FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-07-07

Brit-Kolumbiai (Kanada) Faipari Szövetség Budapesten

A Brit-Kolumbiai Faipari Szövetség szemináriumot tartott a Kanadai Nagykövetségen 2007. július 3-án délelőtt, melyen a FAGOSZ titkárság is képviseltette magát.

A szemináriumot Ms. Jennifer Rosebrugh, a Nagykövetség kereskedelmi főtanácsosa nyitotta meg. Felemlítette az '56-ban Brit-Kolumbiában új otthonra és egyetemre lelt soproni erdész diákokat és professzoraikat, akik nagyban hozzájárultak az ottani faipar fejlődéséhez. Utána Ludger Spohr, a Canada Wood Europe, a brüsszeli székhelyű európai faexport iroda vezetője tartott általános ismertetést a nagyszerű és igen változatos kanadai fatermékek beszerzési lehetőségeiről. Nagyjából 25 különböző érdekes fafajt forgalmaznak tengeren túlra. Sphor úr a GBM = Global Buyers Mission nevű 2007. szeptember 7-9-én, Whistler-ben megtartandó faipari kiállítás egyik szervezője is.

Dave Farley is üdvözölte a megjelent magyar érdeklődőket a Brit-Kolumbiai Faipari Szövetség részéről. A Brit-Kolumbiai Faipari Szövetség nonprofit szervezet, amely Brit-Kolumbia faiparát iparát segíti.

Jeff Gunia, a BC Veneer (furnérgyár) vezérigazgatója nagyszerű fényképsorozattal mutatta be azt a sok kiváló alapanyagot, mely furnérgyártásuk hátteréül szolgál. Az óriási, sokszor 2 m-nél nagyobb átmérőjű rönkök igazán lenyűgözőek voltak. Szinte hihetetlen közülük sok 200-700 éves, sőt közel 1.000 éves darabok is előfordulnak. Az értékes rönköt prizmázáshoz a bütün nagyon pontosan előrajzolják. A szokásosan 0,6 mm-es színfurnért vágó függőleges kések elmondása szerint 60/perc lökettel haladnak. Érdekességként említette, hogy lakókocsik könnyű alumínium vagy műanyag ablakait is furnérozzák, hogy tetszetősebbek legyenek. A bemutatott kommersz és speciális furnérválasztékban szinte minden igénynek megfelelő anyag megtalálható.

Paul Dauphinee a Linwood Homes , Észak-Amerika legnagyobb kiemelkedő minőségű kész faházait gyártó cégét képviselte. Nagyon szép házakat mutatott, melyekhez RR tartót és tömörfát használnak, de építenek rönkházat is. Nem csak Kanadában, de Angliában és Franciaországban is építettek már. Elsősorban a drága, luxus házakra szakosodtak, épületeik általában 1 millió kanadai dollár feletti áron kelnek el. Értékesítési módszerükhöz tartozik, hogy az építészeket teljes mértékben kiszolgálják tervezési és kivitelezési segédletekkel, hogy az építész ne csak a jó terveire, de a jó kivitelezésre is büszke lehessen. Tapasztalatuk szerint a kivitelezésben 4x akkora profitot lehet realizálni, mint a tervezésben.

Grant McKinonn a Pacific Building Systemst mutatta be, melynek Pacific Homes részlege fából készült kész lakóházakat állít elő. A céget az '50-es években édesapja alapította. 4 kiskereskedelmi üzletük van, de a Pacific Truss részleg gyáraiban tetőgerendát, tartókat, szeglemezes rácsostartókat is gyártanak. A Pacific Walls egységük előregyártott falakat készít. Sok szép épületet mutatott be. Elmondta, hogy a helyszíni szerelést olyan mértékig előkészítik, hogy pl. egy 300 m2-es lakóházat 10 nap alatt kulcsra készre összeállíthassanak. Ők is a magasabb értékű épületekre szakosodtak, talán még inkább, mint az előző cég, hiszen a bemutatott épületek 2-3-6 millió USD értékűek voltak. Átlagosan 350-400 Euro/m2 árral számolnak mint nagyságrenddel, anélkül, hogy a rövid előadáson ennek tartalmát különösebben részletezték volna.

 

A kérdések során felvetődött, hogy ha Európába szeretnének eladni, a fuvar vajon nem drágítja-e meg jelentősen a terméket. Válaszuk az volt, hogy tapasztalatuk szerint nem ez az elsődleges kérdés, amikor a vevő döntésekor őket választja. Példaként említették, hogy egy 40 lábas konténerbe egy komplett 100 m2-es házat be tudnak csomagolni és annak fuvarköltsége kb. 1.000-1.200 Euro. Az elhangzottal alapján úgy tűnt, hogy van piaca a világban az ilyen nagy értékű épületeknek. Szervezési részletekről, fizetési garanciákról és egyéb részletekről a plenáris szakaszban nem esett szó.

Az előadások után "nyílt színen" nem sok kérdés, illetve konzultáció volt, ugyanakkor a megjelent érdeklődők hatékony megbeszéléseken vettek részt az előadás utáni szünetben és az állófogadás alatt.


Szöveg és fotók: MM

 

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.