

A minőségileg optimális és a vevő igényeihez igazodó végtermék előállításához az a cél, hogy minden egyes rönkről annak minden tulajdonságát rögzíteni lehessen. A röntgen rönk szkenner sok olyan adatot mér, ami összefüggésben van a nedves (friss) sűrűséggel, vagy a külső méretekkel, a fafajjal és a rönk típusával, így: kéreg nélküli átmérő, göcs paraméterek, évgyűrűszélesség, kereskedelmi minőség, sűrűség, geszttartalom, szilárdság, csavarodottság, stb. A röntgen rönk szkennert már alkalmazzák néhány európai faüzemben. További tájékoztatás található itt: http://www.ltu.se/ske/forskning/d1163?l=en

 

FATERMÉK

A fatermék innovációs díjat megosztva adták ki két díjazottnak:

 

A fatermék innovációs díj I-et kapta: Prof. Holger Militz (*1960) and Dr. Andreas Krause (*1974) Németországból, a polimer integrációt alkalmazó innovatív fatermékért.

Innovatív megoldást találtak a kültéri, időjárásálló fatermékre. A textiliparból vették az ötletet, hiszen a fához hasonlóan a pamut is cellulóz szerkezetű anyag. Dimethyloldihydroxyethyleneurea (DMDHEU) volt az az anyag, melyet a polimer integrációhoz felhasználtak. A különböző fafajokkal (bükk, lucfenyő, nyír, nyár) nagyon ígéretesek voltak a méretstabilitást, a víznek ellenállást, az időjárás-állóságot, a tartósságot és a felületi minőséget illetően. Ipari partnerek is beszálltak ennek alapján, bejegyeztek egy márkanevet, valamint számos terméket, pl. kerti bútort kezdtek gyártani 2006-ban. Most forgácslap irányú kutatások is folyamatban vannak. További tájékozódási lehetőségek itt:

http://www.holzvernetzung.de

http://www.becker-kg.de/produkte/becker-belmadurR

 

A fatermék innovációs díj II-t kapta: a HIPERWOOD® , a melamin alapú, extrudált fa-duroplastic kompozit. A nyertes csapat tagjai tudósok:

  • Kompetenzzentrum Holz GmbH (Wood Kplus), Austria and the R&D department of Agrolinz Melamine International GmbH, Austria
  • Kompetenzzentrum Holz GmbH (Wood Kplus), Austria: Dr. Uwe Müller, Dr. Andreas Haider, Dr. Michael Roth, Dr. Huong Lan Nguyen, Ing. Melanie Steiner
  • Agrolinz Melamine International GmbH, Austria: Dr. Andreas Endesfelder, Dr. Steffen Pfeiffer, Dr. Christian Fürst, Dr. Ulf Panzer

A fa-műanyag kompozitok (Wood Plastic Composit = WPC) esetében hőre lágyuló anyagokat alkalmaztak, mint a plipropilén, vagy a PVC, mert az extrudálás során a hőképlékenység fontos tulajdonság volt. A termék szilárdsága és stabilitása azonban hő hatására jelentősen romlott. Ennek elkerülésére a csapat a világon egyedülálló új fa-műanyag kompozitot fejlesztett ki, a melamind duroplasztikus adaléknak használva. Át kellett alakítani a melamingyantát, az extrudálási eljárást, annak szerszámát, valamint a bekeverési eljárást is, végül sikerült.

A felhasználás területe széles, különösen Európában, várhatóan előregyártott házakban és ablakoknál. A HIPERWOOD-ot a piacon várhatóan 2008-ban vezetik be. További tájékoztatás található itt:

http://www.kplus-wood.at

http://www.agrolinz.com/asp/frameset.asp?MOID=11536&MVER=DE

 

KOOPERÁCIÓ ÉS OKTATÁS

A kooperációs és oktatási díjat kapta: a CEI-Bois (Európai Faipari Szövetség) a ROADMAP 2010 (Útiterv 2010-ig) nevű, az európai faipar részére legelsőnek készített stratégiai együttműködési projektért.

Az Európai Faipari Szövetséget 1952-ben alapították és összefogja az európai faipart és bútoripart, melyek 186 ezer cége kb. 3 millió alkalmazottnak ad munkát az EU 25 tagországában. A CEI-Bois ernyőszervezet: 35 tagja közül 27 nemzeti szövetség, 8 pedig európai ágazati szervezet. A CEI-Bois legfőbb célja, hogy képviselje az európai fa szektor érdekeit. Az elnök: Mikael Eliasson (Setra Csoport), a főtitkár: Filip de Jaeger.

2004. körül világossá vált, hogy a fatermékek vesztenek piaci részarányukból az EU-politika, a nem elegendő ipari együttműködés, a versenyző anyagok, az európai szabványok, ... és sok egyéb miatt. Ekkor dolgozta ki a CEI-Bois az UTITERV 2010-ig stratégiát, melynek 4 fő területe: Fával építeni, Fával élni (lakótér), Fa a csomagolásban és a szállításban, valamint a Fa a tartamos fejlődésért. Mindegyik ipari kezdeményezésű, irányító testületeikben az ipari vezetők vesznek részt. A tényleges munkát szakértői és munkacsoportok végzik, munkaterv alapján, az egyes tevékenységi területek igényeihez igazodva. További tájékoztatás található itt:

http://www.cei-bois.eu

http://www.roadmap2010.eu

és a FATÁJ-ban is.

 

Fordította, szerkesztette: MM

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.